Kemal Čaušević preduhitrio sudske izvršitelje

Čaušević je uplatio 5.800 KM i na taj način zaustavio pljenidbu svoje imovine.

Sudski izvršitelji Općinskog suda u Sarajevu su jutros trebali izvršiti pljenidbu imovine Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH), zbog duga od 5.800 KM.

Mehmedalija OsmićMehmedalija Osmić, predsjednik Sindikata UIOBiH, podnio je Osnovnom sudu u Banjoj Luci tužbu za klevetu protiv Kemala Čauševića zbog javnog vrijeđenja. (Foto: CIN)

Riječ je o iznosu koji je Čaušević zbog klevete trebao platiti Mehmedaliji Osmiću, predsjedniku Sindikata UIOBiH, a po rješenju Osnovnog suda u Banjoj Luci iz 2012. godine. S obzirom da Čaušević novac nije platio, sudski izvršitelji Općinskog suda iz Sarajeva su krenuli da plijene imovinu iz stana u kojem Čaušević živi.

Međutim, Čaušević je uplatio traženi novac i jutros u Općinski sud u Sarajevu donio potvrdu o uplati. Na taj način je preduhitrio sudske izvršitelje.

Osmić je rekao za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da će Čaušević uz ovaj iznos morati platiti još toliko na osnovu kamata koje su nastale od vremena donošenja presude, odnosno od 2012. godine do danas.

Blokirane nekretnine

Imovina Kemala CausevicaKlikni na sliku da vidiš cijelu grafiku.

Sud BiH je u aprilu 2013. godine blokirao jedanaest nekretnina koje se nalaze u vlasništvu Kemala Čauševića. U rješenju Suda BiH je navedeno da se protiv Čauševića vodi više povezanih istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlasti dok je bio na čelu UIO-a.

Čauševiću je Sud BiH blokirao: šest stanova i jedan poslovni prostor koji se nalazi u zanatskom centru “Stakleni grad” u Sarajevu, tri parcele na Poljinama i poslovni prostor u sarajevskom naselju Grbavica.

Istim rješenjem Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva da se Čauševiću onemogući raspolaganje nad još dva poslovna prostora koji se, također, nalaze u “Staklenom gradu”. U rješenju Suda BiH stoji da će ova mjera trajati do okončanja krivičnog postupka protiv Čauševića.

Prema dokumentaciji do koje su došli novinari CIN-a, Čaušević je u periodu od sedam godina kupio pet stanova i četiri poslovna prostora te 20 duluma zemljišta u najužem centru Sarajeva i na drugim atraktivnim lokacijama u gradu. Podaci iz kupoprodajnih ugovora pokazuju da ukupna vrijednost nekretnina iznosi milion i 80 hiljada KM. Novinari CIN-a su, također, otkrili da Čauševićeva primanja od 2004. godine nisu bila ni približno dovoljna da pokriju ulaganja u imovinu.

Najveći broj nekretnina Čaušević je kupio tokom 2011. godine, kada je razriješen dužnosti direktora UIO-a. On je u toj godini kupio četiri nekretnine koje je platio 395.200 KM, a u 2012. godini kupio je i dva poslovna prostora za 280.000 KM.

Čaušević je uhapšen sredinom prošle godine, ali je nakon tri mjeseca pušten iz pritvora. Optužnica protiv njega još nije podignuta.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN