Search
Close this search box.

Kelmendi platio kaznu zbog bespravne gradnje hotela u Ulcinju

Naser Kelmendi, sarajevski biznismen porijeklom sa Kosova, jučer je platio kaznu od 10.000 eura i time izbjegao suđenje zbog bespravne gradnje Hotela Casa Grande u Ulcinju.

Krivični zakon Crne Gore za bespravnu gradnju predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina, ali je ovaj slučaj riješen primjenjujući Institut odloženog krivičnog gonjenja. Institutom je omogućeno rješavanje krivične stvari bez krivičnog postupka. Kaljmendi je izbjegao suđenje time što je priznao bespravnu gradnju.

Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju naložilo mu je da plati po 5.000 eura Dječijem vrtiću “Solidarnost” te Osnovnoj školi “Maršal Tito” u Ulcinju.

Kelmendi je tokom 2009. godine na parceli od 508,5 kvadratnih metara u Donjem Štoju u crnogorskom ljetovalištu Ulcinj investirao u gradnju Hotela “Casa Grande”. Iako je općina donijela odluku o zabrani gradnje na toj lokaciji, hotel je u potpunosti izgrađen i stavljen u funkciju.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su 2009. godine pisali o Kelmendijevim planovima da u Ulcinju sagradi hotel i bavi se ugostiteljstvom.

CIN je objavio i podatak iz izvoda iz zemljišnjih knjiga i sudskih registara koji pokazuju da Kelmendi, pored nekretnina i registrovanih preduzeća u BiH, Srbiji i na Kosovu, u Ulcinju posjeduje stan, 11 stambenih prostorija ukupne površine 377 metara kvadratnih, kuću te stambenu zgradu od 1.600 metara kvadratnih.

Kelmendi se nedugo nakon rata u BiH preselio u Sarajevo, a istražitelji policijskih agencija ga opisuju kao tvorca balkanskog kriminalnog imperija.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN