Search
Close this search box.

CIN dobitnik nagrade „Srđan Aleksić“

Ova novinarska nagrada se dodjeljuje za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama bh. društva te za razvoj društveno odgovornog novinarstva.

Odlukom četveročlanog žirija, ovogodišnji dobitnik prve nagrade „Srđan Aleksić“ za profesionalno izvještavanje je medijska organizacija Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva.

Druga nagrada je pripala novinaru dnevnog lista “Press” iz Banje Luke Milovanu Matiću, a treća novinarki Radija „Slobodna Evropa“ Maji Nikolić.

Novinarska nagrada je dodijeljena večeras u Doboju, na Međunarodni dan mira – 21. septembar. Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta „Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost“ (PRO-Budućnost) koji provodi „Catholic Relief Services“ sa partnerima.

Ove godine je na konkurs za dodjelu nagrada stiglo 17 prijedloga nevladinih organizacija koje su nominovale novinare i emisije za koje su ocijenile da promiču profesionalno izvještavanje i doprinose afirmaciji društveno odgovornog novinarstva u Bosni i Hercegovini (BiH).

nagradaNovinarsku nagradu “Srđan Aleksić” , u ime redakcijeje preuzela glavna I odgovorna urednica CIN-a Renata Radić-Dragić. (Foto:CIN)

Novinska agencija „Fena“ javlja da je do sada novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” dobilo 19 novinara/ki ili medija iz BiH. Prošle godine nagrada je uručena Draganu Bursaću, kolumnisti portala “Buka”. Nagradu su ustanovile 2010. godine nevladine organizacije „Helsinški parlament građana“ Banja Luka, Fondacija „Cure“ iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS-a, a od 2013. godine je prešla u vlasništvo Mreže za izgradnju mira BiH.

Srđan Aleksić je bio mladić iz Trebinja koji je u 27. godini izgubio život, braneći svog sugrađanina Alena Glavovića. Zahvaljujući Aleksiću, koji se suprotstavio četverici vojnika, Glavović je uspio pobjeći, a Aleksić je podlegao od udaraca.

„Helsinški komitet za ljudska prava“ u BiH dodijelio je Srđanu Aleksiću posthumno priznanje- „Povelju za ljudska prava“.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN