Lijanović oslobođen optužbi za pranje novca

Jerka Ivankovića Lijanovića, njegovog brata i još šest osoba je Tužilaštvo BiH teretilo za krivična djela kojim su stekli nezakonitu imovinsku korist i oštetili budžet BiH za 13,5 miliona maraka.

Jerko Ivanković Lijanović, bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, oslobođen je optužbi za organizovani kriminal i pranje novca.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) danas je oslobodilo optužbi i: Lijanovićevog brata Slavu Ivankovića, bivšeg ministra trgovine Federacije BiH Milorada Bahilja te Draženka Kvesića, Željka Mikulića, Miroslava Čolaka, Mirka Galića i Mirjanu Šakota.

Tužilaštvo BiH teretilo ih je za neplaćanje i utaju poreza, krivotvorenje i uništavanje poslovnih i trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca kojim su stekli nezakonitu imovinsku korist i oštetili budžet BiH za 13,5 miliona maraka.

Porodica Lijanović optužena za finansijski kriminal

Prvostepenom presudom Lijanović je bio proglašen krivim za organizovani kriminal i pranje novca zbog čega je osuđen na 12 godina zatvora i novčanu kaznu od 50.000 KM.

Međutim, ova presuda je ukinuta nakon što je Apelaciono vijeće uvažilo žalbe branilaca optuženih pa je pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH vođen novi postupak.

Lijanović je ranije za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da je tokom sudskog postupka ukazivao na to da u njegovom radu „nema obilježja krivičnog djela“.

Državno tužilaštvo je optužilo braću Lijanović da su nakon onemogućenog poslovanja firme „Lijanovići“ d. o. o, kojoj su računi blokirani zbog poreskih dugovanja, osnovali firme: „Farmko“ d. o. o, „Farmer“ d. o. o, „Optimum“ d. o. o. i MI-MO d. o. o. na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu.

Poticanje biznisa ministra Lijanovića

Također, novinari CIN-a su otkrili i da je Lijanović novac iz budžeta obećao i 2010. godine kada je organizovao grupu od 56 osoba i novcem od poticaja nagrađivao birače koji su glasali za njegovu stranku. Njima je tada obećao po 100 KM.