Search
Close this search box.

CIN objavio bazu podataka o javnim nabavkama

U bazi se nalaze podaci o 39.178 ugovora, koje su 828 institucija i javnih preduzeća sklopili sa 5.230 kompanija. Vrijednost ugovora je najmanje 6,2 milijarde maraka.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) kreirao je jedinstvenu online bazu podataka o javnim nabavkama, kako bi građanima olakšao uvid u javnu potrošnju i ponudio informacije o tome kako i od koga institucije i javna preduzeća kupuju robu, usluge ili sklapaju ugovore o javnim radovima.

U bazi se nalaze podaci o 39.178 ugovora, koje su 828 institucija i javnih preduzeća sklopili sa 5.230 kompanija. Vrijednost ugovora je najmanje 6,2 milijarde maraka.

Na konferenciji za medije održanoj danas u Sarajevu, direktorica CIN-a Leila Bičakčić kazala je da su javne nabavke oblast koja zavrjeđuje punu pažnju, kako zbog količine novca koja se troši tako i zbog čestih pritužbi na korupciju i netransparentnost. Rekla je da će baza poslužiti za šire istraživanje javnih nabavki, kojima će se CIN baviti i u narednom periodu.

„CIN je odlučio analizirati procese, procedure i aktere u ovom sektoru, te kroz niz istraživačkih priča informisati javnost o tome sta se zaista dešava – koliko su nabavke otvorene, koliko su tenderi fer, da li je politička podobnost presudna i šta građani BIH plaćaju – kvalitet ili političke igre“, kazala je Bičakčić.

Glavna i odgovorna urednica CIN-a Renata Radić-Dragić rekla je da je unos podataka u bazu trajao oko pola godina i da je na tome radila cijela redakcija: „U bazi smo unijeli nazive institucija i kompanija koje su sklopile posao, način na koji je posao dodijeljen, predmet ugovora i njegovu vrijednost.“

Ermin Zatega, jedan od novinara CIN-a koji su radili na bazi, kazao je da je najviše novca u protekle četiri godine potrošeno u energetskom i zdravstvenom sektoru. „Tri javne elektroprivrede i sva preduzeća koja im pripadaju potrošili su na rudarsku mehanizaciju, gorivo i električnu energiju skoro 2,1 milijardu KM ili oko trećine ukupnog iznosa zabilježenog u našoj bazi. Nakon toga, lijekovi, medicinska oprema i materijali su koštali građane više od milijarde maraka„ rekao je Zatega na konferenciji.

Dodao je da su najviše novca, oko 1,4 milijarde KM, dobile firme iz Sarajeva, same ili u konzorciju sa drugim firmama. Firme iz Banje Luke su zaradile više od milijarde KM, dok su mostarske firme dobile poslove vrijedne 534 miliona KM.

Novinari su primjetili da su među dobitnicima ugovora i firme u vlasništvu ili suvlasništvu političara. Njihove firme su dobile 295 ugovora vrijednih više od 103,8 miliona KM za nabavku vozila, goriva, lijekova, hotelskog smještaja te građevinskih i šumarskih radova.

Baza podataka dostupna je na stranici CIN-a: www.cin.ba/javnenabavke , potpuno je besplatna te prilagođena mobilnim uređajima.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.