Glavna tužiteljica kažnjena oduzimanjem pozicije

Disciplinska komisija smatra da je Tadić pokazala nemar i nepažnju u vršenju službene dužnosti jer nije poštovala zakonske obaveze i naloge VSTVBiH.

Gordana Tadić više neće biti glavna državna tužiteljica, odlučila je Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), potvrdivši odluku koju je Prvostepena komisija donijela u julu. Ona će biti premještena na poziciju tužiteljice Tužilaštva BiH jer je Komisija tada utvrdila da Tadić na čelnoj poziciji ove pravosudne institucije nije poštovala propise i naloge VSTVBiH.

Tadić je odgovorna jer nije osigurala da se predmeti dodjeljuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele niti je omogućila da se pokrene sigurnosna provjera uposlenika Tužilaštva BiH koji imaju uvid u tajne podatke. To je bila obavezna uraditi prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka, ali i nalogu VSTVBiH. Tužiteljica se može žaliti na izrečenu kaznu.

Tadić je u Državno tužilaštvo došla 2013. godine, a godinu kasnije imenovana je za zamjenicu glavnog tužitelja. Na poziciju glavne tužiteljice imenovana je u januaru 2019. godine, naslijedivši Gorana Salihovića protiv kojeg je disciplinski postupak vođen jer nije tražio izuzeće od rada na predmetima u kojima je bio u sukobu interesa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Sutkinji iz Prijedora deset mjeseci zatvora

Sutkinja Drena Marin je prvostepeno osuđena na deset mjeseci zatvora jer je postavljala svoju sestru za advokaticu po službenoj dužnosti, omogućivši joj zaradu od sedam hiljada maraka.

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka, a u jednom slučaju disciplinski postupak nisu ni provodili.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN