Search
Close this search box.

Neprijavljena imovina bh. političara

Bakir Izetbegović, Nikola Špirić, Velimir Kunić, Fahrudin Radončić, Ivo Komšić i Esed Radeljaš nisu prijavili vrijedne nekretnine u imovinskim kartonima.
Zemljište koje je bračni par Izetbegović kupio sa Ševkijom Okerićem udaljeno je nekoliko stotina metara od njihove kuće na Poljinama. (Foto: CIN)

Zemljište u sarajevskom elitnom naselju Poljine plaćeno je četvrtinu miliona maraka. Kupili su ga član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović, njegova supruga Sebija i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić prije dvije godine. Riječ je o uređenom zemljištu od skoro pet duluma koje uključuje pristupni put, doznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Izetbegović, koji se na predstojećim općim izborima u BiH kandidovao za istu funkciju, to zemljište nije prijavio u imovinskom kartonu, iako je bio dužan to učiniti.

Međutim, prema istraživanju CIN-a, on nije jedini kandidat na oktobarskim izborima koji nije bio iskren prilikom popunjavanja imovinskih obrazaca. Na uzorku od stotinu političara iz vladajućih i opozicionih stranaka novinari su ustanovili da je najmanje još šestero prešutjelo svoju imovinu. Poređenjem imovinskih kartona iz 2010. i 2014. godine sa podacima iz zemljišnoknjižnih ureda u BiH evidentno je da svu imovinu nisu prijavili ni: Nikola Špirić i Velimir Kunić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija, potpredsjednik Unije socijaldemokrata (USD) Ivo Komšić i Esed Radeljaš, član Bosanske stranke (BOSS).

Međutim, za to neće biti kažnjeni, jer za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine u imovinskim kartonima nije predviđena sankcija.

 Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović, ni nakon dvomjesečnog čekanja, novinarima nije dao komentar. (Foto: CIN)

Nema sankcija

Izetbegović je u ovogodišnjem imovinskom kartonu koji je predao Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) napisao da on i supruga Sebija dijele vlasništvo nad kućom i zemljištem, ne navodeći gdje se te nekretnine nalaze. Također je za suprugu naveo da je vlasnica apartmana i automobila. Izetbegović je svu imovinu procijenio na 520.000 KM. Prema dokumentima, kuća i zemljište se nalaze na Poljinama. Zemljište od dulum i po je kupljeno 2003. godine za 75.000 KM, a kuća je izgrađena naknadno. Iste godine je Sebija Izetbegović kupila apartman i garažu na Bjelašnici za 100.000 KM.

Novinari su otkrili da Izetbegovići pored ovoga imaju još zemljišta na Poljinama u suvlasništvu sa Okerićem. Neprijavljeni plac su kupili u septembru 2012. godine za 243.250 KM, a nakon toga je Izetbegović sa Okerićem kupio i pristupni put za cijenu od 7.922 KM. Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, Okeriću pripada pola od skoro pet duluma zemljišta, a bračnom paru Izetbegović druga polovina.

Bakir Izetbegović, ni nakon dvomjesečnog čekanja, novinarima nije dao komentar.

Prema Izbornom zakonu BiH, svaki kandidat je dužan prijaviti ukupan iznos i izvor prihoda iz prethodne godine te vrijednost imovine koja je skuplja od 5.000 KM: kuće, stanove, zemljišta, preduzeća, poslovne prostore i automobile. Dužni su prijaviti i ušteđevinu, iznos na bankovnim računima, vrijednost dionica, obveznica, kao i dugovanja. Osim svoju, političari su dužni da u kartonima koje predaju CIK-u prijave i imovinu članova najuže porodice.

U ovoj instituciji kažu da je ostavljeno na savjest političarima da li će prikazati sve što posjeduju, ali da ih ne mogu kazniti ako to ne urade. Ranije su njihove imovinske kartone objavljivali na internetskoj stranici pa su građani mogli vidjeti imovinu političara, ali su ih odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH morali skloniti sa stranice. Za sada je ostavljena samo mogućnost uvida u kartone u prostorijama CIK-a u Sarajevu.

Nekretnina Ive Komšića
Neprijavljeni poslovni prostori u vlasništvu gradonačelnika Grada Sarajeva Ive Komšića, u centru Sarajeva, koristi njegova firma „Facta“, u kojoj je njegov sin direktor. (Foto: CIN)

Stanovi Špirićeve djece

Prema podacima do kojih su došli novinari, ni potpredsjednik SNSD-a i zastupnik u federalnom parlamentu BiH Velimir Kunić nije prijavio kuću sa dvorištem u rodnom Drvaru. Prema katastarskim dokumentima, ova nekretnina ima površinu od 199 metara kvadratnih. Kunić je za CIN rekao da je ova kuća devastirana u ratu i da su od nje ostali samo zidovi te da je porodica ne koristi dvadeset godina. „Njena vrijednost je nula“, rekao je Kunić.

U imovinskom kartonu je napisao da ima stan u ovom gradu vrijedan 20.000 KM, a njegova supruga Slađa deset puta vredniji stan u Banjoj Luci. Kunić se i ove godine kandiduje za mjesto u Parlamentu Federacije BiH.

Njegov stranački kolega Nikola Špirić je u izjavi o imovinskom stanju 2012. godine, koju je popunio uoči imenovanja na funkciju ministra finansija i trezora BiH, pored ostalog naveo da je vlasnik stana u Novom Sadu, da je sin Aleksandar vlasnik stana u Beogradu, a kćerka Jovana stana u Beču. Dvije godine poslije, u kartonu za ovogodišnje izbore, izostavio je navesti ova tri stana, navodeći da mu djeca sad žive u odvojenim domaćinstvima. On se kandidovao za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Špirić se nije javljao na pozive. Novinari su pozivali i broj u novosadskom stanu koji se u telefonskom imeniku Srbije vodi na ime državnog ministra.

 Lagumdžijino imanje na Poljinama
Lagumdžija vikendicu sa zemljištem na Poljinama u imovinskom kartonu prikazuje kao nasljedstvo, iako ju je kupio zajedno sa puncem. (Foto: CIN)

Još jedan kandidat za državni parlament Zlatko Lagumdžija je u kartonima koje je popunjavao od 2002. godine navodio detaljne podatke o svojoj imovini i prihodima, ali je 2010. godine propustio prijaviti dio nekretnina ili njihovu stvarnu vrijednost i porijeklo.

Tako nije prijavio stan u centru Sarajeva koji je njegova supruga Amina kupila u septembru 2006. godine za 145.000 KM. Lagumdžija je u ranijem razgovoru sa novinarima CIN-a rekao da stan nije prijavio zato što je to stan firme njegove supruge. Međutim, u zemljišnim knjigama se stan tada vodio na ime supruge Amine. U ovogodišnjem kartonu Lagumdžija je potvrdio da je njegova supruga vlasnica stana te objasnio da stan koristi njena firma kao poslovni prostor.

Također, u imovinskim kartonima imanje u sarajevskom naselju Poljine prikazuje kao nasljedstvo, iako ga je kupio zajedno sa puncem. Lagumdžija nije prikazao ni tačan iznos ulaganja u izgradnju vikendice na Poljinama i uređenja zemljišta.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić je propustio u imovinskom kartonu navesti da je suvlasnik, sa braćom Šemsudinom i Mersudinom, 5.400 metara kvadratnih zemljišta u Plavu u Crnoj Gori. Radončić je za CIN rekao da se radi o nasljedstvu koje je prepustio bratu Šemsudinu. Međutim, prema zemljišnoknjižnim dokumentima iz Crne Gore, Radončić je i dalje suvlasnik nad ovom nekretninom. U Upravi za nekretnine ove zemlje su novinarima CIN-a kazali da se status vlasništva nad ovom nekretninom nije mijenjao od 1996. godine.

Neprijavljeni poslovni prostori

Ovogodišnji kandidati za Skupštinu Kantona Sarajevo Ivo Komšić i Esed Radeljaš još nisu predali imovinske kartone za ovu godinu, jer prema Izbornom zakonu BiH kandidati za ovaj nivo obrasce predaju CIK-u tek mjesec dana nakon održavanja izbora.

 Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić zemljište u Crnoj Gori nije prijavio jer ga je ustupio bratu. Međutim, prema zemljišnim dokumentima on je i dalje suvlasnik. (Foto: CIN)

Međutim, uvidom u zemljišne knjige evidentno je da su u ranije dostavljenim imovinskim kartonima prešutjeli određenu imovinu – poslovne prostore i zemljišta.

Komšić je trenutno gradonačelnik Grada Sarajeva. On je u imovinskom kartonu iz 2010. godine izostavio prijaviti tri poslovna prostora u Sarajevu od 17, 28 i 70 kvadrata. Prema dokumentima Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Sarajevu, Komšić je vlasnik ovih prostora od decembra 2005. godine.

Novinarima CIN-a rekao je da je poslovne prostore kupio za djecu, odnosno za njihovu firmu. „To je bilo moje kad se kupovalo. Prebacili su, ja mislim, ove godine. (…) Oni nisu mogli pa sam ja morao dignuti kredite, pa je to na mene, a onda prebačeno na njih“, kazao je Komšić.

Na pitanje zašto ih nije prijavio 2010. godine, Komšić je rekao da se i ne sjeća da je tada popunjavao imovinski karton, dodavši da je u to vrijeme bio samo profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Prema evidenciji CIK-a, on je prije četiri godine popunio imovinski karton kao kandidat Socijaldemokratske unije za državni parlament. Tada je osvojio 1.648 glasova koji mu nisu bili dovoljni za mandat. Tri godine kasnije je izabran za gradonačelnika Sarajeva.

U imovinskom kartonu iz 2010. godine Komšić je napisao da posjeduje kuću u Kiseljaku i stan u Sarajevu koje je procijenio na 750.000 KM.

Zastupnik Bosanske stranke (BOSS) u Skupštini Kantona Sarajevo Esed Radeljaš je 2010. godine prijavio vlasništvo nad kućom od 400 metara kvadratnih, vikendicom od 100 i zemljištem od 2.300 metara kvadratnih, vrijednih ukupno 720.000 KM. Međutim, podaci do kojih su došli novinari CIN-a pokazuju drugačije.

Prema posjedovnim listovima i zemljišnoknjižnim izvacima, Radeljaš je tada imao i zemljišta u sarajevskom naselju Butmir te u Foči, ukupno 19 i po duluma. Iako je naveo da je vlasnik kuće i vikendice, Radeljaš posjeduje još jedan stambeni objekat. On nije htio odgovoriti novinarima na pitanja u vezi sa imovinom, već je upitao: „Otkud vama pravo da provjeravate moju imovinu?“

BAZA – Imovina političara

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN