Search
Close this search box.

Novi imovinski kartoni u CIN-ovoj bazi

Baza „Imovina političara“ dopunjena je novim podacima iz imovinskih kartona općinskih načelnika, gradonačelnika, vijećnika i odbornika koji su izabrani na Lokalnim izborima 2016. godine.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je bazu „Imovina političara“ dopunio novim podacima iz 27 imovinskih kartona načelnika, vijećnika i odbornika izabranih na Lokalnim izborima 2016. godine. Oni su nakon dodjele mandata imali obavezu da Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (BiH) dostave imovinske kartone s podacima o vlastitim i primanjima njihovih supružnika, imovini koju posjeduju, zaduženjima i obavezama.

Ovi podaci već nekoliko godina nisu javni i lako dostupni građanima. Centralna izborna komisija BiH (CIK) je 2012. godine sa svoje internet stranice povukla imovinske kartone, nakon što je Sud BiH donio odluku da se njihovom objavom krši Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH. Od tada novinari CIN-a prepisuju podatke iz kartona i objavljuju ih na stranici Imovina političarasmatrajući da javnost ima pravo uvida u imovinu političara i članova njihovih porodica.

U objavljenim kartonima su izbrisani njihovi potpisi i adrese stanovanja, dok su svi ostali podaci dostupni.

CIN je sada svoju bazu dopunio imovinskim kartonima načelnika sarajevskih općina Novi Grad, Stari Grad i Novo Sarajevo: Semira Efendića, Ibrahima Hadžibajrića i Nedžada Koldže, kao i načelnika Ilidže i Trnova, Senaida Memića i Ibre Berila. Objavljujemo i imovinske kartone načelnika Bugojna Hasana Ajkunića, načelnika Ljubuškog Nevenka Barbarića, načelnika Sokoca Milovana Cicka Bjelice, načelnika Konjica Emira Bubala, načelnika Gračanice Nusreta Helića, načelnika Novog Travnika Refika Lende, načelnika Cazina Nermina Ogreševića, načelnika Prnjavora Darka Tomaša i načelnika Čapljine Smiljana Vidića.

Bazu smo dopunili i novim podacima iz imovinskih kartona gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, gradonačelnika Banja Luke Igora Radojičića, gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića te gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića. U našu bazu smo dodali i nove imovinske kartone Elvire Abdić-Jelenović, vijećnice iz Velike Kladuše i Nenada Samardžije, odbornika u Sokocu.

Istovremeno, objavljujemo i imovinske kartone političara kojima je oktobru 2016. godine istekao mandat. To su bivši gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović, bivši gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

Osim toga, u CIN-ovoj bazi, koja sadrži biografije više od dvije stotine političara i funkcionera iz BiH, odnedavno su dostupni i podaci novog gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake. U bazi se osim imovinskih kartona nalaze i lične i profesionalne biografije političara te podaci o sudskim postupcima vođenim protiv njih.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.