Search
Close this search box.

Imovina političara: Ljubiša Ćosić od savjetnika do gradonačelnika

Ljubiša Ćosić je do dolaska na mjesto prvog čovjeka Istočnog Sarajeva skoro deceniju radio kao ekonomski analitičar, edukator i savjetnik. U ovom gradu ima stan vrijedan 180.000 maraka, a vozi automobil od 76.000 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić u politiku ulazi u tridesetim godinama. Prvu nekretninu je kupio neposredno pred osvajanje prvog načelničkog mandata.

U Savez nezavisnih socijaldemokrata se učlanjuje 2003. godine kada je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu Pale. Nakon završenog fakulteta Ćosić se 2004. zaposlio u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) gdje je dvije godine radio kao mentor. U Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) je radio sljedeće dvije godine kao stručni saradnik – analitičar. U ovom periodu je radio i edukacije u OSCE-u za koje je imao dnevnice od 300 KM.

Ćosić kaže da je imao oko 40 takvih angažmana: “Od tih edukacija sam kupio sebi auto (…). Godine 2008. sebi sam kupio Audija A4, platio ga 20.000 KM i sve sam skupio od toga”.
Nakon SIPA-e karijeru je nastavio u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) kao savjetnik ministra sve do 2011. kada prelazi u Predsjedništvo BiH. Narednu godinu je bio savjetnik za ekonomska pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Tridesetrogodišnji Ćosić na Lokalnim izborima 2012 osvaja prvi mandat za načelnika Opštine Istočno Novo Sarajevo. Nekoliko mjeseci prije toga kupuje i prvu nekretninu.
Stan od 75 kvadrata i garažu u Istočnom Sarajevu je platio 105.000 KM. Ove nekretnine je poslije prepisao bivšoj supruzi. Ćosić kaže da je stan isplatio dijelom iz kredita od oko 70.000 KM, a dijelom iz ušteđevine.

Građani su ga ponovo izabrali za načelnika Istočnog Novog Sarajeva na Lokalnim izborima 2016. U pretposljednjoj godini mandata kupuje novi stan u ovom gradu od 119 kvadrata za 98.388 KM. U imovinskom kartonu 2020. je procijenio da ta nekretnina sada vrijedi 180.000 KM.

Prošle godine je kupio i automobil Passat vrijedan 76.000 KM, koji nije naveo u imovinskom kartonu: „Zato što sam stavio kredit. Ja imam kredit od 50.000 KM na auto na lizing, auto nije na meni. Ono se vodi na lizing kući“.

Dodao je da je za automobil odmah isplatio 30.000 KM, dok će ostatak isplaćivati narednih pet godina mjesečnom ratom od 900 KM. Također, garažu od 15 kvadrata iznajmljuje od preduzeća „Dom-invest“, kako je rekao, na osnovu usmenog dogovora sa vlasnicima.Treći mandat je osvojio kao gradonačelnik Istočnog Sarajeva 2020. godine. Dobio je skoro dvadeset hiljada glasova. U posljednjem imovinskom kartonu je naveo da je kreditno zadužen 54.000 KM. Također, rekao je da ima ušteđevinu od 30.000 KM, čiji je veći dio, tvrdi, posudio prijateljima. Njegova mjesečna plata je oko 4.000 KM, od koje dio odvaja za alimentaciju, a dio za otplatu automobila.

U prethodnim imovinskim kartonima, 2012. i 2016. godine, navodio je da ima i akcije u preduzećima Biraču, Željeznici i Telekomu. Novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) je rekao da je njihovom prodajom „zaradio finih para“. Danas tvrdi da većinu ovih akcija ne posjeduje i da se njima „više ne trguje“.

Profil Ljubiše Ćosića je dio CIN-ove baze podataka „Imovina političara“. Ovo je najpotpunija baza podataka o prihodima te pokretnoj i nepokretnoj imovini više od 130 zvaničnika i političara vladajućih i opozicionih stranaka u BiH. Bazu podataka čine informacije o njihovom obrazovanju, profesionalnoj i političkoj karijeri te podaci o ušteđevini, kreditima i njihovim udjelima u preduzećima. U njoj možete pronaći i informacije o tužbama i sudskim presudama protiv političara i funkcionera.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.