Search
Close this search box.

Milorad Dodik pod istragom zbog kupovine vile

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Državnom tužilaštvu je dao iskaz u vezi sa kupovinom skupocjene vile u Beogradu.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, dao je iskaz u Tužilaštvu BiH u vezi sa kupovinom vile u elitnom naselju Dedinje u Beogradu.

“Pozvali su me tamo, rekli su mi da dolazim tu kao neko ko je osumnjičen, a onda su mi objasnili da sam svjedok”, rekao je Dodik na press konferenciji.

Riječ je o milionski vrijednoj trospratnici od 342 kvadrata, sa dvorištem i garažom koja se nalazi u sklopu zgrade. Dodik je ovu nekretninu kupio 2007. godine kada je bio premijer Republike Srpske (RS).

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je još 2009. godine otkrio da je Dodik morao platiti vilu da bi bio upisan kao njen vlasnik, ali je kredit za njenu kupovinu dobio tek osam mjeseci kasnije.

Dodik: Triput veća rata nego plata
Premijer RS Milorad Dodik javno je priznao da ima dva stana i vilu u Beogradu, iako je ranije izjavio da će stanove prodati.

Prema dostupnim dokumentima, vilu je izgradio „Koling“ iz Beograda. Kada je ova kompanija prestala plaćati kredit, vilu je preuzela Komercijalna banka iz Beograda, ponudivši je zatim na prodaju. Kupio ju je Dodik u maju 2007. godine za 850.000 eura. Prema procjeni nekoliko agenata za nekretnine koje su novinari kontaktirali, tržišna vrijednost vile se u tom periodu kretala od 1,2 do 1,5 miliona eura.

Na upit novinara CIN-a kako je moguće da banka proda vilu za nižu cijenu od tržišne, tadašnji direktor Marketinga Komercijalne banke iz Beograda Goran Milićević je rekao da banka ima na to pravo kako bi zaštitila uloženi novac.

U prvom razgovoru sa novinarima u julu 2009. godine Milićević je saopštio da je Dodik dao najbolju ponudu i da je „nudio plaćanje u kešu“, što je ova banka prihvatila. Međutim, nekoliko dana kasnije u ponovljenom telefonskom razgovoru on je rekao da se „baš i ne sjeća da je ponuda Dodika bila u kešu“.

Dodik je u Narodnoj skupštini RS-a u julu 2009. rekao da ima vilu u Beogradu, ali da je pod hipotekom te da ju je iznajmio jednom stranom predstavništvu i da od te kirije otplaćuje kredit.

Novinari CIN-a su otkrili da je vila pod hipotekom na iznos 750.767 eura. No, vrijeme dobivanja kredita, upisa hipoteke i vlasništva se nisu podudarali.

Naime, Dodik je vilu kupio u maju 2007. godine, a uknjižavanje vlasništva nad vilom mu je odobreno početkom novembra iste godine. Da bi vilu mogao upisati na svoje ime, morao je platiti 850.000 eura Komercijalnoj banci, potvrdio je Milićević novinarima: „Normalno je da se kupoprodajna cijena mora uplatiti u potpunosti kako bi se prenijelo pravo vlasništva.“

Također, vlasništvo se ne može upisati ukoliko nije plaćen porez na kupovinu nekretnine. Poreska uprava odbila je CIN-u dati informaciju da li je Dodik platio porez, pravdajući to Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Nepunih osam mjeseci kasnije, krajem juna 2008. godine, Dodik je podigao kredit kod Pavlović International Bank iz Bijeljine u iznosu od 1,46 miliona KM ili 750.767 eura sa rokom otplate 102 mjeseca i godišnjom kamatnom stopom 7%. Hipoteka na vilu je upisana 19. marta 2009. godine.

Na press konferenciji nakon davanja iskaza u Tužilaštvu Dodik je rekao da navodi CIN-a nisu tačni i da ima dokumente koji pokazuju da je kredit od 740.000 eura sa Pavlović bankom zaključio 2007. godine. Objasnio je da je tim novcem platio vilu, a godinu kasnije zaključio novi ugovor sa dužim rokom otplate i višom kamatom.

Dodik kaže da je dio kredita otplaćivao od izdavanja vile „jednom ambasadoru“, dijelom od plaće, a dijelom od prodaje dva stana u Beogradu. On tvrdi da kredit otplaćuje i dalje.

Pavlović International Bank je bila u vlasništvu Slobodana Pavlovića, biznismena iz Chicaga iz Sjedinjenih Američkih Država čije je porijeklo iz Popova kod Bijeljine, koji je krajem 2021. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.