Pet godina zatvora bivšoj šefici prodaje BH Telecoma

Alma Maglić, bivša šefica prodaje zeničke direkcije „BH Telecoma“, osuđena je nepravomoćnom presudom na Kantonalnom sudu u Zenici.

Kantonalni sud u Zenici je danas prvostepenom presudom osudio Almu Maglić na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog nesavjesnog rada u službi i zloupotrebe položaja.

Sudski postupak je vođen radi duga od 1,2 miliona maraka koji je nastao izdavanjem pripaid dopuna za mobilne telefone posredniku u prodaji – kakanjskoj firmi „Trafik“ – o čemu je prije dvije i po godine pisao Centar za istraživačko novinarstvo.

Ultra dopuna od milion maraka
U „BH Telecomu“ su pokušali zataškati dug koji je nastao izdavanjem dopuna za mobilne telefone kakanjskom „Trafiku“. Dug od 1,2 miliona maraka će teško biti naplaćen jer je firma u stečaju, a vlasnik bez novca.

Naime, „BH Telecom“ je koristio posrednike u prodaji pripaid kartica koje su građani u Bosni i Hercegovini (BiH) koristili za usluge mobilne telefonije. Posrednici u prodaji su prije preuzimanja dopuna polagali garancije u vrijednosti preuzete robe, a „BH Telecom“ im je nakon prodaje isplaćivao proviziju.

Međutim, takva procedura nije važila za kakanjski „Trafik“. Ova firma je dobila višestruko vredniju robu od date garancije koju nikada nije platila. Uposlenici zeničke direkcije su fiktivnim transakcijama i lažnom dokumentacijom to prikrivali nekoliko godina pa je dug narastao na više od milion maraka.

Zbog toga je 13 uposlenika „BH Telecoma“ disciplinski odgovaralo, a troje uposlenika Službe za prodaju je završilo na Kantonalnom sudu u Zenici. Saradnik za distribuciju i promociju Mugdin Žunić i skladištar Vernes Dilaver su priznali krivicu. Žunić je osuđen na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe položaja i novčanu kaznu od 15.000 maraka zbog računarskog krivotvorenja. Dilaver je zbog nesavjesnog rada u službi i računarskog krivotvorenja osuđen uvjetno na jednogodišnju kaznu zatvora. Zadržao je posao.

Krivicu je priznao i vlasnik „Trafika“ Taib Šehagić. Osuđen je na godinu i po dana zatvora i treba vratiti 1,2 miliona maraka štete „BH Telecomu“. Njegova je firma 2016. godine otišla u stečaj.

Postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Adina Karadža je rekla da su njih troje pomogli u dokazivanju krivice Alme Maglić jer su nakon priznanja krivice svjedočili protiv nje.

Maglićkin branilac Ragib Hadžić je rekao da je ona „žrtveno janje da bi se sakrili glavni krivci“, a njih će, kako je rekao, navesti u žalbi koju će uputiti Vrhovnom sudu Federacija BiH.

„Ona je dobila pet godina, a oni koji su pokrali pare, dobili su uslov, godinu i godinu i po, a sakrili se glavni“, rekao je branilac Hadžić.

Tužiteljica Karadža za ovu presudu kaže da je vrlo značajna. „Jer, znate i sami da su, uglavnom, u ovakvim predmetima oslobađajuće presude. Uvijek je ono, ne može se dokazati umišljaj. Može, itekako!“

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN