Search
Close this search box.

Oduzeti parkinzi koje je bivši načelnik Ibrahim Hadžibajrić dao privatnicima

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH je po nalogu suda preuzela tri javna parkinga koje je Ibrahim Hadžibajrić, bivši načelnik sarajevske Općine Stari Grad, dodijelio privatnicima i prijateljima.
Foto: Dženat Dreković (CIN)

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Federacije Bosne i Hercegovine je preuzela tri javna parkinga koje je Ibrahim Hadžibajrić, bivši načelnik sarajevske Općine Stari Grad, dodijelio privatnicima.

Radi se o parkinzima „Tekija čikma“ kod zgrade Općine Stari Grad, „Kovači“ u istoimenom naselju te „Mošćanica“ u Ulici Safvet-bega Bašagića. Agencija je ove parkinge zapečatila po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu.

Hadžibajrić je parking „Tekija čikma“ sa oko 28 mjesta izdao sarajevskom preduzeću „Telal“ koje je u vlasništvu porodice Alije Begića, vijećnika Općine Stari Grad.

Begić je novinaru Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da je najamnik ovog parkinga od 2017. godine i da je parking dobio po cijeni od 5.000 KM mjesečno na osnovu samoinicijativne ponude. Kaže da je tek kasnije postao vijećnikom Narodnog evropskog saveza (NES), stranke kojom je rukovodio Hadžibajrić. Stranku je napustio u ljeto 2023. godine nakon što je Hadžibajrić uhapšen.

Parking na Kovačima sa oko 15 mjesta Hadžibajrić je izdao preduzeću „Logic“ iz Sarajeva koje je u vlasništvu Ajdina Brkovića i Mersada Vejzovića dok je parking „Mošćanica“ sa 10 mjesta pripao preduzeću „Plaza Group“, Hadžibajrićevog prijatelja i poslovnog partnera Elmedina Karišika.

Parkinzi su bili u vlasništvu Općine Stari Grad i predmet su istrage zbog sumnje na zloupotrebu položaja i pranje novca koju protiv Hadžibajrića, Karišika i ostalih provodi Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Prošle godine su blokirani parking kod Doma Armije, na Bistriku i „Telali“ kod Vijećnice koje je Hadžibajrić izdao preduzećima povezenim sa Karišikom, o čemu je CIN ranije pisao.

Nazovi Bega radi parkinga
Bivši načelnik najstarije sarajevske općine Ibrahim Hadžibajrić je više javnih parkinga u turističkom središtu grada dodijelio prijateljima, sklapajući s nekima od njih dogovore koji bi omogućili njegovom sinu da postane milioner.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.