Korupcija na fakultetima – ispiti plaćani i do 2000 KM

Istraživanje Transparency Internationala pokazalo je da se ispiti u BiH, pored novca, kupuju i seksualnim uslugama ili obavljanjem kućnih poslova za profesore.

Istraživanje Transparency Internationala (TI) pokazalo je da više od polovine studenata u Bosni i Hercegovini smatra da korupcija dominira na njihovim fakultetima i univerzitetima.

U istraživanju je anketirano 2.000 studenata i 500 uposlenika svih javnih i dijela privatnih univerziteta u BiH. U izvještaju se navodi da je svaki četvrti student bio u dodiru sa korupcijom, odnosno, da je platio za pozitivnu ocjenu ili mu je bilo traženo da za prolazak na ispitu na neki način plati.

Studenti mnogo ozbiljnije shvataju problem korupcije i njenog utjecaja na kvalitet obrazovanja. Profesori smatraju da je korupcija rijetkost i da nema utjecaj na kvalitet znanja.

Istraživanje je pokazalo da se ispiti kupuju novcem, pri čemu cijena pojedinih ispita doseže i do 2.000 KM. Prolaz na ispitu nekada znači i davanje seksualnih usluga, dok je dio ispitanika prijavio da se do pozitivne ocjene dolazi i obavljanjem kućnih poslova za profesore.

U izvještaju se navodi da profesori poklanjaju ocjene i radi sticanja ili osnaživanja dobrih odnosa sa utjecajnim, uglednim i poznatim osobama iz profesionalnog kruga ili političkog i drušvenog života.

Navedeni rezultati ukazuju na to da na univerzitetima još uvijek nema sistemskog pristupa u borbi protiv korupcije te da se ona zasniva samo na volji pojedinaca da se izbore sa ovom pojavom.

Istraživanje je nastalo u okviru projekta TI-a „Prevencija korupcije u visokom obrazovanju kroz unapređenje transparentnosti na univerzitetima u BiH“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Podignuta optužnica protiv vlasnika i direktora Lagera

USKOK je podigao optužnicu protiv devet osoba, a među njima su vlasnik bh. firme „Lager“ Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić. Njima se na teret stavlja da su bivšoj gradonačelnici Knina i državnoj tajnici Josipi Rimac davali mito kako bi im isposlovala dozvole za gradnju vjetroelektrane.

Policijska korupcija miriše na janjetinu

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi im opraštao saobraćajne prekršaje. Policijski komesar i komandiri su to znali, ali umjesto da ga kazne, oni su ga štitili.

Krivična prijava protiv ministra Mitrovića

Transparency International u BiH je podnio krivičnu prijavu protiv ministra transporta i komunikacija BiH Vojina Mitrovića zbog nezakonitog donošenja novog Pravilnika o registraciji vozila. Prema Pravilniku bi milioni maraka od naplate naljepnica za registraciju vozila, umjesto u budžet, mogli ići privatnicima, o čemu je CIN pisao prošlog mjeseca.

Inspektori UIOBIH Jelena Majstorović, Radenko Popović Pop, Vladimir Puzić i Stevo Savić
Šefica i njeni „crnokošuljaši“ za iznude

Pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN