Hrvatska počela postupak izručenja Liridona Kelmendija

Županijski sud u Vukovaru započeo je postupak za izručenje Liridona Kelmendija Crnoj Gori u kojoj je protiv ovog bh. državljanina podignuta optužnica zbog falsifikovanja ličnih dokumenata.

Liridon Kelmendi je uhapšen 4. januara na graničnom prelazu Županja na ulazu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, na temelju potrage koju je raspisao Interpol Podgorica, navodi se u informaciji koju je CIN dobio iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Dan kasnije službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske doveli su ga pred istražnog suca Županijskog suda u Vukovaru pred kojim se vodi daljnji postupak izručenja, sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Crnogorska Uprava policije podnijela je u oktobru prošle godine krivičnu prijavu protiv Liridona (27) i Elvisa (32) Kelmendija, sinova Nasera Kelmendija, kojeg Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine opisuje kao vođu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih grupa u regionu. Protiv Elvisa Kelmendija potjeru je u novembru prošle godine raspisalo i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zbog pokušaja ubistva Elvisa Hodžića u jednom sarajevskom klubu. Elvis Kelmendi je i dalje na slobodi.

Prema izvještaju crnogorske policije, braća Kelmendi se sumnjiče da su na osnovu lažnih rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo u filijali Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Kotoru zatražili crnogorska lična dokumenta. Liridonov pokušaj dobijanja dokumenata je spriječen, dok su Elvisu, koji je prema navodima policije u maju podnio zahtjev, izdati lična karta, pasoš i vozačka dozvola.

Policija je uhapsila Svetozara Popovića i Kseniju Mitrović, rukovodioca i savjetnicu u filijali MUP-a Kotor, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i pomogli braći Kelmendi.

MUP je od Uprave policije zatražio da pokrene istragu i protiv Ane Krivokapić, također zaposlene u filijali Kotor, ali se to još nije dogodilo. Krivokapić, Mitrović i Popović suspendovani su sa posla odlukom ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, Interpol je još 2007. godine u svom izvještaju naveo da Elvis Kelmendi posjeduje pasoš i ličnu kartu izdatu u Rožajama u Crnoj Gori. Također, u presudi Općinskog suda Sarajevo iz juna 2009. godine, spominje se da je Elvis crnogorski državljanin, sa stalnim prebivalištem u Rožaju.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva već je pisao o Elvisu i Liridonu Kelmendiju: Općinski sud u Sarajevu osudio je Liridona na uslovnu kaznu od sedam mjeseci zatvora zbog nošenja oružja bez dozvole, dok je Elvis osuđen na jednu godinu uslovne kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Prema izvještajima SIPA-e, obojica su članovi ‘Zločinačke organizacije Kelmendi’, koju predvodi njihov otac, Naser Kelmendi. Ova organizacija je, prema navodima SIPA-e, umiješana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i lihvarenje.

SIPA navodi da se uticaj Kelmendijeve organizacije, osim BiH, proteže i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i SAD.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Bosnalijekov novac od Malte do Rusije

Direktor Nedim Uzunović osumnjičen je da je preko vlastitih offshore kompanija iz „Bosnalijeka“ izvlačio novac kojim je kupovao dionice ove fabrike ili ga dijelio familiji i saradnicima.

NASLOVNA_zemljište_Busovača
Sudsko preknjižavanje prikrilo pranje novca

Nekretnina trgovca dionicama Zijada Blekića iskorištena je, kako se sumnja, za pranje 1,1 miliona KM iz NLB Banke, a šest godina kasnije preknjižena je u travničkoj gruntovnici na nepostojeću firmu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN