Search
Close this search box.

Oslobođen bivši predsjednik FBiH Živko Budimir

Bivši predsjednik FBiH Živko Budimir oslobođen je optužbi za zloupotrebu položaja, primanje dara i protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju.

Općinski sud u Sarajevu danas je prvostepenom presudom oslobodio Živka Budimira optužbi da je zloupotrijebio položaj predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). On je bio optužen da je od 2011. do 2013. godine sebi i drugima pribavio korist, da je primio dar i protuzakonito posredovao u zapošljavanju.

Postupajuća sutkinja Merima Bilić-Kurtović rekla je da su u toku postupka saslušani mnogi svjedoci i pregledani mnogi dokazi, ali da nije „bilo dokaza kako materijalnih tako i personalnih koji bi optuženog doveli u vezu sa krivičnim djelom“.

Optuženi u istom predmetu: Budimirov kolega iz Stranke pravde i povjerenja i bivši federalni zastupnik Željko Asić, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Kantona Sarajevo i veterana Armije Republike BiH Saud Kulosman te Armin Kulovac ranije su osuđeni na uvjetne kazne na osnovu zaključenog Sporazuma o priznanju krivice sa Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu.

Optuženi Petar Barišić, tadašnji Budimirov savjetnik za pitanja boraca, nalazi se u bijegu i za njim je raspisana potjernica, dok je Tužilaštvo u međuvremenu odustalo od krivičnog gonjenja optuženog predsjednika Komisije za pomilovanje Hidajeta Halilovića.

U izjavi za medije nakon presude Budimir je rekao kako je očekivao ovakvu sudsku odluku te da mu je sutkinja vratila vjeru u ljude, ali ne i u institucije.

„Bilo bi pretenciozno reći u institucije jer u ove institucije ja ne mogu vjerovati sve dok u njima sjede isti ljudi koji su meni podmetali dokaz, koji su me na taj način pokušavali smijeniti sa pozicije predsjednika Federacije“, rekao je Budimir.

Detalji optužnice

Suđenje Budimiru i ostalim je počelo na Općinskom sudu u Sarajevu u septembru 2015. godine nakon što je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo optužnicu. Tužilaštvo ga je teretilo da je namjeravao uz novčanu naknadu pomilovati Adija Karića, osuđenog na šest mjeseci zbog nanošenja teške tjelesne povrede, i Admira Kulovca koji je dobio 2,5 godina zatvora zbog silovanja.

Počelo suđenje Živku Budimiru i ostalima
Pred Općinskim sudom u Sarajevu je počelo suđenje bivšem predsjedniku FBiH Živku Budimiru i ostalima zbog zloupotrebe položaja, protuzakonitog posredovanja te davanja i primanja dara.

Prema navodima iz optužnice, u oba slučaja za pomilovanje je urgirao Kulosman iz JOB-a preko Budimirovog savjetnika za pitanja boraca Barišića. U optužnici nije navedeno za koliko novca se spremalo Karićevo pomilovanje, dok se u vezi sa Kulovcem spominje iznos od 7.000 maraka koliko je njegov brat Armin Kulovac dao za pomilovanje.

Kulovac je novac uplatio na račun posrednice koja ga je nakon toga predala Barišiću. Kako je navedeno u optužnici, Barišić je telefonirao Budimiru i rekao mu da je dio novca predat, a da će ostatak dobiti nakon pomilovanja. Osuđenici Karić i Kulovac nisu pomilovani jer je u međuvremenu, u aprilu 2013. godine, Budimir uhapšen.

Kulosman i Kulovac su priznali krivicu i dobili uvjetne kazne. Krivicu je priznao i Budimirov stranački kolega i bivši federalni zastupnik Željko Asić. Prema optužnici, on i Budimir su tražili 10.000 maraka od Ružice Barnjak iz Travnika kako bi je zaposlili u „Elektroprivredu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne“. Barnjak je dala pola od dogovorene svote, ali nije zaposlena jer je Budimir u međuvremenu uhapšen.

Budimir je terećen i za krivotvorenje potpisa direktora „Elektroprivrede HZHB“ Nikole Krešića na računu od 847,50 maraka nakon proslave u motelu u Jajcu te kupovinu odjeće od 494 KM na putovanju u Americi. Poslije je zatražio od službi da se napravi fiktivna nabavka opreme kako bi dobio pare natrag.

Uhićenje

Budimira su uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH u aprilu 2013. godine. Iste godine Državno tužilaštvo ga je optužilo, zajedno sa Barišićem, Kulosmanom, Asićem, Kulovcem, Halilovićem i tadašnjim ministrom pravde Zoranom Mikulićem, za niz krivičnih djela koja su se najviše odnosila na nezakonita pomilovanja data osuđenicima na području FBiH.

Budimiru je stavljeno na teret da je protuzakonito dao dozvolu za brisanje presuda iz Registra kaznene evidencije osuđenicima koji su već dobili pomilovanje. Među njima su bivši premijer Tuzlanskog kantona Hazim Vikalo, osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, i bivši ministar Policije BiH Alija Delimustafić, osuđen na četiri godine zatvora zbog otmice. Njih je prije toga već pomilovala Budimirova prethodnica Borjana Krišto, oslobodivši ih zatvora.

Budimir se prilikom pomilovanja nije konsultova sa potpredsjednicima entiteta Svetozarom Pudarićem i Mirsadom Kebom, što nije u skladu sa Zakonom o pomilovanju FBiH. Na traženje Udruženja „Pokret majke enklave Srebrenice i Žepa“ bivši predsjednik FBiH pomilovao je i Nasera Orića, osuđenog zbog nedozvoljenog držanja oružja. Tako je Orić umjesto dvogodišnjeg zatvora dobio uvjetnu kaznu. Oslobodio je izdržavanja dijela zatvorske kazne i Mehu Ibriševića koji je osuđen na 15 godina zbog ubistva. Ibrišević je poslije radio na osnivanju Budimirove partije „Stranka pravde i povjerenja“.

Osim navedenih, Tužilaštvo BiH je pronašlo još najmanje 27 spornih pomilovanja, što je otprilike svako deseto pomilovanje koje je Budimir dodijelio tokom svog mandata predsjednika FBiH od 2011. do 2014. godine. Među njima su i osuđenici koji su i nakon toga nastavili kršiti zakon.

Tokom procesa Budimirova odbrana je pokrenula preispitivanje ustavnosti federalnog Zakona o pomilovanju. Ustavni sud FBiH je proglasio neustavnom zabranu pomilovanja osobama koje su ga već dobile za isto krivično djelo, a presudio je i da se predsjednik prije donošenja odluke o pomilovanju ne mora konsultovati sa potpredsjednicima zbog čega je došlo do promjene Zakona.

Neustavni Zakon o pomilovanju FBiH
Ministarstvo pravde je izbacilo odredbe Zakona o pomilovanju FBiH za čije se kršenje sumnjiči Živko Budimir, predsjednik FBiH.

To je utjecalo i na promjenu optužnice koja je od Državnog došla na postupanje Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Oni su izmijenili optužnicu tako što su iz nje izbacili sve tačke koje terete Budimira za davanje duplih pomilovanja i pomilovanja bez konsultacija sa potpredsjednicima.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN