CIN dobio tužbu za slobodan pristup informacijama

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva dobio je tužbu protiv Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, jer je odbila dostaviti podatke o osobama koje je angažovala na određeno vrijeme i po ugovorima o djelu.

Sud BiH je 28. februara naložio Agenciji da u roku od 30 dana donese novo rješenje te plati troškove upravnog spora od 700 KM.

Pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH, CIN je u augustu prošle godine zatražio od Agencije da mu, uz ostalo, dostavi imena i prezimena svih zaposlenika po ugovorima o stalnom i privremenom radu.

Agencija je dostavila informaciju o stalnim zaposlenicima, dok je odbila dostaviti podatke o privremeno zaposlenim, pozivajući se na izuzetak u Zakonu o slobodi pristupa informacijama i na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Sud je naveo u presudi da je Agencija za državnu službu BiH pogrešno primijenila materijalno pravo i izvela pogrešan zaključak.

‘Proces zapošljavanja u državnoj službi mora biti javan i mora se zasnivati na obavezi javnog objavljivanja konkursa odnosno oglasa, s tim da informacije o kandidatima za rad u državnoj službi, po bilo kojem od zakonom utvrđenih osnova obavezno sadrže i podatke o imenu i prezimenu kao i druge lične podatke učesnika koji su neophodni za provođenja takvog procesa zapošljavanja’, navodi se u presudi.

Agencija za državnu službu je jedna od tri institucije u BiH protiv kojih je CIN koncem prošle godine podnio tužbu zbog nedostavljanja javnih podataka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Cjenkanje za pravdu

Sutkinja Melisa Kovačević je optužena da je uzela 4.772 KM kako bi radila u korist optuženih i osumnjičenih u predmetima koji su joj dodijeljeni na Općinskom sudu u Zenici.

Sudija optuženom bira odbranu

Iako je zakonom propisano da branioca bira optuženi, u skoro polovini slučajeva angažovanja odbrana po službenoj dužnosti pred bh. sudovima to je činio sudija.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN