Search
Close this search box.

Europlakat profitira na povlasticama Zelenih beretki

Iako su vlasti u Sarajevu plakatni prostor na stubovima ulične rasvjete dodijelile boračkoj firmi Zelene beretke, privatno preduzeće Europlakat iskorištava taj prostor za prodaju oglasa. Ministarstvo prostornog uređenja KS već pet godina odgađa izbor najamnika stubova.
Preduzeće Europlakat reklamne panoe na stubovima javne rasvjete u Sarajevu iznajmljuje po cijeni od 60 do 140 KM za mjesec dana. (Foto: CIN)

Kantonalna vlada u Sarajevu je u proteklih pet godina propustila da naplati najmanje 2,7 miliona KM rente za postavljanje oglasa na stubovima javne rasvjete. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo (KS), tim novcem se moglo finansirati otvaranje 270 novih radnih mjesta.

Vlada se ovih budžetskih prihoda odrekla u korist Društva za zapošljavanje boraca Zelene beretke iz Sarajeva kojem je početkom 2007. godine, bez naknade, dodijelila stubove na korištenje. Međutim, boračka firma ih je iste godine, uz mjesečnu naknadu od nekoliko hiljada KM, ustupila privatnom preduzeću Densad. Ovo preduzeće je u vlasništvu Nijaza Gracića, većinskog vlasnika Europlakata BH, jednog od najvećih bh. oglašivača.

Iako je ovo javno dobro privremeno dodijeljeno Zelenim beretkama, Vlada je čekala gotovo pet godina da raspiše javni poziv za izbor najamnika stubova. Međutim, poziv je poništen u martu ove godine, četiri i po mjeseca nakon njegove objave. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su na osnovu najviših ponuda na konkursu izračunali da je u kantonalni budžet godišnje moglo biti uplaćeno više od 550.000 KM.

Odluka ministra Petrovića

Do 2007. godine političke stranke, preduzeća i organizatori kulturnih i sportskih događaja su u KS neovlašteno postavljali oglase na stubove ulične rasvjete, što je, prema riječima Zlatka Petrovića, bivšeg ministra prostornog uređenja i okoliša KS, ličilo na totalni haos.

On kaže da je riješio promijeniti takvu situaciju pa je u januaru 2007. godine donio odluku da korištenje stubova javne rasvjete i upravljanje nad njima dodijeli firmi Zelene beretke. Njen osnivač je Udruženje boraca Bosnae Zelene beretke iz sarajevske općine Stari Grad.

U zahtjevu za dodjelu stubova boračka firma je obavijestila Ministarstvo da je dobila vladinu novčanu pomoć za zapošljavanje te da na poslovima plakatiranja planira angažirati 15 ratnih veterana i vojnih invalida. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje KS, Zelenim beretkama je tokom 2006. i 2007. godine isplaćeno skoro 70.000 KM za plaće i naknade zaposlenih na plakatiranju. Novac je bio namijenjen za projekt zapošljavanja u trajanju od jedne godine.

Radnik u krugu preduzeća Densad, koje je sklopilo ugovor sa Zelenim beretkama o izgradnji metalnih okvira za postavljanje reklama na stubove javne rasvjete. (Foto: CIN)

Ipak, u boračkom udruženju kažu da nisu imali novac za izradu okvira za postavljanje oglasa na stubovima pa su za partnere u ovom poslu uzeli preduzeće Densad iz Sarajeva.

Kako je Densad bravarska firma za proizvodnju metalnih konstrukcija, prodajom oglasnog prostora na stubovima bavi se Europlakat.

Prema ugovoru između Zelenih beretki i Densada, privatna firma je u izradu okvira trebala investirati 460.000 KM, te Beretkama svakog mjeseca isplatiti najmanje 3.000 KM naknade za korištenje stubova. U boračkoj firmi kažu da novcem od naknada plaćaju uposlenike koji rade na postavljanju i skidanju oglasa. Od 2007. do 2009. godine prosječno su zapošljavali 15 radnika, a trenutno je zaposleno osam ljudi, među kojima su brat i rođak Vahida Alića, predsjednika ovog boračkog udruženja.

U Zelenim beretkama kažu da je Densad iz godine u godinu povećavao naknadu. Ona danas iznosi 6.200 KM. Te promjene nisu definirane novim ugovorom, a iz boračke firme objašnjavaju da su sa partnerima postigli samo usmeni dogovor u vezi sa povećenjem naknade.

Također, usmeno je dogovoreno i da Densad umjesto 460.000 KM investira oko 300.000 KM. Predstavnici boračke firme kažu da je za isplatu investicije ostalo još 140.000 KM.

Prema ugovoru, Densad je investiciju trebao otplatiti novcem iz prihoda, a nakon povrata uloženog novca profit su trebali dijeliti sa Beretkma, u omjeru 58 naprema 42 posto u korist Densada. U Zelenim beretkama kažu da nemaju precizan uvid u poslovanje partnera te da se posao obavlja na osnovu međusobnog povjerenja.

Europlakat nije CIN-u dostavio podatke o prihodima od oglašavanja na stubovima, a vlasnik Densada i Europlakata, Gracić, nije želio da govori o poslovaju ovih firmi.

U ugovoru piše da će Densad napraviti i postaviti 1.700 okvira za plakatiranje. Europlakat je na svojoj internetskoj stranici objavio da raspolaže približno istim brojem okvira.

U cjenovniku koji je, također, objavljen na internetskoj stranici Europlakata piše da mjesec dana oglašavanja na jednom stubu ulične rasvjete košta od 60 KM do 140 KM, u zavisnosti od lokacije.

Novinari CIN-a su izračunali da je Europlakat na osnovu prodaje 104 plakatna mjesta po najnižoj cijeni, za mjesec dana mogao zaraditi za rentu koju isplaćuje Zelenim beretkama. Prodajom preostalih plakatnih mjesta, za nešto više od tri mjeseca mogao je otplatiti cjelokupnu investiciju.

Konkurs bez rezultata

Odluku o dodjeli stubova Zelenim beretkama Ministarstvo je donijelo bez tendera. U obavještenju koje je tim povodom uputio gradskim i prigradskim općinama, ministar Petrović je u januaru 2007. godine naveo da su stubovi dati na privremeno korištenje i da će u narednom periodu biti raspisan konkurs za njihovo iznajmljivanje.

Zlatko Petrović, nekadašnji ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, koji je dao stubove javne rasvjete na korištenje Zelenim beretkama, kaže da je to učinio iz najbolje namjere kako bi pomogao bivšim borcima. (Foto: CIN)

Međutim, javni poziv za dodjelu prava za korištenje 2.792 stuba javne rasvjete za plakatiranje objavljen je tek početkom novembra 2011. godine.

Ministar prostornog uređenja i okoliša Abid Jusić, koji je na ovu funkciju imenovan nedugo nakon Petrovićeve odluke o dodjeli stubova, kaže da ne može objasniti zašto se na objavu konkursa čekalo toliko dugo.

Prema njegovim riječima, konkurs je raspisan jer je kanton ostao bez novca za održavanje javne rasvjete, pa se na taj način pokušalo doći do prihoda.

U pozivu je navedeno da se stubovi nalaze u općinama Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Vogošća, Ilidža, Hadžići, Trnovo i Ilijaš. Ministarstvo je ponudilo njihov najam na dvije godine, uz najmanju cijenu od 160 KM po plakatnom mjestu. Jedna firma je mogla konkurisati za maksimalno dvije općine.

Na konkurs se prijavilo pet firmi. Njihove ponude su otvorene 29. novembra prošle godine.

Svi ponuđači su kazali novinarima CIN-a da nisu dobili zvanično obavještenje o rezultatima konkursa.

Umjesto da proglasi pobjednike i počne ubirati javne prihode, Ministarstvo je mjesecima lobiralo ponuđače da se sami dogovore oko raspodjele stubova.

Abid Jusić, ministar Prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, kaže da nema objašnjenje zašto se na raspisivanje javnog poziva čekalo pet godina, niti želi govoriti o tome što je on nakon nekoliko mjeseci poništen. (Foto: CIN)

Ministar Jusić je u februaru izjavio novinarima CIN-a da se proces izbora najamnika odužio jer njegovi saradnici u razgovorima sa ponuđačima na tenderu pokušavaju doći do „međusobnog sporazuma“ o raspodjeli lokacija.

Prema riječima Admira Ahmetovića, direktora firme Metromedija Sarajevo koja je učestvovala na konkursu zajedno sa sestrinskom firmom Metromedia Banjaluka, pregovori u vezi sa podjelom oglasnih prostora su bili nezakoniti i zato oni dalje nisu željeli učestvovati u tom procesu. U tenderskoj dokumentaciji stoji da je uvjet za dodjelu najviša ponuđena cijena.

Ponude na konkurs su dostavile i javna kompanija Zoi ’84, firma Zelene beretke i privatna firma Zelo čiji je vlasnik Haris Ihtijarević – vlasnik firme Gliese 581g i McDonald’s restorana u Sarajevu.

Ihtijarević kaže da su na konkursu za općinu Centar ponudili 590 KM po plakatnom mjestu. Zelene beretke su za ista plakatna mjesta bile spremne platiti 300 KM.

Međutim, Ministarstvo prostornog uređenja KS je u dnevnim novinama od 20. marta 2012. godine objavilo da poništava konkurs. Razlozi nisu navedeni. Na upit novinara CIN-a, iz Ministarstva su, nakon mjesec dana, dostavili odgovor u kojem je navedeno da je u važećem elaboratu prijedloga lokacija za plakatiranje predviđen znatno manji broj stubova javne rasvjete od onog koji je naveden u konkursu. S obzirom da elaborat nije uzet u obzir kod donošenja odluke o raspisivanju konkursa, Ministarstvo je poništilo konkurs.

Vahid Alić, predsjednik udruženja Zelenih beretki Stari grad i osnivač njihove firme, kaže da oni imaju pravo na javne površine jer su ih i odbranili. (Foto: CIN)

Prema elaboratu koji je 1997. godine napravio Zavod za planiranje razvoja KS, vlasti su mogle iznajmiti samo 380 oglasnih panoa na stubovima rasvjete, tramvaja i trolejbusa.

Hasan Karačić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja, kaže da će se na raspisivanje novog poziva čekati do izrade novog elaborata. Dodao je i da novac za to nije predviđen budžetom za ovu godinu.

Zelene beretke su u oktobru 2011. godine obaviještene da moraju ukloniti sve okvire u roku od 15 dana, ali to nisu uradile. Alić kaže da borci i njihove firme imaju pravo na korištenje javnih površina jer su ih oni i odbranili te da bi firma Zelene beretke trebala imati prioritet.

Karačić kaže da će okviri biti skinuti kada počne sanacija stubova javne rasvjete, ali nije naveo kada će se to dogoditi.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.