Search
Close this search box.

CIN osvojio novu nagradu

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u Sarajevu je dobitnik nagrade Robert F. Kennedy (RFK) za socijalno angažovano novinarstvo. Nagradu prvi put dodjeljuje RFK Evropski centar za pravdu i ljudska prava.

Dodjela nagrada je upriličena u Firenci 19. juna ove godine i prisustvovala joj je novinarka Renata Radić-Dragić koja je u ime CIN-a primila nagradu. Renata je bila na čelu novinarskog tima koji je iznio na vidjelo način na koji bh. pravosuđe omogućava privilegovan položaj optuženim političarima i funkcionerima.

Novinari su pokazali kako se protiv utjecajnih osoba rijetko podižu optužnice i još rjeđe izriču kazne. Čak i ako se to desi, funkcioneri se mogu nadati pomilovanju, odloženoj ili skraćenoj kazni, kao i premještaju u zatvor sa boljim uslovima.

Azhar Kalamujić je uređivao tekstove projekta o pravosuđu. Ova nagrada je jedna od rijetkih takvog značaja koju su bh. mediji osvojili u međunarodnoj konkurenciji.

Fotografiju Renate Radić-Dragić sa impresivnom nagradom možete pogledati na stranici:

rfkcenter.org

Nagrađeni projekt se nalazi na stranici www.cin.ba.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.