Federalna vlada smanjila izdvajanje za stranke

U ovoj godini su u budžetu Federacije BiH planirana 3,5 miliona KM za finansiranje političkih stranaka, što je za milion KM manje nego 2011. godine.

Od početka godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je za finansiranje sedamnaest političkih partija i koalicija odobrila 1,75 miliona KM.

Svake godine Vlada iz budžeta kvartalno isplaćuje novac političkim strankama i koalicijama. Tako je u prvom kvartalu ove godine, u februaru, strankama isplaćeno 875.000 KM, a isti iznos je izdvojen i krajem aprila, za drugi kvartal.

Ove godine Vlada je za finansiranje političkih stranaka i koalicije u budžetu FBiH planirala potrošiti ukupno 3,5 miliona KM, što je za milion KM manje nego prethodne godine.

Sredstva namijenjena za finansiranje političkih stranaka i koalicija raspoređuju se tako da se 30 posto od planiranog budžeta raspoređuje na jednake iznose za sve parlamentarne stranke, a preostalih 70 posto prema broju poslanika i delegata koje pojedine stranake imaju u Parlamantarnoj skupštini FBiH.

Socijaldemokratska partija BiH, koja u Parlamantu FBiH ima najviše poslanika i delegata, dobila je do sada 415.658 KM. Slijedi Stranka demokratske akcije sa 282.164 KM, Hrvatska demokratska zajednica BiH sa 187.934 KM, Savez za bolju budućnost sa 156.524 i Narodna stranka radom za boljitak sa 101.556 KM.

Stranka za BiH je dobila 93.702 KM, Hrvatska demokratska zajednica 1990 70.146 KM, Hrvatska stranka prava BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su dobili po 54.440 KM a Demokratska narodna zajenica (DNZ) 46.588 KM.

Po 38.734 KM dobile su Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), Bosanska stranka (BOSS), Naša stranka, HKDU Demokršćani, Demokrtatski narodni savez, Liberalno demokratska stranka i Socijaldemokratska unija, dok su nezavski kandidati Spomenka Mićić i Amel Hadžiabdić dobili po 7.852 KM.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u junu prošle godine objavio priču o izdvajanju novca za finansiranje političkih partija. Tada je u oba entiteta izdvojeno 7,7 miliona KM za ovu svrhu.

Stranke u budžetu: Prvo sebi pa ostalima
Vlade u Bosni i Hercegovini su od 2004. do 2010. godine na finansiranje stranaka potrošile 134,7 miliona KM novca poreskih obveznika. Političari govore da bi se taj novac mogao bolje iskoristiti, ali ipak ne čine ništa kako bi riječi proveli u djelo.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN