Search
Close this search box.

Inspektori naložili raskidanje ugovora sa savjetnicima

U tri općine Kantona Sarajevo i dalje je zaposleno šest savjetnika, iako je prema Zakonu o državnoj službi KS ova funkcija već dvije godine ukinuta. Inspektori Upravnog inspektorata KS su općinama naložili raskidanje ugovora sa ovim savjetnicima.

Upravni inspektorat Kantona Sarajevo (KS) je ustanovio da je u tri sarajevske općine zaposleno šest savjetnika. Budući da je Zakonom o državnoj službi KS ova funkcija ukinuta 2016. godine, inspektori su naložili raskidanje ugovora sa savjetnicima. Uprkos nalogu, ovi savjetnici su i dalje zaposleni na tim pozicijama.

Senad Memic
Iako je Upravni inspektorat KS u junu 2018. godine naložio općinama da raskinu ugovore sa savjetnicima, načelnik Ilidže Senaid Memić to još uvijek nije učinio. (Foto: CIN)

O nalazima u Općini Trnovo Upravni inspektorat KS je obavijestio Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu koje je formiralo krivični predmet.

Inspektori su nadzor izvršili prema nalogu Ministarstva pravde KS, a nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) prije tri mjeseca objavio priču o zapošljavanju savjetnika u šest sarajevskih općina i Gradskoj upravi. Istraživanje je pokazalo kako je od ukidanja ove funkcije bilo zaposleno 20 savjetnika. Za njihov rad isplaćeno je skoro pola miliona maraka. Nakon što je istraživanje objavljeno, zastupnici Skupštine KS su tražili da se provjeri poštivanje zakonskih propisa. Ministarstvo pravde i uprave KS je naložilo Upravnom inspektoratu da izvrši nadzor u općinama i utvrdi da li ima zaposlenih na poziciji savjetnika.

Ministar pravde Mario Nenadić je novinarima CIN-a rekao kako ne zna na koji način su savjetnici zaposleni, budući da savjetnika u državnoj službi nema.

U Općini Trnovo je izvršena provjera sporazumnog prelaska Erne Čolić, Maje Hadžihalilović i Nedima Tvrtkovića iz Općine Trnovo u Grad Sarajevo o čemu je CIN također pisao. Oni su se u septembru 2017. godine kao savjetnici gradonačelnika Abdulaha Skake prijavili na konkurs za pozicije državnih službenika u Općini Trnovo. Nakon prijema u Općinu njih troje su podnijeli zahtjev za sporazumni prelazak u Gradsku upravu Grada Sarajeva. U Općini Trnovo bili su zaposleni jedan dan. U nalazu inspekcije je navedeno da je procedura zasnivanja radnog odnosa formalno provedena. Naveli su i da Inspektorat nema ovlaštenje ulaziti u ocjenu postojanja namjere državnih službenika za obavljanje poslova, ali ni namjeru potrebe popunjavanja radnih mjesta, o čemu su izvijestili Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Sarajevski savjetnici važniji od zakona
Gradonačelnik i načelnici sarajevskih općina su u posljednjih 14 mjeseci zaposlili 20 savjetnika, iako su ove pozicije ukinute zakonom. Na njihove plaće je potrošeno skoro pola miliona maraka.

Tokom aprila 2018. godine u Općini Centar je bilo zaposleno sedam savjetnika. Međutim, inspektori su tri mjeseca poslije pronašli da su u ovoj općini angažirana dva savjetnika. Načelnik ove općine Nedžad Ajnadžić je u ranijem razgovoru sa novinarima CIN-a bio kategoričan u tome da se ovaj zakon ne odnosi na općinski nivo.

„To se odnosi na ministre kantona, ja uzimam federalni propis. (…) Ja uzimam šta je za mene bolje. Šta je problem?“, rekao je Ajnadžić.

Inspekcija je utvrdila da su u Općini Ilidža i dalje zaposlena tri savjetnika. Na njihove plaće potrošeno je 105.000 KM, a Senaid Memić je u ranijem razgovoru rekao kako je Zakon glup i da se on uvijek može pozvati na federalne ili državne propise. Iako je inspekcija Memiću u junu ove godine naložila raskidanje ugovora sa savjetnicima, on to još uvijek nije učinio.

U općinama Novo Sarajevo i Stari Grad zaposlen je po jedan savjetnik. Nermin Pećanac je i dalje savjetnik Ibrahimu Hadžibajriću. U razgovoru sa novinarima CIN-a načelnik Hadžibajrić je rekao da se on drži federalnog nivoa te da se Zakon o državnoj službi ne može ticati općina. U Općini Stari Grad nije izvršen inspekcijski nadzor.

Nezir Hadžić, bivši direktor JKP „Vodovod i kanalizacije“, nije više savjetnik načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića.
 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.