Agencija za sigurnost hrane BiH organizirala je jučer u Sarajevu dvodnevni sastanak kako bi se razgovaralo o načinima jačanja kapaciteta laboratorija za ispitivanje sigurnosti hrane. Na seminaru su učestvovali predstavnici laboratorija, Instituta za akreditiranja, te stručnjaci za zemlje EU-a.
Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su prošle godine pisali o laboratorijama za kontrolu hrane. CIN-ovo istraživanje je pokazalo da nema jasnih standarda, niti procedura prilikom otvaranja laboratorija u BiH. Različite agencije su do sada izdale dozvole za rad 36 laboratorija. CIN je također otkrio da se rad laboratorija ne kontroliše, osim ako su akreditirane. U BiH za sada postoje samo tri akreditirane laboratorije.
CIN je u suradnji sa federalnim Zavodom za javno zdravstvo odlučio testirati neke od laboratorija u Sarajevu. Stručnjaci iz Zavoda su odnijeli uzorke u tri laboratorije i svaka od njih je imala različite rezultate testiranja.