Međunarodni pravnici napuštaju Sud BiH

Manje od pet mjeseci nakon što je imenovan na funkciju međunarod-nog sudije pri Vijeću za ratne zločine Suda BiH, britanski pravnik Paul Richard Garlick zbog profesionalnih razloga podnio je ostavku.
Sud BiH (Foto: CIN)

Manje od pet mjeseci nakon što je britanski pravnik Paul Richard Garlick imenovan na funkciju međunarodnog sudije pri Vijeću za ratne zločine pri Sudu BiH on je zbog profesionalnih razloga podnio ostavku sa dvogodišnje funkcije.

Nakon što je bez obaviještenja i konsultacije prebačen da bude sudija u Vijeću za organizirani kriminal, ovaj pedesettrogodišnji stručnjak za pitanja ekstradicije i pranje novca kaže da nije mogao nastaviti da obavlja svoju službu u BiH, u koju je došao na mjesto suca za ratne zločine.

„Mogao sam se baviti u Engleskoj slučajevima organiziranog kriminala,“ rekao je on u razgovoru sa Centrom za istraživačko novinarstvo. Garlick kaže da je bio privučen šansom da postane sudac za ratne zločine zbog čega je i napustio svoju veoma uspješnu karijeru i život kod kuće kako bi se posvetio isključivo ovom području.

Svoje pismo ostavke podnio je 20-og jula predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso nakon čega je otputovao za London. Bio je raspoređen kao predsjednik sudskog vijeća u predmetu protiv bivšeg člana predsjedništva BIH Dragana Čovića koji je trebao početi u rujnu.

Novoformirano Vijeće za ratne zločine trebalo je još u januaru preuzeti odgovornost sa Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za predmete ratnih zločina tokom rata u BiH. U Vijeću danas ne očekuju započinjanje suđenja do jeseni, zbog čega sudije uglavnom nisu previše zaposlene, tvrde službenici Suda. Upućeni u rad Suda kažu da su za jedno od kašnjenja krive teškoće u imenovaju međunarodnih sudija. Zadnji međunarodni sudija nije bio imenovan do 5-og maja.

Garlick je drugi međunarodni sudija Suda BiH koji je ovog ljeta uzburkao javnost. Sudija Gerald Gahima, koji se trenutno nalazi na odmoru van BiH, predmet je istrage da li je podoban da radi kao sudija, nakon što je istraga Centra za istraživačko novinarstvo u Sarajevu (CIN) otvorila pitanja u vezi sa njegovim finansijskim poslovanjima i profesionalnom ponašanju u Africi.

„Ja sam siguran da će sudije koji su ostali u Sarajevu i predsjednik suda učiniti projekat uspješnim,“ kaže Garlick. „Zaslužuje da uspije,“ dodao je on iznijevši mišljenje kako je ostao dovoljan broj njegovih kolega koje krase stručnost i integritet. Nije želio komentarisati istragu o Gahimi.

Garlick je takođe odbio da otkrije detalje svog pisma upućenog Kresi tvrdeći da se radi o privatnoj korespondenciji sa kolegom. Takođe je pomenuo kako je o svojoj ostavci razgovarao i sa britanskim ambasadorom Matthew Rycroftom, te kratko sa službenicima OHR-a.

„Pismo sam ostavio predsjednici Suda zbog poštovanja prema njoj. Sadrži privatne razloge, a koji nemaju veze sa ostavkom. Pismo je privatno“, kaže Garlick.

Predsjednica Suda BiH Kreso rekla je u petak kako je umorna i da ne može razgovarati sa novinarima CIN-a. Glasnogovornik britanske ambasade Emir Salihović nije imao informaciju o kontaktu Garlicka i britanskog ambasadora. U OHR-u takođe nisu željeli komentarisati ovu informaciju.

Ostali zvaničnici u sudu i domaće sudije nisu bili svjesni činjenice da je Garlick podnio ostavku. Međutim, on je ipak dodao da postoji mogućnost da se vrati kako bi učestovao u nekim treninzima i pomogao Sudu na bilo koji drugi način jer vjeruje u njegovu misiju.

On kaže kako je nakon pažljivog razmišljanja, svjestan koliko je to odgovoran korak, shvatio kako ne može nastaviti da obavlja funkciju sudije nakon sto je preraspoređen.

„To nije bilo podnošljivo,“ rekao je on „u smislu da nisam mogao nastaviti.“

Garlick kaže da je bio profesionalno tretiran do trenutka kada je bio preraspoređen. Nakon toga, odlučivanje na korak podnošenju ostavke govori dovoljno za sebe o tome kako se on osjećao, dodao je on.

Ova preraspodjela bila je direktni rezultat odluke Visokog predstavnika Paddy Ashdowna od 7-og juna u kojoj se navodi da će se sudije iz Vijeća za ratne zločine moći angažovati na suđenjima za organizovani kriminal i korupciju.

Garlick, koji je diplomirao pravo na univerzitetu u Liverpulu je veoma uspješan londonski advokat koji ima svoju praksu u čuvenom Old Baileyu. Njegovo iskustvo u međunarodnoj krivičnom pravu je veoma poznato i on je često citiran od novinara koji su pratili nedavne terorističke napade u Londonu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN