Search
Close this search box.

Planina Trebević je novo zaštićeno područje u BiH

Planina Trebević, karakteristična po duboko usječenim klisurastim dolinama rijeka Paljanske i Mokranjske Miljacke, 45. je zaštićeno područje u BiH.
Foto: Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa

Park prirode „Trebević“ na teritoriji Grada Istočnog Sarajeva proglašen je zaštićenim područjem odlukom Vlade Republike Srpske (RS). Ovo područje obuhvata preko pet hiljada hektara – veći dio planine Trebević do entitetske granice te doline rijeka Paljanske i Mokranjske Miljacke.

Trebević je 33. zaštićeno područje u RS-u, odnosno 45. zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini (BiH). Dio ove planine koji se prostire na teritoriji Federacije BiH zaštićen je od 2014. godine.

Zaštićeno područje je značajno pokriveno šumom, a karakteristično je po duboko usječenim klisurastim dolinama koje čine prirodnu granicu između Trebevića i Romanije. Bogato je pećinama, jamama, vrtačama i ponorima, a odlikuje ga velika raznovrsnost biljnih i životinjskih vrsta. Također, na planini se nalaze i atraktivni pejzaži Brus i Dovlići koji su pogodni za odmor i rekreaciju.

Studiju zaštite izradio je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa nakon  inicijative za zaštitu koju je podnio Grad Istočno Sarajevo. Odluku o proglašenju pripremilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a i svrstano je u kategoriju V – zaštićeni pejzaž kao park prirode.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2020. godine izradio bazu podataka o zaštićenim područjima u BiH. U bazi su prikazana sva zaštićena područja u zemlji, njihovi osnovni podaci i fotografije.

CIN je 2020. godine pisao kako su zaštićena područja, uprkos stavljanju pod zaštitu, ugrožena nekontrolisanom eksploatacijom, privatnim interesima, ali i zanemarivanjem nadležnih ustanova.

Zaštićena područja bez zaštite
Nekontrolisane eksploatacije, privatni interesi i nedovoljna briga nadležnih ustanova ugrožavaju zaštićena prirodna dobra u Bosni i Hercegovini.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.