Search
Close this search box.

Korupcija na fakultetima – ispiti plaćani i do 2000 KM

Istraživanje Transparency Internationala pokazalo je da se ispiti u BiH, pored novca, kupuju i seksualnim uslugama ili obavljanjem kućnih poslova za profesore.

Istraživanje Transparency Internationala (TI) pokazalo je da više od polovine studenata u Bosni i Hercegovini smatra da korupcija dominira na njihovim fakultetima i univerzitetima.

U istraživanju je anketirano 2.000 studenata i 500 uposlenika svih javnih i dijela privatnih univerziteta u BiH. U izvještaju se navodi da je svaki četvrti student bio u dodiru sa korupcijom, odnosno, da je platio za pozitivnu ocjenu ili mu je bilo traženo da za prolazak na ispitu na neki način plati.

Studenti mnogo ozbiljnije shvataju problem korupcije i njenog utjecaja na kvalitet obrazovanja. Profesori smatraju da je korupcija rijetkost i da nema utjecaj na kvalitet znanja.

Istraživanje je pokazalo da se ispiti kupuju novcem, pri čemu cijena pojedinih ispita doseže i do 2.000 KM. Prolaz na ispitu nekada znači i davanje seksualnih usluga, dok je dio ispitanika prijavio da se do pozitivne ocjene dolazi i obavljanjem kućnih poslova za profesore.

U izvještaju se navodi da profesori poklanjaju ocjene i radi sticanja ili osnaživanja dobrih odnosa sa utjecajnim, uglednim i poznatim osobama iz profesionalnog kruga ili političkog i drušvenog života.

Navedeni rezultati ukazuju na to da na univerzitetima još uvijek nema sistemskog pristupa u borbi protiv korupcije te da se ona zasniva samo na volji pojedinaca da se izbore sa ovom pojavom.

Istraživanje je nastalo u okviru projekta TI-a „Prevencija korupcije u visokom obrazovanju kroz unapređenje transparentnosti na univerzitetima u BiH“.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.