Search
Close this search box.

Kompletan izvještaj SIPA-e: detalji, optužbe

Istraga oko dodjele ugovora u RS-u, uz određene propuste, stavila je pod lupu troškove izgradnje i uređenja reprezentativnih zgrada Vlade RS u Banjoj Luci, što je rezultiralo otkrićem niza državnih službenika koji su pomogli napuhati cijene radova omogućivši favoriziranom izvođaču dodatnu zaradu.

Kontroverzni izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) govori o sveprisutnoj korupciji u postupcima dodjele ugovora za izgradnju vladinih zgrada, te autoputa u Republici Srpskoj (RS), ali također izvještaj sadrži i određene nedostatke i propuste koji mogu dovesti u pitanje neke od njegovih navoda.

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik istragu je okarakterisao kao politički motiviranu. On, međutim, nije dao odgovor na detaljno argumentovane navode o rasipništvu, masivnom prekoračenju troškova, te vlastitoj ulozi u držanju tajnim nekih od podatka o utrošku sredstava.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva došli su u posjed kopije izvještaja koji do sada nije objavljen u javnosti. 

Vijesti o podnošenju izvještaja su prvi put dospjele u javnost prije dva mjeseca. Dodik je žestoko reagirao, negirajući kršenje zakona. Istraga je započela prošle godine nakon što su entitetski revizori iznijeli navode o zloupotrebama u postupcima dodjele ugovora, te posebnom tretmanu koji je dat kompaniji Integral Inženjering.

Upitne su nabavke roba za Administrativno sjedište Vlade RS-a. Između ostalog po komadu korpe za otpatke su plaćane 1.733,76 KM, stone pepeljare 1.293,51 KM, konferencijski stol 48.664,89 KM. Sporna je i dodjela ugovora za gradnju autoputa i tunela favoriziranom izvođaču koji, kako je navedeno u tužbi drugog ponuđača, nije ispunio sve uslove iz tendera jer do tada nikad nije gradio autoput. Rokovi su davno probijeni, a stvarni trošak je daleko veći od prvobitno ugovorenog. Izvještaj sumnjiči Dodika za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja zato što je pripremio i predložio usvajanje odluke kojom je omogućeno sklapanje ugovora za dodatne radove.

U izvještaju protiv ukupno 15 osoba se također navodi i niz drugih djela, uključujući namještanje tendera, nepotrebno prekoračenje troškova i pranje novca. Izvještaj se odnosi na izgradnju Administrativnog sjedišta Vlade RS-a, zgrade za Radio-televiziju RS (RTRS), te dionice autoputa E 661 Gradiška – Banja Luka.

Optužbe za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja

Izvještaj opisuje spregu vladajuće političke garniture i državnih službenika u namještanju tendera i sumnjiči Dodika i druge za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Istražitelji navode Dodika i Slobodana Stankovića, direktora i suvlasnika preduzeća Integral Inženjering, kao najvažnije od 15 osoba prijavljenih za različita djela, između ostalog napuhavanje cijena i sklapanje tajnih poslova proteklih godina. Osumnjičena je i Stankovićeva supruga Slavica, inače direktor preduzeća Integra Inženjering, te niz sadašnjih i bivših funkcionera i javnih ličnosti, kao što su Fatima Fatibegović, ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije u Vladi RS, Dragan Kokanović, predsjednik Odbora za praćenje aktivnosti gradnje RTV doma RTRS-a, Mladen Lazendić, direktor javnog preduzeća Putevi RS.

Novinari CIN-a su i ranije pisali o Stankoviću kao favoriziranom ponuđaču u RS-u.

Kako bi potkrijepili svoje tvrdnje istražitelji su naveli konkretne datume, odredbe ugovora i fakture.

Najveći broj pitanja istražitelja odnosio se na izgradnju dionice autoputa E 661 Gradiška -Banja Luka. U izvještaju se navodi da je Stanković bio član Savjeta koji je imenovao komisiju za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju te dionice autoputa. Ova komisija izabrala je Stankovićevu firmu. Integral Inženjering je, naime, izašao na tender sa dovoljno niskom ponudom da dobije ugovor vrijedan preko 43 miliona KM za izgradnju blizu 4,7 kilometara trase autoputa, tunele Klašnice i Laktaši, te sedam mostova. Istražitelji iznose navode iz tužbe konkurentskog ponuđača prema kojima Integral Inženjering nije zadovoljio osnovne uslove tendera jer nikad nije izvodio takve poslove. Vrhovni sud RS je tužbu odbacio.

Ugovorom potpisanim u decembru 2002. godine Integral se obavezao da ‘vrijednost radova iz Ugovora, kao i prihvaćene jedinične cijene iz ponude Izvođača nisu podložne promjenama.’

Međutim, to se nije desilo. Primjera radi, prvobitno dogovorena cijena od 10.5 miliona KM za tunel Klašnice, odnosno 9.3 miliona KM za tunel Laktaši. Cijena radova je kasnije ‘skočila’ na 31,3 miliona KM za tunel Klašnice i 29 miliona KM za tunel Laktaši.

Istražitelji navode da se u ugovoru potpisanom 2007. godine zapravo radilo o ‘ponavljanju radova’, koji su ugovoreni 2002. godine, te da je ‘vrijednost ponovljenih radova’ u slučaju dva tunela ‘znatno veća od vrijednosti radova iz osnovnog proračuna iz 2002. godine.’

Kako navode, istražitelji iz dokumentacije nisu mogli utvrditi sadržaj i količinu izvedenih radova.

Ugovori potpisani sa Integralom, utvrdili su istražitelji, nisu predviđali nikakve kazne u slučaju probijanja rokova. Da jesu, vlasti RS su od Integrala mogle naplatiti 3,6 miliona KM.

Drugi ključni element istrage se odnosio na ugovore o izgradnju administrativnog sjedišta Vlade RS-a u Banjoj Luci. Istražitelji su se usmjerili na više puta ponovljene tvrdnje da je Integral samo po osnovu radova na namještanju i uređenju zgrada Vlade i ministarskog kompleksa zaradio 49 miliona KM kroz dodatne radove. Visokokvalitetan namještaj je nabavljan iz Italije, a svaka od 15 ministarski kancelarija opremljena je minibarom i frižiderom.

‘Nepredviđeni’ troškovi uključivali su i postavljanje podnih obloga

U izvještaju se navodi da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a aktom od 3. aprila 2007. godine odobrilo izvođenje ‘dodatnih i nepredviđenih radova’ po zahtjevu Integral Inženjeringa za izgradnju administrativnog sjedišta Vlade RS.

Među ‘dodatnim i nepredviđenim’ troškovima našli su se i zidne obloge, protupožarni aparati, umjetničke slike, podne obloge i kancelarijski namještaj, što je, prema riječima istražitelja, trebao biti predmet zasebnog tendera.

U izvještaju se navodi da je Dodik donio Odluku kojom je ugovor kao i tehnička dokumentacija proglašena tajnom.

Vlada je za opremanje dvije zgrade platila 23,38 miliona KM, bez PDV-a. Za svaki komad namještaja, uključujući stolne pepeljare i korpe za otpatke, i druge artikle koje nije trebalo montirati, Integral je zaračunao dodatnih 7 posto za montažu, te 4 posto za prevoz i utovar.

Istražitelji su zaključili da je Integral Inženjering od ovog posla ostvario višemilionsku zaradu, premda nisu sa sigurnošću mogli utvrditi o kojem iznosu je riječ.

‘S obzirom da ne raspolažemo kompletnom dokumentacijom (fakturama, otpremnicama, knjigovodstvenim podacima, i sl.) ne može se sa sigurnošću utvrditi o kojem iznosu moguće ostvarene zarade se radi’, navedeno je u izvještaju.

U izvještaju ju taksativno pobrojan kupljeni namještaj, uključujući trosjeda u ekstra koži koji je plaćen 30.210,36 KM.

Istražitelji su pokušali pokazati kako je vlada RS sponzorisala poslove i ugovore sa Integralom. Također se navodi da firma Integra Inženjering čija je direktorica Stankovićeva supruga nije obračunala i uplatila 7,3 miliona KM PDV-a.

Nepotpuni dokazi za neke navode

Neke od tvrdnji koje se navode u izvještaju SIPA-e nisu u punosti dokumentovane u svim slučajevima.

Od desetina miliona KM imovinske koristi koja je, kako navode istražitelji, ostvarena kroz različite poslove, trag novca nije utvrđen u slučaju Dodika i drugih osoba spomenutih u izvještaju, sa izuzetkom Stankovića.

U jednom dijelu izvještaja stoji da postoji osnov sumnje da je Stanković počinio krivično djelo pranja novca u iznosu od 843.778,62 eura preko jedne belgijske kompanije. Međutim, ta se tvrdnja nije pokazala sasvim tačnom.

Premijer RS Milorad Dodik drži govor na ceremoniji povodom otvaranja administrativnog sjedišta Vlade RS. (Foto: CIN)

Istražitelji navode kako je Integral izvršio dva transfera novca na račun belgijske kompanije za robu koja nikad nije uvezena, i shodno tome postoji osnov sumnje da je oprao novac. Prilikom donošenja ovakvog zaključka, istražitelji su se oslanjali na odgovor Uprave za indirektno oporezivanje. Prema riječima advokata belgijske kompanije i još nekoliko osoba sa kojima su novinari CIN-a razgovarali, istražitelji nisu ni pokušali da kontaktiraju kompaniju ili da dobiju otpremnice.

Novinari su stupili u kontakt sa vlasnicima belgijske firme i došli u posjed dokumentacije koja pokazuje da je Integral naručio robu koja je potom isporučena u Crnu Goru.

Iz dostavnica se vidi da je roba plaćena i isporučena u vrijednosti za koju istražitelji sumnjaju da je oprana. Novac je utrošen na nabavku cijevi i armatura, mada se u dokumentu ne navodi da li isporučena roba ima ikakve veze sa projektima u RS-u.

Prema riječima jednog od menadžera, istražitelji SIPA-e također nisu kontaktirali proizvođače namještaja. Novinari CIN-a su stupili u kontakt sa italijanskom kompanijom koja im je proslijedila fakturu.

Da su istražitelji pozvali proizvođača namještaja R.A. Mobili iz Milana, mogli su u svoj izvještaj uključiti informacije koje je ovo preduzeće ponudilo CIN-u. Kompanija je prodala namještaj u vrijednosti od 1,93 miliona KM za opremanje 15 ministarskih kancelarija. Među kupljenim artiklima nalazio se komplet minibarova sa frižiderima koji su instalirani u svaku od ministarskih kancelarija. U fakturi ove kompanije nalaze se još i specijalne vješalice, kao i desetine skupih stolova, kauča i kožnih fotelja.

Faktura R.A. Mobili pokazuje značajna odstupanja između nabavnih i prodajnih cijena. Primjera radi, poreski obveznici iz RS-a su platili 12.841,55 KM za kožnu fotelju koje je R.A. Mobili prodao za 4.814,6 KM. Slična odstupanja su prisutna kod niza artikala, od specijalnih vješalica do pozlaćenih radnih stolova.

Kao posrednička kompanija pojavljuje se Vizor, d.o.o. iz Temerina, Srbija preko koje je nabavljan gotovo sav namještaj, uključujući i onaj kupljen od kompanije R. A. Mobili. Faktura kompanije pokazuje da je Vlada RS dobila i do 45 posto popusta za pojedine artikle, izjavio je menadžer sa kojim su novinari CIN-a razgovarali. Popust im je odobren zbog velikog iznosa nabavke.

Popust nije prenijet i na poreske obveznike

Čini se da popust nije snizio cijenu namještaja koju su u konačnici platili poreski obveznici. Vlada RS-a je platila punu maloprodajnu cijenu namještaja, plus dodatnu naknadu za montažu, prevoz i utovar, pokazalo je poređenja cijena prezentiranih u izvještaju SIPA-e, kao i faktura firme R. A. Mobili. Novinari CIN-a su se obratili Vladi RS sa zahtjevom da odgovori na navode iz izvještaja. Umjesto toga, novinarima je poslato saopštenje sa sjednice Vlade RS održane u februaru kada je zaključeno da se predstavnici RS ‘zaobilaze i omalovažavaju’, te je najavljeno da će vlasti RS procijeniti nastavak daljnje saradnje sa SIPA-om i Tužilaštvom BiH.

‘Vlada RS je svjesna uznemirenosti naroda i građana RS i BiH, pa upravo zbog toga tražimo od svih organa i institucija da učine sve da se bojazan i pravna nesigurnost građana eliminišu’, navedeno je u saopštenju od 20. februara 2009. godine. ‘Vlada RS će u svom punom kapacitetu štititi interes, slobode i pravnu sigurnost naroda i građana RS.’

Izvještaj je predat Tužilaštvu BiH sredinom februara, te se ne očekuje njegovo očitovanje u narednim mjesecima. Tužilaštvo analizira izvještaj kako bi utvrdilo da li postoje elementi za podizanje optužnice.

Vijest o istrazi naišla je na podršku bh. ogranka nevladine organizacije Transparency International (TI) koja se bavi praćenjem rada vlasti i čije su aktivnosti predmet stalnih kritika Dodikove vlade.

Srđan Blagovčanin, izvršni direktor TI BiH kaže: ‘Sama činjenica da izvještaj postoji i da je predata Tužilaštvu je dobra vijest za građane RS i BiH. Izvještaj i ono što će uslijediti, pokazuje da niko nije iznad zakona.’

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN