Search
Close this search box.

Nove zatvorske kazne za izborne prevare u Brčkom

Bivši zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Pejo Mendeš i njegovi pomoćnici Jasmin Ravkić i Mato Gluhaković osuđeni su na ukupno 12 mjeseci zatvora za izborne prevare pred Lokalne izbore 2020.

Osnovni sud Brčko distrikta osudio je bivšeg zastupnika Hrvatske seljačke stranke Peju Mendeša na šest mjeseci zatvora jer je uoči Lokalnih izbora 2020 pripremao prevaru pri glasanju.

Osuđeni su i njegovi pomagači Jasmin Ravkić i Mato Gluhaković na četiri, odnosno dva mjeseca zatvora.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su ranije pisali kako su ova trojica koristila lične dokumente građana kako bi prevarom glasali u njihovo ime za Mendeša.

Gluhaković i Mendeš su fotografisali dokumente i bez znanja tih osoba dostavljali ih Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (BiH) kao obrazac za prijavu za glasanje izvan BiH.

Novinari CIN-a su tokom istraživanja pronašli da je Mendeš pokušao osigurati glasove za sebe i preko sugrađanina Jasmina Ravkića. Ravkić je sredinom 2020. godine osuđen na tri mjeseca zatvora zbog ilegalne sječe šume, a Mendeš mu je obećao osigurati zamjenu zatvora za društveno-korisni rad, baš kao što je ranije učinio i njegovom rođaku Raifu Ravkiću. Dogovorili su se da Jasmin nabavi podatke iz ličnih karata svojih komšija i članova uže porodice kako bi ih Mendeš na izborima zloupotrijebio za glasanje van BiH. Lažne glasače bi njegova stranka prijavila za glasanje putem pošte iz Srbije i Hrvatske kako bi dobili glasačke listiće, ali listići ne bi stigli na prijavljene adrese u inostranstvu, već u sjedište stranke.

Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima
Novinari CIN-a su otkrili mrežu trgovaca glasovima u Brčko distriktu. Razotkrivanje izbornih prevara dovelo je do hapšenja organizatora trgovine.

Ravkić, Mendeš i Gluhaković su tokom istraživanja bili u pritvoru, a komšije i prijatelji iz sela Rašljani pored Brčkog prepričavali su novinarima kako ih je Ravkić varao.

„Lično sam bio s njim i Pejom Mendešom kad su pričali. On je rekao Peji: ‘Probaj pomoći, a ja ću ti 50 ličnih karti sabrati za glasanje.’ Razumijete?“, ispričao je Raif Ravkić, rođak optuženog Jasmina.

Tri mjeseca pred održavanje lokalnih izbora Jasmin Ravkić je na prevaru dobio brojeve ličnih karata najmanje 20 komšija, uključujući i njegove roditelje. Rekao im je da mu trebaju jer skuplja potpise za peticiju kojom bi mu zatvorska kazna bila preinačena u društveno-korisni rad. U želji da pomognu, rado su učinili što je od njih tražio, ne znajući da će ti podaci završiti na biračkim spiskovima za glasanje iz inostranstva.

Dvije zatvorske kazne i postupak u toku

Osnovni sud u Brčko distriktu nedavno je osudio Radoslava Bogićevića i Nenada Kojića, bivše zastupnike Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Skupštini Brčko distrikta, na četveromjesečne zatvorske kazne jer su neposredno prije održavanja Općih izbora 2020 pripremali prevare pri glasanju.

Bogićević i Kojić su sa Tužilaštvom Brčko distrikta sklopili sporazum o priznanju krivice, a u presudi je navedeno da su njih dvojica uz pomoć drugih osoba nabavljali lične dokumente sugrađana, prijavivši ih za glasanje iz inostranstva s namjerom da glasaju za njih i NDP, o čemu je CIN ranije pisao.

Zatvorske kazne za izborne prevare u Brčkom
Bivši zastupnici Skupštine Brčko distrikta Radoslav Bogićević i Nenad Kojić iz NDP-a osuđeni su na četveromjesečne zatvorske kazne za izborne prevare pred izbore 2020. godine.

Novinari su pronašli da su Bogićević i Kojić te njihov stranački kolega Stojan Bavarčić zloupotrijebili 114 ličnih dokumenata svojih sugrađana, komšija i članova porodica i kasnije glasali u njihovo ime. Oni su preko trećih osoba skupljali dokumente i zauzvrat im obećavali radna mjesta.

Pred Osnovnim sudom trenutno se vodi postupak i protiv Elvira Saletovića i Sanela Pengića za isto krivično djelo. Predstavljajući se kao stranački aktivisti, novinari CIN-a su organizovali sastanak tadašnjeg kandidata Naroda i pravde (NIP) Abdulaha Iljazovića sa trgovcima glasovima Elvirom Saletovićem i Sanelom Pengićem.

Saletović je Iljazoviću rekao da će mu obezbijediti 130 glasova za 6.500 maraka i da će mu na sljedećem sastanku dostaviti spisak ljudi koji su spremni glasati. Nekoliko dana kasnije u pratnji novinara CIN-a predao je Saletoviću 130 novčanica po 10 KM kako bi ih on dao glasačima kao avans za kupljeni glas. Ostalih 5.200 KM se od Iljazovića očekivalo nakon završenog posla.

Plan je bio da svaki glasač dobije po 10 KM. Pengić je pred kandidatom NIP-a i novinarom CIN-a popisao serijske brojeve novčanica. Svaki birač je trebao uz popunjeni glasački listić mobitelom slikati i dobijenu novčanicu. Ta fotografija je trebala biti dokaz obavljenog posla, a zauzvrat su Saletović i Pengić glasačima trebali isplatiti preostali dio novca.

Novinari su obavijestili policiju i Tužilaštvo Brčko distrikta, a na dan primoredaje ostatka novaca Saletović i Pengić su uhapšeni, kada im je i određen pritvor.

U aprilu 2021. godine Tužilaštvo Brčko distrikta je podiglo optužnicu protiv Saletovića i Pengića, a u optužnici je navedeno da su oni i njihovi pomagači povrijedili slobodu odlučivanja birača i počinili krivično djelo za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.