Search
Close this search box.

Imovina sudija i tužilaca: glavne tužiteljice sarajevskog i zeničkog tužilaštva u CIN-ovoj bazi

U bazi podataka „Imovina sudija i tužilaca“ objavljeni su novi imovinski profili sa najznačajnijim biografskim podacima Sabine Sarajlije i Vesne Kaknjo, glavnih tužiteljica kantonalnih tužilaštava KS i ZDK.

Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) Sabina Sarajlija sa suprugom ima tri stana u Sarajevu i vikendicu u Mokrom. Imovinu je procijenila na 210.000 maraka.

U razgovoru sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) je rekla da su dio nekretnina kupili, a dio dobili u nasljedstvo ili kao poklon od roditelja. Supružnici Sarajlija su uspjeli uštedjeti oko 68.000 KM.

Ona ranije nije dozvolila Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) da objavi njene podatke o imovini. Naime, VSTV svake godine objavljuje finansijske izvještaje sudija i tužilaca koji su dobrovoljno pristali na javnu objavu podataka. Međutim, tek nakon razgovora sa novinarima o imovini početkom maja 2023. godine Sarajlija je dozvolila VSTV-u da objavi njen finansijski izvještaj.

Karijeru je počela kao pripravnica u advokatskom uredu i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, a od 2005. je radila kao stručna saradnica u Tužilaštvu BiH na predmetima ratnih zločina. Tri godine kasnije je imenovana za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva KS. Prvu godinu je u Tužilaštvu radila na predmetima općeg kriminaliteta da bi narednih 10 godina provela na predmetima privrednog kriminala i korupcije. Sredinom 2019. godine je imenovana za glavnu tužiteljicu.

Sarajlija je u disciplinskom postupku pred Komisijom VSTV-a sredinom ove godine nepravomoćno osuđena na novčanu kaznu zbog kršenja načela nepristrasnosti. Ona je u aprilu 2022. godine donijela odluku o presignaciji 10 krivičnih predmeta koje su zadužili drugi tužioci na samo jednog – Aida Hadžismajlovića kako bi povećala njegovu tužilačku normu. U tužbi je navedeno da se radi o predmetima za koje je bilo izvjesno da će biti završeni podizanjem optužnica. Sarajlija i Ured disciplinskog tužioca su uložili žalbe na ovu presudu.

Njena kolegica Vesna Kaknjo, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), niti jednom nije dozvolila VSTV-u da objavi izvještaj o njenom imovinskom stanju niti je htjela o tome govoriti sa novinarima.

Prema zemljišnim knjigama, Kaknjo sa suprugom Mustafom ima stan u Zenici od 63 kvadrata. Otkupili su ga 2000. godine na osnovu stanarskog prava od Općine Zenica za 16.477 tadašnjih njemačkih maraka. Njen suprug u ovom gradu ima i kuću sa dvorištem od 476 kvadrata koju dijeli sa rođakom.

Kaknjo je pravosudnu karijeru počela u Okružnom javnom tužilaštvu u Zenici kao pripravnik 1979. godine. Zamjenica općinskog tužioca u Zenici i Busovači je bila od 1981. do 1993. godine. Nakon toga Kaknjo otvara advokatsku kancelariju u kojoj je radila sve do 2004. kada prelazi na poziciju tužiteljice u Kantonalnom tužilaštvu ZDK. Glavna tužiteljica je od 2010. godine.

Profili Sarajlije i Kaknjo su dio CIN-ove baze podataka „Imovina sudija i tužilaca“ koja sadrži podatke o prihodima te pokretnoj i nepokretnoj imovini sudija i tužilaca u BiH. Ovu bazu podataka čine i informacije o njihovom: obrazovanju i karijeri, nekretninama, automobilima, ušteđevini i kreditima. Na raspolaganju su i informacije o tužbama te sudskim i disciplinskim postupcima koji su vođeni ili se vode protiv njih.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.