Search
Close this search box.

Otkrića CIN-a u digitalnoj mapi Ureda za borbu protiv korupcije

Podaci o ilegalnom krčenju šume uvršteni su u mapu koja je dostupna svim građanima na internet stranici Ureda.

Slučajevi ilegalnog krčenja šume na Bjelašnici koje je otkrio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) uvršteni su u digitalnu mapu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo (KS).

Ilegalno iskrčena šuma radi novih apartmana na Bjelašnici
Šumari su dokumentovali bespravnu sječu na parcelama koje je Općina Trnovo prodala privatnim investitorima nakon što je i sama na istom području dvije godine ranije nezakonito iskrčila šumu.

Ured je predstavio Interaktivnu mapu gradnje objekata i sječe šume na području KS koja je dostupna svim građanima na internet stranici institucije.

Šef Ureda Erduan Kafedžić je rekao da su na mapi trenutno dostupni podaci o više od 300 građevinskih projekata koji su u fazi planiranja ili gradnje iz protekle dvije godine. Mapa sadrži i četiri slučaja bespravne sječe i svi se nalaze na području Poslovno-sportskog centra “Trnovo” na Bjelašnici.

U protekle dvije godine CIN je informisao javnost o bespravnoj sječi na Bjelašnici koja počinje od 2018. godine.

Krčma šume na vratima olimpijskog centra
Općina Trnovo je omogućila bespravnu sječu šume na 3,5 hektara kako bi izgradila sportske terene, apartmane i hotel. Većinu je Općina prodala i poklonila privatnim firmama, a za dio posječenih stabala nije moguće utvrditi gdje je završio.

CIN je dokazao da je Općina Trnovo organizovala bespravnu sječu šume na površini većoj od 35 duluma kako bi bili izgrađeni sportski tereni, apartmani i hotel. Većinu posječenog drveta visokog kvaliteta Općina je prodala ili poklonila privatnim firmama.

Ured je nakon objave priče utvrdio propuste Općine Trnovo pri planiranju i izgradnji na Bjelašnici i o tome obavijestio Kantonalno tužilaštvo.

Gradnja na Bjelašnici pod lupom
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo utvrdio je propuste Općine Trnovo pri planiranju i izgradnji na Bjelašnici i o tome obavijestio Kantonalno tužilaštvo.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.