Search
Close this search box.

Hrvatska počela postupak izručenja Liridona Kelmendija

Županijski sud u Vukovaru započeo je postupak za izručenje Liridona Kelmendija Crnoj Gori u kojoj je protiv ovog bh. državljanina podignuta optužnica zbog falsifikovanja ličnih dokumenata.

Liridon Kelmendi je uhapšen 4. januara na graničnom prelazu Županja na ulazu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, na temelju potrage koju je raspisao Interpol Podgorica, navodi se u informaciji koju je CIN dobio iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Dan kasnije službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske doveli su ga pred istražnog suca Županijskog suda u Vukovaru pred kojim se vodi daljnji postupak izručenja, sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Crnogorska Uprava policije podnijela je u oktobru prošle godine krivičnu prijavu protiv Liridona (27) i Elvisa (32) Kelmendija, sinova Nasera Kelmendija, kojeg Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine opisuje kao vođu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih grupa u regionu. Protiv Elvisa Kelmendija potjeru je u novembru prošle godine raspisalo i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zbog pokušaja ubistva Elvisa Hodžića u jednom sarajevskom klubu. Elvis Kelmendi je i dalje na slobodi.

Prema izvještaju crnogorske policije, braća Kelmendi se sumnjiče da su na osnovu lažnih rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo u filijali Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Kotoru zatražili crnogorska lična dokumenta. Liridonov pokušaj dobijanja dokumenata je spriječen, dok su Elvisu, koji je prema navodima policije u maju podnio zahtjev, izdati lična karta, pasoš i vozačka dozvola.

Policija je uhapsila Svetozara Popovića i Kseniju Mitrović, rukovodioca i savjetnicu u filijali MUP-a Kotor, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i pomogli braći Kelmendi.

MUP je od Uprave policije zatražio da pokrene istragu i protiv Ane Krivokapić, također zaposlene u filijali Kotor, ali se to još nije dogodilo. Krivokapić, Mitrović i Popović suspendovani su sa posla odlukom ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, Interpol je još 2007. godine u svom izvještaju naveo da Elvis Kelmendi posjeduje pasoš i ličnu kartu izdatu u Rožajama u Crnoj Gori. Također, u presudi Općinskog suda Sarajevo iz juna 2009. godine, spominje se da je Elvis crnogorski državljanin, sa stalnim prebivalištem u Rožaju.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva već je pisao o Elvisu i Liridonu Kelmendiju: Općinski sud u Sarajevu osudio je Liridona na uslovnu kaznu od sedam mjeseci zatvora zbog nošenja oružja bez dozvole, dok je Elvis osuđen na jednu godinu uslovne kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Prema izvještajima SIPA-e, obojica su članovi ‘Zločinačke organizacije Kelmendi’, koju predvodi njihov otac, Naser Kelmendi. Ova organizacija je, prema navodima SIPA-e, umiješana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i lihvarenje.

SIPA navodi da se uticaj Kelmendijeve organizacije, osim BiH, proteže i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i SAD.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN