Search
Close this search box.

Karić pristao na godinu zatvora

Sedinet Karić, privatnik optužen za davanje dara bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prihvatio je sporazum kojim bi bio osuđen na godinu zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) razmatrao je sporazum o priznanju krivice koji je optuženi Karić sklopio sa Tužilaštvom BiH u maju 2017. godine. Sutkinja Biljana Ćuković je kazala da Sudsko vijeće danas nije moglo odlučiti da li prihvata sporazum pa će odluku saopštiti naredne sedmice.

Tužilaštvo i odbrana sporazumom su dogovorili da Karić bude osuđen na godinu zatvora. Tužilac Dubravko Čampara je rekao da je Karić sarađivao s Tužilaštvom i dao značajne informacije. Optuženi je, prema tužiočevim riječima, opisao kako je davao novac direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Počelo suđenje Kemalu Čauševiću
Sedinet Karić, privatnik optužen za davanje mita bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine Kemalu Čauševiću, sklopio je sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH.

Karić je optužen da je bivšem direktoru UIO BiH Kemalu Čauševiću dao 425.000 KM kako bi njegove dvije firme imale povlašten tretman prilikom uvoza tekstila u BiH.

Prema optužnici, Čaušević je početkom 2007. godine stupio u kontakt s Karićem i Sadikovićem, vlasnicima firmi koje su uvozile tekstil iz Turske, Kine i Mađarske u BiH. Čaušević je s njima dogovorio da će obezbijediti da im se prilikom uvoza robe na carini priznaju fakture na kojima su prikazane manje cijene robe od stvarnih cijena, kao i da im se roba neće detaljno pregledavati.

Čaušević je od Sadikovića i Karića zahtijevao da mu daju 1.000 KM po uvezenom kamionu, na šta su oni pristali. Tako su mu od 2007. do februara 2011. godine za uvoz 1.722 kamiona tekstila dali najmanje 1.722.000 KM.

Ukoliko Sud prihvati sporazum Karić bi trebao svjedočiti na suđenju protiv Čauševića i Sadikovića. Tužilac Čampara je rekao da je Karić ključni svjedok Tužilaštva.

„Smatramo da će njegova izjava biti ključna u dokazivanju onoga što su počinili prvooptuženi i Sadiković“, rekao je Čampara.

Sutkinja Ćuković pitala je tužioca da pojasni visinu kazne koju su dogovorili sporazumom, a s obzirom da je Karić ranije bio osuđen na pet godina zatvora zbog porezne utaje i da je prema sadašnjoj optužnici; Čauševiću dao skoro pola miliona KM dara.

Tužilac Čampara je odgovorio da je Karić raniju kaznu odslužio i da njegove firme nemaju nikakvih dugovanja prema UIOBiH.

Suđenje Čauševiću, Sadikoviću i Kariću počelo je 6. jula 2017. godine. Nakon što je Tužilaštvo obavijestilo Sud da je sklopilo sporazum s Karićem, njegov predmet je razdvojen kako bi Sudsko vijeće odlučilo da li će prihvatiti sporazum.

Čaušević je optužen i za kupovinu nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolini u iznosu od oko 1,2 miliona KM između 2004. i 2012. godine, novcem za koji je znao da potječe radnjama krivičnih djela, o čemu je CIN ranije pisao. Tužilaštvo smatra i da je zloupotrijebio položaj kada je omogućio da se preduzeću “Glas Srpski” – Grafika AD Banja Luka uplati 200.000 KM zbog navodne štete, nastale u postupku javnih nabavki za usluge štampanja kontrolnih markica za potrebe UIO-a.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.