Sudija vijeća za ratne zločine će podnijeti ostavku

Gerald Gahima, kontroverzni sudac iz Ruande, koji je u aprilu ove godine imenovan u Vijeće za ratne zločine BiH podnijet će ostavku.

Novoformirano državno Vijeće za ratne zločine se po drugi put u posljednje dvije sedmice suočava sa odlaskom još jednog od osam međunarodnih sudija, a visoki zvaničnik pravosuđa u BiH tvrdi da domaće institucije moraju uzeti značajnije učešće u izboru budućih međunarodnih sudija.

Bivši Rwandanski sudija Gerald Gahima, koji je imenovan na sud u martu, a trenutno je pod istragom disciplinskog tužioca, nagrađen je prestižnom stipendijom za saradnika pri Američkom institutu za mir. Prema informacijama iz ove organizacije, koju je osnovao američki Kongres kako bi promovisala prevenciju i razriješenje međunarodnih sukoba, Gahimin dolazak u Vašington se očekuje u oktobru ove godine, gdje bi se trebao zadržati na 9 mjeseci dugom projektu, koji će se baviti istraživanjem procesuiranja slučajeva ratnih zločina počinjenih tokom genocida 1994. godine u ovoj Istočno-Afričkoj zemlji, koji je iza sebe ostavio oko milion žrtava.

Gahima koji je na odmoru i ne nalazi se u Sarajevu, odbio je da komentariše ove informacije. Ali, glasnogovornica programa Elizabeth Drakulich, kaže da je Gahima potvrdio svoj dolazak u oktobru.

Branko Perić, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) koje nadzire rad disciplinske komisije, rekao je da iako Gahima još nije podnio pismo ostavke, Michael Johnson, privremeni registrar pri državnom sudu ga je informisao da je Gahima dobio novo ponudu i da razmatra podnošenje ostavke.

Ako Gahima napusti BiH, Perić kaže ‘da istraga više nema smisla i prekida se’. Nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo u Sarajevu (CIN) objavio u julu članak u kojem se iznesene tvrdnje o Gahiminim finansijskim prilikama i zloupotrebi položaja na funkcijama u Africi, on je sam zatražio da se pokrene istraga. Tvrdio je da je nevin i da nije uradio ništa nezakonito. U zavisnosti od rezultata istrage, postoji mogućnost da ga Ured Visokog Predstavnika smijeni sa položaja sudije.

Ranije ovog mjeseca sud je napustio britanski sudija Paul Garlick nakon samo pet mjeseci od dvije godine na koliko je bio imenovan, uznemiren zato što je bio određen da se bavi predmetima organizovanog kriminala kao i onima vezanim za ratne zločine.

Perić smatra kako je gubitak dvojice sudija u tako kratkom periodu i u ranom periodu njihovog mandata ‘nije dobro za Sud i Tužilaštvo BiH’. On je naveo da bi odlazak ovih sudija, zavisno od toga kako mediji budu prenosili ove događaje, mogao uticati na povjerenje građana u sposobnost novog suda da se, prije svega nosi sa ozbiljnim prekršajima počinjenim tokom rata od 1992. do 1995. godine, a potom i da pomogne u izgradnji suživota između naroda u BiH.

Međutim, ova dešavanja u vezi Gahime i Garlicka dala su novu težinu Perićevim naporima u pokušaju da promijeni način izbora međunarodnih sudija. Do sada njegova institucija nije igrala ulogu u ovom procesu, niti je ispitivala predložene međunarodne sudije prije njihovog imenovanja od strane Visokog predstavnika, obrazlaže Perić.

‘Od visokog predstavnika ćemo zatražiti da imenovanja učini transparentnijim’, kaže Perić i dodaje ne postoji dovoljno informacija o sudijama i da kriterijumi konkursa nisu dovoljno jasni.

‘Željeli bi da razgovaramo sa OHR, da nam omogući da interjuišemo svakog pojedinačnog kandidata prije nego što bude predložen Visokom predstavniku’ kaže Perić. ‘Do sada ovo nije bio slučaju.’

Perić je ranije izjavio za CIN da njegovo vijeće nije bilo uopšte uključeno u proces izbora sudija i da nije vidio čak ni njegovu biografiju. Kako tvrde bivši zamjenik Visokog Predstavnika Bill Potter, upravo je Johnson Visokom predstavniku kandidovao Gahimu, ali nije obezbijedio nikakve biografske informacije osim njegove profesionalne istorije.

Naime, Gahima je podnio ostavku sa dužnosti pri Vrhovnom sudu Rwande već nakon jednog mjeseca rada kao državnog tužioca, da bi potom napustio zemlju zbog navodnih uključenosti u korupciju. Gahima kaže da je napustio zemlju iz ličnih razloga o kojima nije želio da diskutuje sa medijima. Perić kaže da VSTV pregovara sa OHR-om o učešću u razgovorima sa međunarodnim kandidatima, prije nego što njihova imena budu proslijeđena Visokom predstavniku koji ih formalno imenuje.

Perić smatra da je dvije godine, koliko traje mandat međunarodnih sudija, kratak period naročito s obzirom da bi suđenja u komplikovanim predmetima moglo trajati i više od dvije godine. On želi da se ovo promijeni. Drugi zvaničnici suda, za razliku od Perića, ne žele da komentarišu za javnost situaciju vezanu za međunarodne sudije. Garlickovo pismo ostavke nije objavljeno u javnosti i niko ne želi da razgovara ove sedmice o Gahimi.

Predsjedinca suda Meddžida Krese, koja se nalazi na godišnjem odmoru i nedostupna je putem telefona, usmeno je naredila svim zaposlenima da ne daju izjave medijima, rekao je zamjenik predsjednice suda Davorin Jukić. Johnson se takođe nalazi na odmoru. Glasnogovornica Ureda registrara pri sudu BiH Edita Pejović, kaže da će na CIN-ova pitanja u vezi Gahime dati odgovor ‘u zakonskom roku’. Nije objasnila šta misli pod ovim. Takođe nije bilo moguće stupiti u kontakt sa Davidom Upcherom, američkim tužiocem koji vodi istragu protiv Gahime.

Gahima je jedan od 18 ‘viših saradnika’ koje je Američki institut za mir naveo na svojoj web stranici kao zadnje izabrani učesnik programa Jennings Randolph. Saradnicima koji dolaze iz političkog miljea, novinarstva, visokog školstva i diplomatije, Institut već dvadeset godina obezbijeđuje stipendije, kancelariju u Washingtonu i asistenta, kako bi zajednički razvijali istraživačke i obrazovne programe pri institutu.

Uspješni kandidati morali su do septembra prošle godine podnijeti molbu, koja je uključivala i detaljan prijedložak projekta, a potom su prolazili kroz dugotrajan proces izbora. Gahima je prošle jeseni radio kao pravni savjetnik Dane Associates i u obaviještenju o njegovom izboru se taj posao još uvijek navodi kao njegov trenutni poziv. Gahima, bivši Državni tužilac Rwande, bio je i ranije uključen u program ovog mirovnog instituta i prijatelj je najmanje sa jednim od članova izvršnog odbora, koji odlučuje o izboru saradnika.

Neil Kritz, direktor odjeljenja za pravna pitanja, takođe je podržao Gahimino imenovanju u BiH, karakterišući ga kao ‘sposobnog, kvalifikovanog i iskusnog čovjeka.’ U razgovoru sa CIN-om tokom maja, on je izjavio da ne vjeruje u optužbe protiv Gahime. ‘Trebate razumjeti političku situaciju u Ruandi’ upozori je on.

Gubitak Gahime i Garlicka možda neće imati velikih praktičnih posljedica na na rad Vijeća za ratne zločine. Garlick je bio određen da predsjedava u predmetu protiv bivšeg člana predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je optužen za korupciju i zloupotrebu položaja, i na to mjesto postavljen drugi sudija. Perić kaže da VSTV niko ne obavještava o radu stranih sudija, ali koliko je njemu poznato Gahima nije bio određen da radi ni na jednom pojedinačnom predmetu.

Uglavnom, završava Perić, Gahima će ostati zapamćen u BiH kao medijski slučaj vezan za njegovo imenovanje.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN