Search
Close this search box.

Miranda Patrucić dobitnica međunarodne nagrade

Bosanskohercegovačka novinarka je dobila prestižnu nagradu “Knight International” za novinarski rad sa velikim utjecajem.

Miranda Patrucić, regionalna urednica Projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) je ovogodišnja dobitnica nagrade koju dodjeljuje Međunarodni centar za novinare (ICFJ).

Pokrivajući teme od Balkana do Središnje Azije, bosanskohercegovačka novinarka doprinijela je razotkrivanju korupcije u tim regijama i promjeni međunarodnih politika i praksi, piše OCCRP. Njen rad vezan za crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića probudio je svijest o organiziranom kriminalu u Crnoj Gori, te podstakao Europski parlament da zatraži pokretanje istražnih radnji. Istraživanja o švedskim i rusko-norveškim telekom firmama doveli su do parlamentarnih saslušanja, ostavki generalnih direktora, kaznenih istraga i jedne vansudske pogodbe vrijedne gotovo 800 miliona dolara, piše u saopšenju OCCRP-a.

Svojim radom na projektu “Panama Papers”, pridonijela je razotkrivanju mreže tajnih kompanija u poreznim oazama, za koje se sumnja da su osnovane kako bi se prikrilo bogatstvo porodice azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Aliyeva, navodi ICFJ na svojoj internet stranici. Patrucić je bila dio novinarskih timova koji su u ime OCCRP-a osvojili Europsku nagradu za novinare (European Press Prize), nagrade “Globalni svjetionik” (Global Shining Light) i nagradu “Tom Renner”.

Patrucić će počast podijeliti sa istraživačkim timom meksičkog internet portala “Aristegui Noticias”, koji vodi jedna od najboljih novinarki u zemlji Carmen Aristegui, saopštava OCCRP.
“Ovi novinari istraživači promijenili su svijet razotkrivši mutne rabote u kojima su sudjelovali visokorangirani funkcioneri”, rekao je predsjednik ICFJ-a Joyce Barnathan.

Patrucić kaže da ima mogućnost da se bavi istraživanjem, što nije slučaj sa mnogima u novinarstvu: “Zadnjih nekoliko godina izvještavala sam iz zemalja koje spadaju među najkorumpiranije i najrepresivnije u svijetu, radeći ono što je mnogim mojim kolegama onemogućeno. Među njih ubrajam i svoju prijateljicu i istinsku heroinu Khadiju Ismayilovu”, kaže Patrucić.

Ismayilova je nagrađivana azerbejdžanska novinarka koja je razotkrila korupciju vladajuće obitelji Aliyevih. Zbog svog rada je uhapšena u glavnom gradu Bakuu 5. decembra 2014. i od tada je u zatvoru.

Patrucić je karijeru počela kao asistent za “Freedom House”, organizaciju posvećena širenju slobode i demokratije u svijetu. Od 2005. godine radila je u Centru za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva kao prevodilac, a zatim kao osoba za provjeru činjenica u novinarskim tekstovima. Kasnije je radila kao novinar za OCCRP, a od 2012. godine je na poziciji regionalnog urednika.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN