Search
Close this search box.

Napadi na medije moraju se sankcionisati

Linija za pomoć novinarima evidentirala je u posljednjih devet godina 60 napada na novinare u BiH. Bilo je 17 prijetnji smrću.

U Bosni i Hercegovini (BiH) je u posljednjih devet godina registrovano 400 slučajeva kršenja slobode izražavanja i prava novinara, rečeno je na protestnom okupljanju novinara danas u Sarajevu.

Policijski pretres redakcije portala Klix.ba, fizički napadi na novinarske ekipe BN Televizije i TVSA, uskraćivanje akreditacije za praćenje aktivnosti predsjednika Republike Srpske (RS) novinarima BN TV, verbalni napad na urednike portala Tačno.net… posljednji su slučajevi koji su ponukali novinare iz cijele BiH na protestna okupljanja u nekoliko gradova. Sa današnjeg skupa u Sarajevu upućen je proglas u kojem se od policijskih i pravosudnih institucija zahtijeva pokretanje istraga i sankcionisanje nezakonitih djela protiv novinara.

Policija pretresla redakciju portala Klix.ba
Pretres je obavljen zbog objavljivanja tonskog zapisa na kojem, navodno, premijerka RS-a dogovara „kupovinu“ poslanika.

Prema podacima koje je iznijela generalna tajnica Udruženja „BH Novinari“ Borka Rudić, njihova Linija za pomoć novinarima evidentirala je u posljednih osam godina 60 fizičkih napada na novinare. Bilo je i 17 prijetnji smrću. „U devet slučajeva donesene su pravomoćne presude, od tih devet slučajeva dva su tretirana kao krivični postupci, a svi ostali kao prekršaji”, rekla je Rudić.

Ona je dodala da se prijetnje smrću i napade na novinare, kao i oduzimanje i uništavanje njihove opreme za rad ne tretira kao krivična djela, već kao kafanske tuče. “Jako je važno da se novinari tretiraju kao službena lica na radnom zadatku”, rekla je Rudić.

Novinarima okupljenim u Sarajevu danas se video linkom obratila i urednica portala Tačno.net Štefica Galić. Ona je rekla kako se, nakon što je verbalno napadnuta zajedno sa svojim kolegom Amerom Bahtijarom u Mostaru, više ne osjeća sigurno ni prijatno.

Direktor portala Klix.ba, Dario Šimić je rekao da je ova redakcija podnijela žalbu zbog toga što im je policija nedavno izuzela računarsku opremu iz redakcije zbog objavljenog snimka na kojem je navodno premijerka Republike Srpske (RS), Željka Cvijanović. „Ovo nije napad na Klix već na sve medije“, rekao je Šimić.

Jedan od zahtijeva iz proglasa je i da se stvori sigurno okruženje za rad novinara. “Dakle, mi ne tražimo ništa specijalno, tražimo samo da se poštuju zakoni koji već postoje i da nam se dozvoli da radimo”, rekao je predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH Dario Novalić.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.