Inspekcijski nadzor: Piratski softveri u 136 visokoprofitnih firmi

Inspekori su pronašli da su pojedine banke, mikrokreditne organizacije, osiguravajuće kuće i građevinske kompanije u Federaciji BiH koristile piratrske softvere.

Federalni inspektori su pronašli piratske kompjuterske softvere u 136 visokoprofitnih firmi. Svima je naloženo da nabave licencirane programe, a dva preduzeća su dobila i prekršajne prijave inspekcije.

Ovo su neki od rezultata tridesetodnevnog inspekcijskog nadzora u 304 visokoprofitna preduzeća u Federaciji BiH koje je danas objavio Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Tirak je kazao da je u akciji naplaćeno 700.000 KM PDV-a, novca koji bi inače završio u privatnim džepovima. Inspekcija je obavljena u bankama, mikrokreditnim organizacijama, osiguravajućim kućama i većim građevinskim kompanijama.

Naveo je i to da je zbog ove akcije u firmama i bankama zaposleno novih 140 ljudi koji su zaduženi za rad na održavanju licenciranih softvera.

Tirak je istakao i da su građani do sada bili varani, jer su kupovali polovne komjutere sa ugrađenim nelicenciranim softverima, a da to nisu znali. On je kazao da će i uvoz kompjutera u zemlju biti predmet istrage, jer se godišnje uveze oko 30.000 polovnih kompjutera za koje građani ne znaju da su korišteni.

„Neće više biti onih koji zarađuju na nelicenciranim softverima“ – kazao je Tirak i dodao da će poslati naredbu svim kantonima da u svakoj kontroli tržišne inspekcije pitaju da li preduzeća i organizacije imaju licenciranu opremu ili ne.

Besim Duraković, direktor Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, kazao je da su inspektori pronašli kod jedne mikrokreditne organizacije 23 nelegalna softvera, a kod pojedinih građevinskih firmi i nelicencirane stručne programe.

„Koriste softvere, nečiju pamet koja u nekoliko sekundi preračuna statiku, za što bi jednom građevincu trebalo pet dana. Nije problem ako ga koriste dan, dva ili mjesec. Problem je što su ga koristili 15 godina i u tom periodu ostavarili velike dobiti na ovim softverima“ – objasnio je Duraković.

Kazao je i da su nakon ove inspekcije svi postali svjesni da je došlo vrijeme da se softveri plate.

Mirna Lalić, predstavnica Međunardnog udruženja proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance (BSA), kazala je da je ova istraga bitna radi eliminisanja nelojalne konkurencije.

Naime, pojedine firme nisu mogle biti konkurentne firmama koje su koristile softvere kupljene na pijaci za pet KM ili skinute sa interneta. One su bile u povoljnijem položaju jer troškove softvera nisu morale obračunavati u cijenu svojih usluga.

Stopa piratstva u BiH je 66 posto i ubuduće će biti manja, rečeno je na konferenciji za novinare.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, u saradnji s kantonalnim upravama i nadležnim kantonalnim organima, pokrenula je 12. marta kampanju pojačane inspekcijske kontrole radi zaštite autorskih prava na korištenje kompjuterskih programa.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN