Search
Close this search box.

Optužen bivši načelnik Bužima Agan Bunić

Agan Bunić, bivši načelnik Bužima, optužen je da je javnim novcem planirao platiti promociju u „BH Business Magazinu“, o čemu je CIN i ranije pisao.
Bivši načelnik Bužima Agan Bunić je odlučio budžetskim novcem podržati manifestaciju na kojoj je dobio priznanje za načelnika godine (Foto: CIN)

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) je optužilo Agana Bunića, bivšeg načelnika Općine Bužim, i Emira Aldžića, direktora Centra za socijalni rad Bužim, da su oštetili budžet Centra za 3.510 maraka.

Tužilaštvo ih tereti da su u septembru 2015. godine iskoristili novac Centra za plaćanje promotivnog intervjua za Bunića u „BH Business Magazinu“. U optužnici je navedeno da su se Bunić i Aldžić obavezali da će Centar isplatiti novac za stotinu knjiga i 20 časopisa u kojima je Bunić predstavljen kao „najnačelnik 2015“.

Optužnicu je potvrdio Općinski sud u Bosanskoj Krupi početkom februara ove godine.

O ovim zloupotrebama pisao je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) prije pet godina. Bunić je tada novinarima rekao kako je zbog malog broja rođene djece ostalo neutrošenog novca namijenjenog porodiljama. Taj novac je preusmjerio za plaćanje medijskih usluga.

Promocija načelnika preko leđa sirotinje
Prošle godine je iz budžeta javnih institucija isplaćeno oko 31.500 KM organizatoru manifestacija za izbor najboljih menadžera

Aldžić je podržao objavljivanje intervjua, proveo postupak javne nabavke te u istom danu potpisao ugovor sa firmom „Medium“ koja izdaje časopis „BH Business Magazin“.

Međutim, vršiteljica dužnosti direktorice Centra za socijalni rad Samra Mehić je prema instrukciji Upravnog odbora institucije odbila platiti promotivni materijal koji je Bunić poručio.

Zbog odbijanja plaćanja magazina i knjiga koje sadrže Bunićev intervju tadašnji načelnik je obustavio isplatu budžetskog novca Centru za socijalni rad. Isplate novca za radnike i korisnike Centra nije bilo dva i po mjeseca.

Ovo je druga optužnica protiv Bunića. Tužilaštvo USK-a ga je 2019. godine optužilo da je za vrijeme načelničkog mandata, suprotno zakonu, potpisao četiri ugovora o djelu za poslove koji su utvrđeni sistematizacijom. S obzirom da je za to morala biti provedena konkursna procedura, Kantonalno tužilaštvo USK-a tereti Bunića za kršenje Zakona o državnim službenicima i namještenicima USK-a.

Potvrđena optužnica protiv Agana Bunića
Predsjedavajući Skupštine USK je optužen da je kao nekadašnji načelnik Općine Bužim zloupotrijebio službeni položaj i krivotvorio službenu ispravu.

U optužnici je navedeno da je svojim potpisom i pečatom ovjerio i službeni akt u kojem je Ministarstvu pravosuđa i uprave USK-a dao netačne informacije − da Općina Bužim nije zaključivala ugovore o djelu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.