Lijanovićev savjetnik uhapšen zbog poticaja

Stipe Šakić, savjetnik bivšeg federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića uhapšen zbog poticaja.

Stipe Šakić, savjetnik bivšeg federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića, uhapšen je jučer u Širokom Brijegu zbog sumnje na zloupotrebu položaja pri dodjeli poljoprivrednih poticaja, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Poticanje biznisa ministra Lijanovića

Krajem septembra uhapšen je i sam Lijanović te još trojica zvaničnika i funkcionera njegove Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB): Mersed Šerifović, zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK), Suad Čamdžić, također bivši savjetnik, Edin Ajanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji sada obnaša funkciju ministra za trgovinu, turizam i saobraćaj u Vladi TK, te još jedna osoba.

Jerko Ivanković-Lijanović uhapšen zbog poticaja

Šakića tuzlansko tužilaštvo sumnjiči da je tokom 2012. i 2014. uslovljavao poljoprivrednike da mu u gotovini isplate polovinu uplaćenih poticaja. Jedan poljoprivrednik nije pristao ucjenu dok je grupa u druga dva slučaja nelegalno stekla oko 57.000 KM, saopštilo je tužilaštvo.

Lijanović i drugi uhapšeni su od 2011. do 2014. ukupno prisvojili ukupno više od 810.000 KM, a terete se za zloupotrebu položaja i ovlaštenja te udruživanje radi krivičnog djela.

Centar je istraživačko novinarstvo otkrio je da su novac za poticaje iz budžeta Federacije dobijali glasači i članovi Narodne stranke Radom za boljitak, osobe koje se uopšte ne bave poljoprivredom i koje nisu ostvarile nikakva ulaganja u poljoprivredu.

Lijanović je u septembru prošle godine, skupa sa braćom i ocem, uhapšen zbog sumnje na organizovani kriminal i poresku utaju. Istraga protiv Lijanovića pokrenuta je nakon prijave Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), zbog sumnje da su počinili krivično djelo osnivanje i fiktivno gašenje preduzeća na osnovu čega su izbjegavali plaćanje poreza.

Uhapšena braća Lijanovići