Dragan Mektić oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja

Sud BiH oslobodio je optužbi bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića i još trojicu optuženih za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta koji je finansirala Europska unija.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) oslobodio je Dragana Mektića optužbi da je kao ministar sigurnosti zloupotrijebio službeni položaj tokom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore koji je finansirala Evropska unija.

Sud je istih optužbi oslobodio i Mektićevog bivšeg pomoćnika i koordinatora projekta Samira Agića, šefa Kabineta Igora Golijanina i Edina Garapliju, vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA.

Imaš posao, vrati novac
Danas je u Sudu BiH počelo saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH u predmetu koji se vodi protiv bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića, dvojice uposlenika Ministarstva i vlasnika privatne firme. Optuženi su za zloupotrebu novca iz projekta koji je finansirala Evropska unija.

Državno ministarstvo sigurnosti i INZA su na realizaciju projekta od 2015. do 2017. godine potrošili oko 340 hiljada KM, a u optužnici je navodeno da je: od tog novca nabavljena neodgovarajuća vatrogasna oprema, da su za nabavku robe i usluga angažovani prijatelji optuženih te da su pojedini vanjski saradnici morali vratiti novac od angažmana. 

Obrazlažući presudu sudija Mirsad Strika je rekao da je Sudsko vijeće na osnovu svjedočenja i dokaza zaključilo da je nabavka opreme izvršena u skladu sa zahtjevima krajnjih korisnika. Strika je izdvojio da vatrogasne čizme, koje su bile zahtjev lokalnih zajednica, nisu uvrštene u nabavku „jer je njihova cijena bila visoka u odnosu na vrijednost cjelokupne nabavke“.

Vatrogasci tražili čizme, a dobili metlarice
Veći dio novca iz projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore potrošen je na seminare i slične aktivnosti. Za vatrogasne čizme nije bilo para.

Samir Agić i Edin Garaplija su bili zaduženi za angažovanje vanjskih saradnika koji su radili u Garaplijinoj INZA-i i drugim firmama koje su bile povezane s njom. Najmanje troje njih je svjedočilo da su im Garaplija i Agić tražili da vrate dio novca od angažmana. Sudija Strika je objasnio da je Vijeće zaključilo da je riječ o odluci „dobrovoljnog karaktera“ angažovanih lica koji su na takav odnos pristali iz ličnih razloga.

U optužnici je navedeno da su Agić i Garaplija sami odredili tehničku specifikaciju, uslove za odabir kandidata, obavijestili ih o javnim pozivima i tako angažovali prijatelje i poznanike za trenere na radionicama za vatrogasce. Navodeno je i da su Mektić i Golijanin pomogli da tri firme sa kojima imaju političku i kumovsku vezu dobiju posao štampanja materijala za projekat.

Sudija Strika je pri obrazlaganju zaključio da Tužilaštvo nije dokazalo teze iz optužnice.

Bivši ministar Mektić je nakon presude rekao da je očekivao takvu odluku Suda i ponovio da je proces politički montiran “samo zato što sam za vrijeme svog ministarskog mandata kritički se odnosio prema radu Tužilaštva”.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN