Search
Close this search box.

Organi zakona u službi šverca

Čak i kada budu uhvaćeni na djelu – a posljednji slučajevi pokazuju da se i to dešava – istrage protiv carinika i policajaca sporo napreduju, a kazne gotovo da i nema.
Foto: CIN

S druge strane, nekontrolisani šverc i nelojalna konkurencija izazivaju sve veću ogorčenost malih privrednika koji posluju u skladu sa zakonom.

‘Ljudi preko granice švercuju sve i to obara cijenu našim proizvodima, povrću i voću’, kaže Vlado Župarić, predsjednik Gospodarske komore Posavskog kantona.

Teško je reći koliko je državnih službenika upetljano u nezakonitu prekograničnu trgovinu, ali sve veći broj nedavno otkrivenih slučajeva sugeriše da je ovaj problem uzeo maha.

Uhvaćeni na djelu

Početkom decembra 2007. godine Granična policija (GP) BiH je suspendovala 12 graničnih policajaca zbog učestvovanja ilegalnom uvozu za sada nepoznatog broja automobila u BiH. Trogodišnja interna istraga GP je pokazala da su njeni pripadnici pri ilegalnom uvozu surađivali sa pet carinika i šest špeditera. Slučaj je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Ako znaju za slučaj Miloša Kneževića, policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), suspendovani granični policajci se ne moraju brinuti za svoju sudbinu.

Krajem 2005. godine GP je zatekla Kneževića, tada zaposlenog u Policijskoj stanici Janja pored Bijeljine, kako sa još dva muškarca ispred kuće u Bosanskom Brodu pretovara neocarinjene cigarete. Policajci su u Kneževićevom automobilu pronašli 1.750 kutija cigareta različitih proizvođača, a u garažu je već bilo istovareno 2.920 kutija.

Uz Kneževića je uhapšen i ranije osuđivani švercer Mladen Nedinić. Prema izvještaju GP-a, treći osumnjičeni, Drago Topalović je pobjegao u golfu u kojem se nalazilo još 500 kutija cigareta.

U izvještaju GP-a se navodi da su sve cigarete imale poreske markice Srbije i Hrvatske, što znači da su prošvercane u BiH.

Disciplinski sud MUP-a RS nije tretirao ovaj predmet kao slučaj policajca uhvaćenog pri vršenju teškog krivičnog djela. Ovaj sud također nije uzeo u obzir da se radi o krivičnom djelu tri osobe, što po zakonu povlači težu kvalifikaciju zvanu ‘organizovana grupa’.

Knežević nije otpušten, već samo prekomandovan u rodno selo Lopare, a mjesečna plata mu je tokom četiri mjeseca umanjena za 30 posto.

Policajac Knežević je odbio komentarisati svoj slučaj.

Disciplinski tužilac Snježana Lazarević kaže da nije mogla opravdati raskid ugovora sa Kneževićem budući da joj ni GP, a ni Tužilaštvo BiH nisu dostavili kompletan izvještaj o slučaju, iako ga je tražila. Lazarević nije željela komentirati zašto nije zatražila svjedočenje graničnih policajaca koji su uhapsili Kneževića.

Glasnovogornik Tužilaštva BiH je rekao da su tužioci pregledali izvještaj i zaključili da nema dovoljno dokaza. Osim što protiv Kneževića nije podiglo optužnicu, Tužilaštvo BiH nije proslijedilo izvještaj MUP-u RS iako bi se time olakšalo provođenje disciplinskog postupka.

Vasilije Savić, disciplinski sudija u ovom slučaju kaže da nije mogao udaljiti Kneževića iz službe budući da Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu.

Ali, to nije tačno. Pravilnikom MUP-a RS je data mogućnost dodjele kaznenih bodova, što bi u slučaju Kneževića bilo dovoljno za otpuštanje iz službe.

Knežević i Nedinić su pred Disciplinskim sudom izjavili da nisu sarađivali i da su se upoznali tek nekoliko mjeseci prije hapšenja. Nedinić je zatražio od policajca da njegovim autom preveze robu. Obojica kažu da Knežević nije znao da se njegovim autom švercuju cigarete. Iako su cigarete bile i u garaži i u autu, Knežević je posvjedočio da nije znao da Nedinić prodaje cigarete iz garaže pored koje su uhapšeni.

Disciplinski sudija Vasilije Savić je povjerovao njima, a ne graničnim policajcima koji su ih uhapsili.

Slučaj Franje Ilića

I kazne za granične policajce umiješane u šverc su jednako blage.

Nakon što je neko vrijeme uzimao mito od dvojice švercera stokom, Franjo Ilić je novčano kažnjen umanjenjem plate za 20 posto tokom šest mjeseci. GP je protiv Ilića i njegovih kolega Zorana Ikonića i Enesa Oputara podnijela krivičnu prijavu zbog ‘primanja dara i drugih oblika koristi’, odnosno neprijavljivanja uzimanja mita.

Alem Sipović, vlasnik mesare iz Priboja u Srbiji, priznao je policiji da je sa ortakom Vuletom Arsićem, suvlasnikom restorana i mesare iz Rudog švercovao stoku iz Srbije u BiH. Sipović kaže da im je Ilić gledao kroz prste i da sve je išlo kao podmazano dok jednog dana nije povisio cijenu i zatražio 1.000 KM za prijelaz preko granice.

Pale su teške riječi, došlo je do svađe i psovki, pa je Ilić stavio Sipoviću lisice i priveo ga. Nakon toga šverceri su odlučili progovoriti, a slučaj preuzima unutrašnja kontrola GP-a.

GP je pokrenula disciplinski postupak protiv Ilića i njegovih kolega. Tokom saslušanja oni su tvrdili da ne poznaju Sipovića. Međutim, Ilić je mjesecima prije sukoba pozivao Sipovića sa svoga mobilnog telefona, što je utvrđeno uvidom u listu poziva Sipovićevog telefonskog broja. Ipak, listing je odbačen kao dokaz jer disciplinski tužilac Predrag Crnogorac nije dostavio ovjerenu kopiju Telekoma Srbije. Ilić je oslobođen zbog ‘nedostatka dokaza’.

Tužilac se žalio na ovakvu presudu Policijskom odboru BiH, nakon čega je Ilić novčano kažnjen.

GP je početkom godine po službenoj dužnosti podnijela izvještaj Tužilaštvu BiH, što bi moglo rezultirati podizanjem optužnice i strožijom kaznom.

Ilić nije želio komentarisati slučaj, ali je njegov advokat rekao da trenutno pred Sudom BiH pokušava oboriti odluku Policijskog odbora.

Radomir Vasić, Ilićev komandir kaže da je problem u tome što se svi dokazi zasnivaju na izjavama dvojice švercera, od kojih je jedan strani državljanin, te da nije sigurno da će oni svjedočiti.

Rijetki ostaju bez posla

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO), u čijem sastavu je i Carina, najodgovornija je za sprječavanje šverca i utaje poreza. Međutim ni sama Uprava nije imuna na korupciju u vlastitim redovima.

Tokom 2006. i 2007. godine UIO je pokrenula 27 disciplinskih postupaka protiv 24 službenika osumnjičena za prekogranični šverc i druga slična djela.

Samo je jedan carinik otpušten, a devet je degradirano na niže radno mjesto ili novčano kažnjeno. Pet ih je oslobođeno. U tri slučaja predmet je obustavljen jer su službenici napustili službu. Disciplinski postupci protiv tri carinika su obustavljeni, budući da istragu u ovim slučajevima vodi Tužilaštvo BiH.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.