Ibrahim Jusufranić i Branislav Petrović oslobođeni optužbe

Kantonalni sud u Sarajevu je odbacio optužbe Tužilaštva KS protiv Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića. Tužilaštvo ih je teretilo da su oštetili sarajevsko gradsko saobraćajno preduzeće za skoro milion KM.

Ibrahim Jusufranić, bivši direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS, i Branislav Petrović, bivši šef Turističke poslovnice u GRAS-u, danas su oslobođeni optužbe Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave.

Ibrahim Jusufranić
Ibrahim Jusufranić je za deset godina sa suprugom Smiljkom i sinom Jasminom stekao imovinu vrijednu najmanje 7,5 miliona KM. (Foto: CIN)

Sud je optužbu odbio, navodeći kako je Tužilaštvo već donijelo Rješenje o obustavi istrage u kojem je navedeno da Jusufranić i Petrović nisu krivi. Rješenje je pravosnažno, a predsjedavajuća Sudskog vijeća Rozita Šimić je objasnila da nisu predočeni novi dokazi koji bi opravdali optužnicu, već da su predočeni oni za koje je donijeto Rješenje o obustavi istrage.

Prema optužnici, Jusufranić je, dok je bio direktor GRAS-a, zloupotrijebio službeni položaj, donijevši nezakonitu odluku o kupovini praonice za ovo preduzeće. Time je oštetio GRAS za preko 880.000 KM.

Odluka o tadašnjoj nabavci praonica nije bila potrebna, a GRAS nije imao novca za nabavku. U optužnici je opisano kako prilikom donošenja odluke o praonicama Jusufranić nije Upravnom odboru predočio mišljenje Radne grupe o opravdanosti ove nabavke gdje je ukazano da je ekonomski nepovoljno kupiti nove praonice. Prihvatanjem Jusufranićevog prijedloga GRAS je potpisao ugovor sa firmom „Elesprom“ iz Slovenije od koje je kupio praonice koje nikada nisu stavljene u funkciju.

Branislava Petrovića Tužilaštvo je teretilo da je zajedno sa Jusufranićem pomogao sarajevskoj podružnici njemačke firme „Hellner & More” da pobijedi na tenderu za prodaju reklamnog prostora u vozilima GRAS-a. Time je ova firma oštećena za 95.700 KM.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je ranije pisao o Jusufranićevom ulaganju u nekretnine. U periodu od deset godina nakon napuštanja GRAS-a Jusufranić i njegova porodica su kupili tri poslovna prostora, dva zemljišna posjeda, devastiranu vikendicu u Sarajevu te zemljište u Travniku na kojem su izgradili univerzitet.

Slučaj Jusufranić: Praonica za bolji biznis
Nakon odlaska sa čela gradskog saobraćajnog preduzeća iz Sarajeva Ibrahim Jusufranić i njegova porodica su stekli milionsku imovinu.

CIN je otkrio da je Jusufranić sa suprugom Smiljkom i sinom Jasminom u ovu imovinu uložio najmanje 7,5 miliona KM.

Nedugo nakon odlaska iz GRAS-a 2006. godine protiv njega je pokrenuta istraga zbog sumnje da je oštetio ovu firmu za skoro milion KM. On je rukovodio GRAS-om 17 godina, a iza sebe je ostavio 25,2 miliona KM duga.

 

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN