Policija pretresla redakciju portala Klix.ba

Pretres je obavljen zbog objavljivanja tonskog zapisa na kojem, navodno, premijerka RS-a dogovara „kupovinu“ poslanika.

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) pretresli su prostorije redakcije portala Klix.ba. Mediji su javili da je pretres obavljen nakon što su nedavno na portalu objavili tekst o navodnoj „kupovini“ glasova u RS-u.

Uz tekst su objavili tonski zapis u kojem se, navodno, čuje premijerka RS-a Željka Cvijanović kako govori o kupovini glasova poslanika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja skupštinske većine.

Na snimku Cvijanović nepoznatoj ženskoj osobi govori da se “ne sekira“, a ona uzvraća da su to “sigurno ona dva ’papka’“.

“Pa jeste, iz Šukalove stranke (Adam Šukalo je predsjednik stranke Napredna Srpska), ali zato smo mi kupili drugu dvojicu pa ću videti jesmo li ih kvalitetno kupili. Ako oni izdaju, da imamo drugu dvojicu. Eto, hajd sad (…)”, čuje se, navodno, Cvijanović.

Policija RS-a, koja je provela istragu, saopćila je kako je objavljeni snimak montiran, odnosno da su izjave izvučene iz konteksta i montirane sa drugim izjavama. Zbog neovlaštenog prisluškivanja i snimanja privatnih razgovora Cvijanović, podnijet je izvještaj Specijalnom tužilaštvu RS-a.

Pretres redakcije Klix.ba je obavljen, navodno, po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu. Iz MUP-a RS-a su saopćili da je pretres obavljen zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja.

Upad policije u prostorije portala Klix.ba osudila su novinska udruženja i medijske kuće. Između ostalih, Dunja Mijatović iz Sektora za slobodu medija OSCE-a pozvala je vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) da učine sve što je u njihovoj moći kako bi zaustavile progon novinara te da poštuju njihova prava na zaštitu izvora. ”Uvažavajući u potpunosti vladavinu prava, ovaj slučaj smatram neprihvatljivim tretmanom medija u jednom demokratskom društvu.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Inspektori UIOBIH Jelena Majstorović, Radenko Popović Pop, Vladimir Puzić i Stevo Savić
Šefica i njeni „crnokošuljaši“ za iznude

Pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

Abdić pod istragom zbog dodjele grantova

Tužilaštvo USK istražuje milionsku dodjelu grantova koje je načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić isplaćivao udruženju i preduzeću kojim su rukovodili njegovi savjetnici, o čemu je CIN pisao prije dvije godine. Abdić je uhapšen i nalazi se u pritvoru.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN