CIN dobitnik nagrade za ravnopravnost u zapošljavanju

CIN je u konkurenciji sa 60 kompanija prepoznat kao organizacija koja poštuje prava LGBTIQ populacije prilikom zapošljavanja.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je dobio nagradu LGBTIQ Indeks jednakosti u zapošljavanju koju dodjeljuje kompanija „The Headhunter“ uz podršku organizacije „UN Women“. Svečana dodjela nagrada je održana sinoć u Hotelu „Evropa“ u Sarajevu na kojoj su pored CIN-a nagradu dobili i „dm – drogerie markt“, British Council i Represent Communications.

Kompanija „The Headhunter“ je vršila procjenu 61 bh. kompanije i ocijenila da samo par njih demonstrira konkretne politike i mjere kojima štiti i podržava dostojanstvo LGBTIQ osoba koje traže posao ili su već zaposlene.

Leila Bičakčić
Nagradu je preuzela izvršna direktorica CIN-a Leila Bičakčić

Nagrade su dobitnicima uručili: David Saunders, predstavnik „UN Women“ ureda u Bosni i Hercegovini, Anders Hagelberg, ambasador Švedske, Christiane Hohmann, ambasadorica Njemačke, i Matthew Field, ambasador Velike Britanije.

Index jednakosti predstavlja sistem rangiranja koji određuje koliko kompanije poštuju prava i dostojanstvo LGBTIQ populacije prilikom zapošljavanja, obuke, razvoja te prakse zapošljavanja, općenito.

CIN je istu nagradu dobio i 2017. godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Veća budžetska transparentnost imperativ za sve nivoe vlasti u BiH

Na okruglom stolu koji je organizovao CIN sa partnerskim organizacijama GEA iz Banje Luke i „Futura“ iz Mostara razgovarano je o ulozi organizacija civilnog društva u izradi i izvršenju budžeta u cilju sprečavanja zloupotreba javnog novca i povećanja budžetske transparentnosti.

Osude prijetnji novinarima CIN-a i prijave protiv Zorana Čegara

Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda koje je Zoran Čegar, jedan od šefova Federalne uprave policije, uputio novinarima CIN-a. Vlasti su pozvane da zaštite novinare od napada. Prijetnje su prijavljene policiji i tužilaštvu.

Još dvije presude u korist CIN-a

Kantonalni sud u Sarajevu donio je dvije presude protiv federalnih ministarstava zbog nepoštivanja Zakona o slobodi pristupa informacijama. Ovo su 13. i 14. presuda u CIN-ovoj borbi za javne podatke, transparentnost i odgovornost institucija.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN