Search
Close this search box.

Novinar CIN-a dobitnik međunarodne nagrade

Nino Bilajac je dobitnik nagrade za najboljeg mladog novinara za 2017. godinu.
Novinari CIN-a Nino Bilajac i Jelena Jevtić razgovaraju s delegatom Doma naroda Parlamenta FBiH. (Foto: CIN)

Novinar Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Nino Bilajac dobitnik je novinarske nagrade koju dodjeljuje organizacija „South East Europe Media Organisation“ (SEEMO). Bilajac je proglašen najboljim mladim novinarom u 2017. godini.

Dodjela nagrada bit će upriličena na međunarodnoj konferenciji 15. novembra u Tirani u Albaniji. Uz novinara CIN-a nagradu za najboljeg profesionalnog novinara dobile su kolege iz Srbije Dragana Pećo i Stevan Dojčinović iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). Ákos Keller-Alánt, novinar iz Mađarske, dobio je Specijalno priznanje, a žiri je odlučio da istim priznanjem podsjeti i na rad slovačkog istraživačkog novinara Jána Kuciaka koji je ubijen početkom godine. I crnogorska novinarka Olivera Lakić, koja je ranjena u maju ove godine, primit će zahvalnicu za svoj rad.

O prijavama iz devet zemalja odlučivao je međunarodni žiri koji su činili novinari i urednici iz šest evropskih zemalja.

Bilajac je tokom 2017. godine istraživao nezakonitosti u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Istraživačka priča, videoprilog te politički strip „Lažni smještaj za dodatnu zaradu“, na kojima je Bilajac radio sa kolegicom Jelenom Jevtić, otkrivaju kako su delegati Doma naroda Parlamenta FBiH lažno prijavljivali smještaj u Sarajevu.

Lažni smještaj za dodatnu zaradu
Delegati Federalnog parlamenta su za dvije i po godine naplatili više od 825.000 maraka za: smještaj, odvojeni život od porodice i prevoz do kuće. Većina njih koristi manjkavosti propisa kako bi izvukli najveću korist.

Delegati koji žive u mjestima udaljenim preko 70 kilometara od Sarajeva imaju pravo na mjesečnu naknadu od 800 KM za stanarinu, odvojeni život i prevoz vikendom kući. Bilajac i Jevtić su otkrili da pojedini delegati ugovaraju najniže kirije kako bi im ostalo što više novca od naknada. U velikom broju stanova plaćenih za delegate ustvari žive drugi ljudi: stanodavci i njihove porodice, djeca delegata ili drugi podstanari.

Neposredno nakon ove priče Bilajac je objavio priču o savjetnicima predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Lidije Bradare. Od osam savjetnika Bradara je njih pet nezakonito zaposlila.

Bradara i osam savjetnika
Pet od osam savjetnika Lidije Bradare, predsjedavajuće Doma naroda PFBiH, ne ispunjava zakonske propise za imenovanje na te funkcije. Za njih je iz federalnog budžeta za dvije i po godine potrošeno više od 306.000 maraka.

Ove dvije priče izazvale su veliku pažnju javnosti, ali i pravosudnih organa. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je potvrdilo da je na osnovu njih otvorilo predmet dok je Federalna uprava policije zatražila od Parlamenta dokumentaciju o delegatima i savjetnicima.

FUP zatražio dokumentaciju o delegatima i savjetnicima
Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine mora dostaviti Federalnoj upravi policije dokumentaciju o delegatima koji koriste naknadu za odvojeni život i o zapošljavanju savjetnika Lidije Bradare, predsjedavajuće ovog doma.

Krajem 2017. godine Bilajac je otkrio još jednu nepravilnost u Federalnom parlamentu i napisao priču o putnim nalozima sa netačnim podacima kojima je dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić pravdao svoje dolaske iz Livna u Sarajevo.

Delegat pravdao troškove lažnim podacima
Jasenko Tufekčić je od Doma naroda PFBiH naplaćivao gorivo i dnevnice za dolazak u Sarajevo, upisujući u putne naloge netačne podatke.

On je od ove institucije naplaćivao gorivo i dnevnice, upisujući u putne naloge lažne podatke. Tokom dvije godine u naloge je upisivao dva registarska broja automobila od kojih barem jedan nije bio u njegovom vlasništvu. On je koristio službeni automobil Stranke demokratske akcije Livna.

Istraživanje je pokazalo da je Tufekčić u 2015. i 2016. godini u Domu naroda imao zakazane obaveze tokom 89 dana, a podnio je skoro duplo više putnih naloga. Za taj period je od Doma naroda naplatio najmanje 28.000 maraka na osnovu 164 putna naloga.

Nedugo poslije sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić je protiv Tufekčića podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.