CIN dobio tužbu za slobodan pristup informacijama

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva dobio je tužbu protiv Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, jer je odbila dostaviti podatke o osobama koje je angažovala na određeno vrijeme i po ugovorima o djelu.

Sud BiH je 28. februara naložio Agenciji da u roku od 30 dana donese novo rješenje te plati troškove upravnog spora od 700 KM.

Pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH, CIN je u augustu prošle godine zatražio od Agencije da mu, uz ostalo, dostavi imena i prezimena svih zaposlenika po ugovorima o stalnom i privremenom radu.

Agencija je dostavila informaciju o stalnim zaposlenicima, dok je odbila dostaviti podatke o privremeno zaposlenim, pozivajući se na izuzetak u Zakonu o slobodi pristupa informacijama i na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Sud je naveo u presudi da je Agencija za državnu službu BiH pogrešno primijenila materijalno pravo i izvela pogrešan zaključak.

‘Proces zapošljavanja u državnoj službi mora biti javan i mora se zasnivati na obavezi javnog objavljivanja konkursa odnosno oglasa, s tim da informacije o kandidatima za rad u državnoj službi, po bilo kojem od zakonom utvrđenih osnova obavezno sadrže i podatke o imenu i prezimenu kao i druge lične podatke učesnika koji su neophodni za provođenja takvog procesa zapošljavanja’, navodi se u presudi.

Agencija za državnu službu je jedna od tri institucije u BiH protiv kojih je CIN koncem prošle godine podnio tužbu zbog nedostavljanja javnih podataka.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN