Search
Close this search box.

Integral inženjering – velikim koracima naprijed

Od kada je prije 19 godina osnovan u Laktašima sa nekoliko hiljada KM osnivačkog kapitala, Integral inženjering je izrastao u moćnog konglomerata kojeg čini 17 domaćih i stranih kompanija preko kojih ostvaruje milijunske profite.

Njegovom ubrzanom rastu kumovali su vlada i javna preduzeća. Iako su tokom protekle decenije mnogi iskazali rezerve prema stručnosti Integralovih kadrova, te kvaliteti izvršenih radova, ova kompanija gotovo da ima monopol na najveće javne radove u Republici Srpskoj (RS).

Prema izvodu iz sudskog registra, suvlasnici Slobodan Stanković i Miloš Crnomarković iz Banja Luke su godinu dana po osnivanju doveli još tri partnera: Nikolu Dubravca i Dragana Bojića, također iz Banja Luke, te Dragana Popovca iz Sarajeva. Svaki od njih je dobio udio od 20 posto.

Crnomarković kaže da je Integral gro poslova prije rata dobijao preko tadašnjeg SIZ-a za magistralne puteve.

Do promjena dolazi početkom 1993. godine, kada Popovac i Crnomarković napuštaju Integral i osnivaju vlastita preduzeća. Crnomarković kaže da nije želio etiketu ratnog profitera.

Prema sudskim dokumentima, Crnomarković je u zamjenu za svoj udio u Integralu dobio dva kamiona, dvije poluprikolice i jedno putničko vozilo, koje je prenio na firmu Koncis iz Banja Luke. Popovac je dobio rovokopač, jedno teretno i pet putničkih vozila, kao i dvije garaže, koje je prenio na firmu Put Inženjering iz Laktaša. Niti jedna od ove dvije kompanije više ne radi.

U dokumentima se navodi da će Integral po potrebi nastaviti suradnju sa novoosnovanim preduzećima – ali suradnja nikad nije uspostavljena – a Integral je preuzeo do tada ugovorene poslove.

Ekspanzija preduzeća počinje u poslijeratnim godinama, a posebno nakon izbora Milorada Dodika za premijera RS-a 1998. godine. Ilustracije radi, 1997. godine Integral je ugovorio poslova u vrijednosti oko 3,5 miliona eura. Deset godina kasnije vrijednost ugovorenih poslova iznosila je 110 miliona eura.

Kompanija se širila kroz kupovinu, privatizaciju ili preuzimanje kontrolnog paketa dionica u brojnim firmama. ‘Vjerujte da ja više ne brojim’, odgovara Stanković na pitanje koliko kompanija trenutno posjeduju.

‘Mi smo kupovali firme koje nam trebaju’, kaže Stanković. Mnoge od njih su građevinske i međusobno se dopunjuju. Vlasnik je banja, hotela, tekstilne i naftne kompanije, te medija. Kupovinu banjskih lječilišta Stanković obrazlaže željom da zadrži nacionalno blago u domaćim rukama, a ulaganja u medije nastojanjem da novinarima obezbijedi bolje uvjete za rad.

Ipak, glavni revizor RS Boško Čeko kaže da suvlasnik i generalni direktor Integrala Stanković nije toliko briljantan i da ugovore dobija zahvaljujući vezama sa zvaničnicima RS. ‘Moje lično mišljenje je da taj čovjek nema kapaciteta’, kaže Čeko.

Stanković priznaje da je uvijek bio osrednji đak. Završio je višu građevinsku školu u Zagrebu, a matematiku je kako sam kaže, prepisivao od svoje srednjoškolske kolegice Fatime Fetibegović, aktualne ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. U šali kaže da je uvijek gledao da nešto prepiše od nje i da su, naravno, ostali u prijateljskim odnosima.

Stankoviću ne pada na pamet da se pravda zbog javnih radova na kojima je angažovan Integral. Budući da budžet puni sa 60 miliona KM poreza, očekuje od vlade da mu stvori uslove za poslovanje i osigura dobar poslovni ambijent.

Stanković kaže da surađuje sa svim političkim strankama, ali ne finansira nijednu. Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović to potvrđuje. Čubrilović kaže da je išao kod Stankovića da traži finansijsku pomoć za svoju stranku Demokratski narodni savez (DNS), ali je bio odbijen.

Crnomarković kaže da njegov bivši ortak dobija poslove ‘valjda što radi dobro ili ima dobre poslovne veze ili šta ja znam’. Kaže da mu Stanković nije jasan zbog želje da radi tolike poslove. ‘Samo arči zdravlje bez veze’, kaže Crnomarković.

Prepričava kako mu je Stanković rekao da ‘kada uđete u velike poslove veoma je teško izaći. Uvijek ostaje završiti ono prethodno, pa uđete u novi, pa dođe drugi i tako to ide.’

Čubrilović kaže da Stanković ‘ima smisla menadžerskog’ i da zbog posla putuje po Sloveniji, Njemačkoj i Srbiji. ‘Neko ko se tako angažuje mora imati rezultate’, kaže ministar.

Još jedna potvrda njegovih poslovnih sposobnosti došla je kada su ga Nezavisne novine proglasile menadžerom godine u 2007. godini. Ove novine su se sa Integralom udružile u kupovini konkurentskog banjolučkog lista Glas Srpske po cijeni od 3,8 miliona KM.

Integral inženjering je korporacija koja, prema podacima sa njihove Internet stranice, broji 17 članica:

 • Integral inženjering, Laktaši
 • Integral inženjering, Beograd
 • Integral inženjering, Podgorica
 • Integra inženjering, Banja Luka
 • Institut za građevinarstvo IG, Banja Luka
 • Vektor Integra, Sarajevo
 • Fer-oill, Brčko
 • Rudnik krečnjaka i tvornica kreča, Doboj
 • Elvaco, Bijeljina
 • Jedinstvo, Gradiška
 • Komgrap, Beograd
 • Zdravstveno turistički centar Slatina, Slatina
 • Slateks tekstil, Slatina
 • Banja Laktaši, Laktaši
 • Ekonomski institut, Banja Luka
 • Preduzeće za građenje, remont i održavanje pruga ZGOP, Novi Sad
 • Društvo za remont pruga i niskogradnju DOOEL, Skoplje

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.