Nakon CIN-ove priče funkcioneri prijavili imovinu

Gradonačelnik Sarajeva i načelnici sarajevskih općina Stari Grad i Trnovo prijavili su ove godine nekretnine za koje su novinari CIN-a otkrili da ih posjeduju oni i članovi njihovih porodica.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Grada Sarajeva, napisao je u prijavi koju je poslao ove godine Vladi Kantona Sarajevo (KS) da njegova majka posjeduje: kuću, stan, zemljište i suvlasništvo nad dućanom. Ove nekretnine Skaka nije prijavio prošle godine, iako je kao javni funkcioner bio dužan navesti svu imovinu koju posjeduju on, njegova supruga, djeca i roditelji.

Skaka je prijavu dopunio nakon što su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) početkom godine objavili priču o neprijavljenoj imovini sarajevskih funkcionera. Osim gradonačelnika Skake još pet načelnika sarajevskih općina tokom 2019. godine nije prijavilo sve nekretnine koje imaju oni i članovi njihovih porodica.

Skrivena imovina sarajevskih načelnika
Pet načelnika sarajevskih općina i gradonačelnik Grada nisu prijavili Vladi Kantona Sarajevo sve nekretnine koje imaju oni i njihovi najbliži. Protiv njih bi zbog toga mogle biti podnesene krivične prijave.

Među njima su bili i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić te načelnik Trnova Ibro Berilo.

U prijavama koje su naknadno dostavili Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom pri Vladi KS Hadžibajrić i Berilo su prijavili te nekretnine.

Hadžibajrić je napisao da posjeduje garažu, a Berilo da njegov sin Mirzet ima stan.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom je nakon CIN-ove priče počeo provjeravati imovinu sarajevskih načelnika i gradonačelnika.

Iz Ureda su ranije novinarima potvrdili da ove godine oko 150 funkcionera nije dostavilo podatke o svojoj imovini, prihodima i poklonima. Među njima su načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić te načelnici Novog Grada i Novog Sarajeva Semir Efendić i Nedžad Koldžo.

Zbog nedostavljanja prijava službenici Ureda su im odredili novčane kazne od po 1.000 maraka.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Osude prijetnji novinarima CIN-a i prijave protiv Zorana Čegara

Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda koje je Zoran Čegar, jedan od šefova Federalne uprave policije, uputio novinarima CIN-a. Vlasti su pozvane da zaštite novinare od napada. Prijetnje su prijavljene policiji i tužilaštvu.

Salmir Kaplan zaradio na državnom stanu

Zastupnik u Federalnom parlamentu Salmir Kaplan prodao je stan koji je po povlaštenoj cijeni kupio od institucija Kantona Sarajevo. Preprodajom je zaradio skoro 20.000 KM. CIN je ranije pisao da je, iako je imao stan u Sarajevu, za smještaj dobio skoro 25.000 maraka iz budžeta.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN