Search
Close this search box.

Općinski sud nije nadležan za slučaj Budimira

Nakon državnog i Općinski sud u Sarajevu se proglasio nenadležnim za slučaj Budimira, a tužilaštvo je najavilo da će uložiti žalbu na ovakvu odluku.

Općinski sud u Sarajevu se proglasio nenadležnim za procesuiranje Živka Budimira, dosadašnjeg predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), i još pet osoba optuženih za zloupotrebu položaja, nezakonito posredovanje te davanje ili primanje dara i drugih oblika koristi.

U Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo su Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) rekli da planiraju uložiti žalbu na ovakvo rješenje.

Optužnicu protiv Budimira i ostalih podiglo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) u novembru 2013. godine. Budimira terete za: nezakonito pomilovanje, oslobađanje od zatvorskih kazni te za brisanje osuđenika iz krivične evidencije. Prema navodima optužnice Tužilaštva BiH, Budimir je sam ili uz pomoć drugih optuženih, samoinicijativno ili na intervenciju političara i kriminalaca potpisivao pomilovanja, za šta je od nekih dobijao novac.

Sud BiH, kojem je optužnica proslijeđena, proglasio se nenadležnim za taj slučaj, zaključivši da iz optužnice ne proizlazi da su krivičnim djelima koja se optuženima stavljaju na teret nastupile štetne posljedice po državu BiH, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak.

Predmet je tada ustupljen Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu koje je godinu dana radilo na usklađivanju optužnice i u januaru ove godine je optužilo: Budimira, njegovog tadašnjeg savjetnika Petra Barišića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca (JOB) FBiH Sauda Kulosmana, predsjednika Komisije za pomilovanja Hidajeta Halilovića, bivšeg zastupnika u Predstavničkom domu FBiH Željka Asića i Armina Kulovca. Međutim, i Općinski sud se proglasio nenadležnim.

Budimir ponovo optužen zbog pomilovanja kriminalaca
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv predsjednika FBiH Živka Budimira zbog pomilovanja osuđenika. Slična optužnica na državnom nivou prije godinu dana nije dovela do suđenja.

Ukoliko odluka Općinskog suda postane pravosnažna, procesuiranje bivšeg predsjednika FBiH i još pet osoba trebalo bi biti proslijeđeno posebnom odjelu Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije, koje još nije uspostavljeno.

Naime, od 1. februara ove godine na snagu je stupio Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim je predviđeno formiranje posebnog odjela pri Vrhovnom sudu FBiH u čijoj nadležnosti će biti krivična djela podmićivanja i krivična djela protiv službene i druge dužnosti, ukoliko je počinioca tih djela izabrao ili imenovao Parlament ili Vlada FBiH.

Budući da je Zakon tek stupio na snagu, Tužilaštvo i Sud imaju 90 dana da sačine pravilnike potrebne za početak rada i funkcionisanje posebnih odjela.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.