Search
Close this search box.

Policija pretresla redakciju portala Klix.ba

Pretres je obavljen zbog objavljivanja tonskog zapisa na kojem, navodno, premijerka RS-a dogovara „kupovinu“ poslanika.

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) pretresli su prostorije redakcije portala Klix.ba. Mediji su javili da je pretres obavljen nakon što su nedavno na portalu objavili tekst o navodnoj „kupovini“ glasova u RS-u.

Uz tekst su objavili tonski zapis u kojem se, navodno, čuje premijerka RS-a Željka Cvijanović kako govori o kupovini glasova poslanika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja skupštinske većine.

Na snimku Cvijanović nepoznatoj ženskoj osobi govori da se “ne sekira“, a ona uzvraća da su to “sigurno ona dva ’papka’“.

“Pa jeste, iz Šukalove stranke (Adam Šukalo je predsjednik stranke Napredna Srpska), ali zato smo mi kupili drugu dvojicu pa ću videti jesmo li ih kvalitetno kupili. Ako oni izdaju, da imamo drugu dvojicu. Eto, hajd sad (…)”, čuje se, navodno, Cvijanović.

Policija RS-a, koja je provela istragu, saopćila je kako je objavljeni snimak montiran, odnosno da su izjave izvučene iz konteksta i montirane sa drugim izjavama. Zbog neovlaštenog prisluškivanja i snimanja privatnih razgovora Cvijanović, podnijet je izvještaj Specijalnom tužilaštvu RS-a.

Pretres redakcije Klix.ba je obavljen, navodno, po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu. Iz MUP-a RS-a su saopćili da je pretres obavljen zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja.

Upad policije u prostorije portala Klix.ba osudila su novinska udruženja i medijske kuće. Između ostalih, Dunja Mijatović iz Sektora za slobodu medija OSCE-a pozvala je vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) da učine sve što je u njihovoj moći kako bi zaustavile progon novinara te da poštuju njihova prava na zaštitu izvora. ”Uvažavajući u potpunosti vladavinu prava, ovaj slučaj smatram neprihvatljivim tretmanom medija u jednom demokratskom društvu.”

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.