Search
Close this search box.

Glavna tužiteljica kažnjena oduzimanjem pozicije

Disciplinska komisija smatra da je Tadić pokazala nemar i nepažnju u vršenju službene dužnosti jer nije poštovala zakonske obaveze i naloge VSTVBiH.

Gordana Tadić više neće biti glavna državna tužiteljica, odlučila je Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), potvrdivši odluku koju je Prvostepena komisija donijela u julu. Ona će biti premještena na poziciju tužiteljice Tužilaštva BiH jer je Komisija tada utvrdila da Tadić na čelnoj poziciji ove pravosudne institucije nije poštovala propise i naloge VSTVBiH.

Tadić je odgovorna jer nije osigurala da se predmeti dodjeljuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele niti je omogućila da se pokrene sigurnosna provjera uposlenika Tužilaštva BiH koji imaju uvid u tajne podatke. To je bila obavezna uraditi prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka, ali i nalogu VSTVBiH. Tužiteljica se može žaliti na izrečenu kaznu.

Tadić je u Državno tužilaštvo došla 2013. godine, a godinu kasnije imenovana je za zamjenicu glavnog tužitelja. Na poziciju glavne tužiteljice imenovana je u januaru 2019. godine, naslijedivši Gorana Salihovića protiv kojeg je disciplinski postupak vođen jer nije tražio izuzeće od rada na predmetima u kojima je bio u sukobu interesa.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN