Search
Close this search box.

Ćopić osuđen za pranje narkonovca

Srbijanski biznismen Zoran Ćopić je osuđen na pet godina zatvora zbog pranja novca na području Bosne i Hercegovine. Okružni sud u Banjoj Luci je danas nepravomoćno osudio i direktora Avio Renta, Ćopićevog preduzeća u BiH, Dragu Nižola na četiri mjeseca zatvora.

Sudija Malešević je na samom početku rekla da je Specijalno tužilaštvo Republike Srpske uspjelo dokazati svih osam tačaka optužnice protiv Ćopića i Nižola.

Prije izricanja presude, vidjevši veliki broj novinara koji su popunili skoro sva mjesta u Sali broj 1 Okružnog suda, Ćopić je rekao: „Ovo nije dobar znak, nikako“.

Zoran Ćopić se, prema navodima iz optužnice, udružio sa Darkom Šarićem i njegovim saradnicima iz Srbije da novac, za koji je znao da je zarađen trgovinom narkoticima, ubace u privredne tokove Republike Srpske i Republike Srbije.

On je u dogovoru sa drugooptuženim Dragom Nižolom, direktorom Ćopićeve firme Avio Rent, te Ljubom Mrđenom, direktorom Ćopićevog Agrocoopa iz Banje Luke, Šarićev novac dobivao preko 14 off shore firmi. Nakon toga, prljavi novac su miješali sa legalnim novcem i ubacivali ga u legalne privredne tokove, čime su prikrivali njegovo stvarno porijeklo.

Ljubo Mrđen je u toku ovog postupka priznao krivično djelo i osuđen je na šest mjeseci zatvora.

Preko 9,3 miliona KM prljavog novca uplaćeno je na devizne račune firme Agrocoop export-import Banja Luka u periodu od kraja 2008. do sredine 2009. godine. Ćopić je dio novca upotrijebio za kupovinu Fabrike šećera Bijeljina, a ostatak je prebacivao na račune drugih njegovih firmi u BiH i Srbiji.

Najveći dio novca – 5,4 miliona KM – na račun Ćopićevog Agrocoopa su uplatile firme Lafino Trade LLC i Mattenico LLC, registrovane u američkoj saveznoj državi Delaware. Srbijansko tužilaštvo je ranije utvrdilo da su obje firme u vlasništvu Darka Šarića.

Sedam dana prije njegovog hapšenja, Ćopić je u intervjuu za novinare sarajevskog i srbijanskog Centra za istraživačko novinarstvo (CIN/CINS) negirao da je novac od Šarića dobio sa ciljem da ga opere. Rekao je da mu Šarić duguje novac za kupovinu Mitrosrema, jednog od najvećih srbijanskih poljoprivrednih kombinata. CIN je nakon Ćopićevog hapšenja objavio da je Agrocoop uplaćivao novac za privatizaciju Fabrike šećera Bijeljina, u istom periodu kada je novac od Šarića pristizao na račun banjalučke firme.

Za novac koji je pristizao iz ostalih off shore kompanija, među kojim se nalazi i Eurotrade Holdings LTD, firma u vlasništvu Miloša Hamovića, sina srbijanskog trgovca energijom Vuka Hamovića, sudija Malešević je rekla da je, također, pribavljen vršenjem krivičnog djela.

Drago Nižol je osuđen na mnogo manju kaznu od Ćopića jer je Sud utvrdio da je počinio krivično djelo pranja novca iz nehata.

Nižol je kao direktor Ćopićevog Avio Renta posudio blizu 1,5 miliona KM od banjalučke firme Unis Tours, koja je bila u vlasništvu pokojnog Tomislava Vrhovca. Novac je korišten za kupovinu aviona Cessna i cisterne za gorivo.

Pozajmice su dijelom vraćene tako što je Agrocoop Banja Luka uplaćivao Avio Rentu novac koji je dolazio iz Šarićeve off shore firme Lafino Trade. Na taj način je Drago Nižol, prema ocjeni Okružnog suda, nesvjesno učestvovao u pranju novca. Sud je mišljenja da je Nižol, u skladu sa pozicijom koju je imao u Ćopićevoj firmi, imao mogućnost da zna da učestvuje u vršenju krivičnog djela.

Okružni sud Banja Luka je odlučio da se Ćopiću produži pritvor te naredio mu se oduzmu dionice Fabrike šećera Bijeljina, vrijedne preko 18,3 miliona KM, avion Cessna i cisterna za gorivo, kuća u Banjoj Luci i novac. Ukoliko presuda postane pravomoćna, imovina će pripasti RS-u.

Suđenje Ćopiću i Nižolu je trajalo devet mjeseci, tokom kojih su preslušavani tajni razgovori između optuženih i članova raznih kriminalnih organizacija.

Snimak sa suđenja možete pogledati OVDJE.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.