Search
Close this search box.

Izabran odbor za kontrolu stečajnog upravnika firme Granit

U stečajnom postupku nad firmom Granit iz Jablanice koji se vodi na Općinskom sudu u Sarajevu izabran je Odbor povjerilaca od pet članova. Odbor ima zakonsko pravo i obavezu da kontroliše i podržava rad stečajnog upravnika te da, prema potrebi, od njega traži izvještaje.

Odbor je sačinjen od pravnih i fizičkih lica, predstavnika firmi i osoba kojima Granit iz Jablanice duguje milione maraka. U Odbor su ušli: Federalni zavod za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO), Rudarski institut iz Tuzle, UniCredit bank iz Mostara, predstavnica radnika Nada Ramić te Milan Račić, savjetnik ministra privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona za oblast rudarstva kao stručni član Odbora.

Zenaid Ivković, predsjednik udruženja jednog dijela radnika Granita, nije zadovoljan izborom povjerilaca. „Mi smo još u februaru 2010. godine rekli i potpisali da želimo raditi u stečajnoj ili bilo kojoj vrsti proizvodnje, dok su Nada Ramić i ostali dvije godine nezakonito sprečavali provođenje stečaja“, kaže Ivković.

On je nezadovoljan i činjenicama da je Odbor povjerilaca biralo samo četrnaest osoba koje su prisustvovale stečajnom postupku, iako Granit ima skoro tri stotine radnika, te da u zapisniku sa ročišta nema ni riječi o načinu glasanja i broju glasača.

Stečajni upravnik Velija Sabljić je jučer na početku ročišta priznao potraživanja još šest povjerilaca, u vrijednosti od skoro 4,5 miliona KM. Među priznatim je i potraživanje mašina vrijednih 3 miliona KM koje se nalaze u kamenolomu Granita u Jablanici. Mašine su u vlasništvu firme Alpine d.o.o. iz Banje Luke koju je osnovala matična firma Alpine Bau iz Austrije.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je objavio priču o firmi Alpine Bau koja je prije četiri godine od jablaničkog Granita kupila 2,5 miliona kubnih metara granitnih stijena za 0,7 KM po kubnom metru. Nakon toga je taj kamen prerađivala i prodavala Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine po 60 puta većoj cijeni, isporučivši 236.000 kubnih metara tucanika za 9,9 miliona KM.

Međutim, u kamenolomu Granita je ostalo još kamena. Od kupljenih 2,5 miliona kubnih metara iskorišteno je tek deset posto. Taj preostali kamen Sabljić osporava firmi Alpine, navodeći da kamen ne može biti individualno identifikovan brojčano niti oblikom te ne može biti izdvojen iz stečajne mase, već je on stvar obligaciono-pravnih odnosa.

Pravna zastupnica firme Alpine je tokom stečajnog postupka izjavila da to nije tačno, jer su koordinate kamenoloma gdje se kamen nalazi precizno definisane ugovorom koji je Alpine potpisala sa Granitom pri kupovini kamena.

Spor se tokom stečajnog postupka vodio i oko dugovanja Granita bivšim i sadašnjim radnicima, čiji se tačan broj još uvijek ne zna. Stečajni sudija Hakija Zajmović traži od upravitelja Sabiljića potpise radnika i dugovanja prema njima, ne prihvatajući tvrdnju da se to ne može uraditi. U toku postupka radnici su se podijelili i predstavljaju ih tri advokata.

Advokati su insistirali da se iznosi koje radnici potražuju od Granita za neisplaćene plaće i naknade precizno sravne sa iznosima koje im je stečajni upravnik priznao te da se za svakog radnika izjasni šta je to što priznaje i za koji period. To im je bitno radi eventualnih parnica koje bi naknadno pokretali za razliku koju im stečajni upravnik nije priznao.

Prema računici stečajnog upravnika, Granit radnicima duguje oko 3,3 miliona KM. To se ne podudara sa računicom advokata koji smatraju da su dugovanja veća te su najavili i parnicu u vezi sa tim. Nije određen datum nastavka stečajnog postupka jer je sudija stečajnom upravniku dao nalog da sačini plan reorganizacije kako bi firma nastavila raditi.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.