Državni poslanici za ukidanje bijelog hljeba

Predstavnički dom državnog parlamenta glasao za ukidanje prava funkcionera na jednogodišnju platu po isteku mandata. Neki zastupnici smatraju, ipak, da zakon neće biti dovoljno jasan po pitanju „bijelog hljeba“.

 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) odobrili su izmjenu Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kojom bi se izabranim i imenovanim državnim funkcionerima trebalo ukinuti pravo na „bijeli hljeb“, jednogodišnju platu po isteku mandata. Ovo je prvi korak, jer slijedi glasanje i u Domu naroda. Izmjena će, međutim, važiti samo za nove funkcionere, jer je većina iz prošlog mandata svoje pravo na platu bez rada već ostvarila.

Predlagač izmjene, poslanik Mirsad Đonlagić iz Saveza za bolju budućnost (SBB), kaže za CIN da je ukinuta „jedna potpuno neprihvatljiva i iritantna privilegija koju, neopravdano, imaju samo određena lica koja se finansiraju iz budžeta“.

Međutim, tokom rasprave su se čula i drugačija mišljenja, pa je poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović rekao da ova izmjena ne znači ukidanje „bijelog hljeba“.

Slično misli i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović, koji za CIN objašnjava da ovo pravo ipak ostaje u Zakonu, jer se pominje u članu u kojem se nabrajaju sve druge naknade. „Uvjeren sam da se, bez brisanja i ovog dijela, može vrlo lako desiti da neko podnese zahtjev u skladu sa Zakonom kako bi konzumirao svoje pravo.“

Magazinović smatra da bi se različita tumačenja i nedoumice otklonile kada bi se izbrisali svi dijelovi zakona koji pominju ovo pravo. „Nema razloga da tako nešto ostane u zakonu, ako imamo iskrenu namjeru da to izbrišemo“, rekao je Magazinović.

Đonlagić, međutim, kaže da pravni tim koji je radio na prijedlogu smatra ovu izmjenu dovoljnom. „Bez obzira što ostaje kao mogućnost, to neće moći zaživjeti u praktičnoj primjeni jer ne vidim da bi se neko, pored činjenice da je ukinut član 48, odlučio na nešto tako.

Predlagači su objasnili da bi se ovom izmjenom moglo uštedjeti najmanje 6,5 miliona KM svake četiri godine. Naime, to je iznos koji bi država morala dati da svih 83 funkcionera koji na to imaju pravo, zaista i zatraže svoj „bijeli hljeb“, što se do sada nije dešavalo.

Prema podacima koje je CIN dobio od institucija, tokom prethodne četiri godine, 56 funkcionera su primali „bijeli hljeb“ i tako koštali državu skoro dva miliona KM.  Među njima je i 12 poslanika iz prošlog saziva Parlamentarne skupštine, koji već primaju svoj „bijeli hljeb“.

Zakon će biti izmijenjen ako za promjene glasaju i delegati Doma naroda u državnom parlamentu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN