Search
Close this search box.

Istraga protiv Vuka Hamovića i EFT-ja obustavljena u BiH

Tužilaštvo je obustavilo postupak protiv EFT-ja, GML-a i Vuka Hamovića u tri godine starom predmetu.

Međunarodni tužilac u Posebnom odjeljenju za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine obustavio je istragu protiv kompanije Energy Financing Team (EFT) u tri godine starom predmetu za korupciju, doznajemo od predstavnika ove kompanije.

Istraga je bila potaknuta izvještajem koji je Specijalni revizor uradio po nalogu Ureda visokog predstavnika (OHR). Predmet istrage je bila kupovina i prodaja električne energije i dugova, između EFT-ja i Elektroprivrede RS.

Dva bivša generalna direktora Elektroprivrede RS, te Vuk Hamović, srbijanski biznismen na čelu EFT-ja, bili su osumnjičeni za krivična djela zloupotrebe položaja, davanje i primanje mita, te za sklapanje nepovoljnih ugovora početkom 2000. godine.

Predstavnici EFT-ja kažu da je odluka međunarodnog tužioca Jonathana Ratela dokaz da je kompanija poslovala u skladu sa zakonom. Oni kažu da su cijelo vrijeme tvrdili da nije bilo nepravilnosti u njihovom poslovanju i da su revizori napravili propuste.

‘Konačno možemo da se u potpunosti okrenemo svom poslu i da ostvarimo svoj potencijal u BIH’, rekao je glasnogovornik EFT-ja Nenad Savić. ‘…zatvaranjem ove istrage ukloniće (se) i one rezerve koje su postojale kod banaka u pogledu kreditiranja EFT-ja, kao posledica te iste istrage.’

Ratel nije želio komentarisati ovaj predmet, niti zašto se EFT više ne nalazi na listi osumnjičenih. Istraga protiv Elektroprivrede RS još nije okončana. Hamović i GML International, investicijska firma sa sjedištem u Londonu u kojoj je Hamović bio jedan od direktora, također se više ne nalaze među osumnjičenima.

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, tužitelj može obustaviti istragu protiv osumnjičenih ako nema dokaza da je počinjeno krivično djelo, nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio krivično djelo ili ako postoje druge smetnje koje isključuju krivično gonjenje. Predmet protiv EFT-ja može biti ponovo otvoren ukoliko se pojave novi dokazi.

Zakon nalaže tužiocu da obavijesti osumnjičenu stranu da je protiv nje obustavljena istraga, ali ne i sud.

Za to vrijeme, britanski Odjel za teški privredni kriminal (Serious Fraud Office – SFO) nastavlja svoju istragu protiv EFT-ja. S obzirom da je sjedište kompanije u Velikoj Britaniji, a da Hamović i suvlasnici posjeduju britansko državljanstvo, Ratel se prije nekoliko godina obratio SFO za pomoć u ispitivanju optužbi protiv ove kompanije.

‘Istraga je u toku’, rekla je u srijedu glasnogovornica SFO-a Jina Roe. ‘Niko još nije uhapšen, niti su podignute optužnice. Iz operativnih razloga ne možemo iznijeti više informacija.’

Savić je rekao kako bi ovaj razvoj događaja mogao pozitivno uticati na istragu koju vodi SFO, s obzirom da je do njenog pokretanja i došlo zbog zahtjeva istog međunarodnog tužitelja koji je nedavno obustavio svoju istragu u BiH.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.