Novinarki CIN-a nagrada za najbolji tekst o korupciji

Nagrada je dodijeljena za istraživanje o naknadama koje federalni ministri primaju za smještaj u gradu u kojem imaju vlastiti stan.

Novinarka CIN-a Mirjana Popović dobila je danas u Sarajevu nagradu Antikorupcijske mreže u Bosni i Hercegovini ACCOUNT za najbolji pisani izvještaj o korupciji u 2014. godini.

Nagrada je dodijeljena za tekst “Naknada za smještaj u vlastitom stanu”, koji govori o tome kako su četverica ministara u Vladi Federacije BiH uzimali naknadu za smještaj u gradu u kojem su imali vlastiti stan. CIN je otkrio da je 13 federalnih ministara u toku mandata za smještaj i troškove života naplatilo oko 226.000 KM iz federalnog budžeta, ali da niko ne provjerava jesu li troškovi opravdani.

Naknada za smještaj u vlastitom stanu
Za smještaj i troškove života 13 ministara izdvojeno je oko 226.000 KM iz federalnog budžeta. Niko ne provjerava jesu li troškovi opravdani, pa se zbog toga dešavaju i zloupotrebe tih privilegija.

Najboljim video izvještajem o korupciji proglašena je video priča novinarke FTV Elme Kazagić „Veliki kriminal preko malih hidroelektrana“.

Na treći ACCOUNT-ov natječaj za novinarsku nagradu pristigla su 24 rada od čega 18 za video prilog, 5 pisanih izvještaja i jedan radio prilog. U komisiji za ocjenu radova su bili dugogodišnji novinari i urednici: Siniša Vukelić, Aldin Arnautović, Zoran Ćatić, Štefica Galić i Ozren Kebo.

Direktor ACCOUNT-a Eldin Karić je rekao tokom svečane ceremonije da nagrada za radio novinarstvo nije dodjeljena te da se nada da će naredne godine biti dovoljno kvalitetnih priloga za nagradu u ovoj kategoriji.

Za isti tekst Popović je prije sedam dana dobila drugu nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini.

Novinari CIN-a dobili dvije nagrade
Novinari CIN-a dobili su drugu i treću nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini u 2014. godini.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN