Search
Close this search box.

Platili Madonnu, obmanuli Crnogorce

I pored obećanja da niti jedan cent neće biti plaćen novcem iz budžeta, račun od 4,3 miliona eura za Madonnin nastup u Budvi u konačnici su platili građani Crne Gore. Dokumenti do kojih je došao OCCRP pokazuju da je u pozadini događaja bila Prva banka. Koncert je plaćen u vrijeme kada ova banka nije imala dovoljno novca da izvrši naloge svojih klijenata.

Prva banka Crne Gore platila je 7,5 miliona dolara (5,3 miliona eura) za nastup pop zvijezde Madonne u Budvi 2008. godine. Novac je plaćen u vrijeme kada Banka nije imala dovoljno sredstava da izvrši naloge svojih klijenata. U danima nakon isplate, više od 200 naloga po zahtjevu klijenata koji su imali dovoljno sredstava na svojim računima je odbijeno, pokazuju nikad objavljeni dokumenti Centralne banke. I pored izjava organizatora da novac građana neće biti utrošen za dovođenje Madonne, Banci su nadoknađena 4,3 miliona eura koje je uložila, naknadno, iz budžeta Vlade i preduzeća koje je u većinskom vlasništvu države.

Madonna na turneji ‘Sticky & Sweet’ (Foto: fanshare.com)

Kontrolori Centralne banke htjeli su ispitati zašto je Prva banka, koju kontroliše porodica Mile Đukanovića, predsjednika vladajuće političke stranke i bivšeg premijera, vlastitim novcem platila Madonninog agenta. Međutim, ostali su uskraćeni za odgovor. Između ostalog, htjeli su znati zašto se Banka uopšte upustila u taj angažman. U izvještaju o kontroli do kojeg je došla mreža istraživačkih novinara Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) navodi se da Prva banka kontrolorima nikad nije predočila ugovor ili bilo koji drugi dokument iz kojeg bi se vidjela svrha ili motiv Banke da naloži transfer novca i uđe u taj posao.

Banka je u većinskom vlasništvu porodice i poslovnih partnera, dok je najveći pojedinačni akcionar Aco Đukanović, brat bivšeg premijera i nekadašnji koncertni promoter.

Tajni partner

25. septembar 2008. godine bio je veliki dan za Crnu Goru, malu državu na obali Jadranskog mora. Umjesto Zagreba ili Beograda, pop ikona Madonna je za svoj prvi nastup na Balkanu izabrala prelijepu pješčanu plažu ‘Jaz’, nedaleko od Budve. Između 50.000 i 60.000 obožavatelja i preko 400 novinara, fotografa i televizijskih ekipa iz cijele bivše Jugoslavije i Evrope došlo je da svjedoči jednom od navažnijih događaja u muzičkoj historiji Crne Gore.

Madonna je odsjela u luksuznom predsjedničkom apartmanu Hotela Splendid u Bečićima, u Budvi. Nastupila je na bini veličine fudbalskog stadiona, u pratnji 20 plesača i 12-očlanog benda.

Madonnina turneja pod nazivom ‘Sticky & Sweet’ je te godine bila među pet najprodavanijih koncertnih turneja širom svijeta, sa ukupnom zaradom od 281,6 miliona dolara (200 miliona eura).

Plaža ‘Jaz’, nedaleko od Budve pred koncert Madonne (Foto: Vijesti)

Izvještaji Centralne banke do kojih je došao OCCRP prvi put pokazuju kako je Madonna završila u Budvi i kako su građani Crne Gore pomogli Prvoj banci.

Zvanično, koncert su organizirali Opština Budva, Nacionalna turistička organizacija i Turistička organizacija Budve (TOB), uz značajan doprinos Svetozara Marovića, potpredsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista Crne Gore.

U intervjuu za crnogorske dnevne novine ‘Dan’, objavljenom 8. juna 2008. godine, samo nekoliko dana nakon što je koncert službeno najavljen, Marović je rekao: ‘Cijeli projekt finansirat će sponzori, pa nijedan cent neće biti uzet iz državnih ili opštinskih kasa’.

Ova se izjava, međutim, pokazala netačnom. U pozadini koncerta, skrivena od javnosti, nalazila se Prva banka.

Samo nekoliko dana prije zvanične potvrde Madonninog dolaska, 2. i 3. juna 2008. godine, izvršene su dvije transakcije u iznosima od 4,3 miliona dolara (2,8 miliona eura) i 3,2 miliona dolara (2,1 milion eura). Novac je prebačen sa računa Prve banke na račun Madonninog agenta, Solo Agency, u banci Barclays u Londonu.

‘Ne postoji inicijalni dokument koji ukazuje da je Banka učesnik u ovom projektu’, navodi se u izvještaju Centralne banke od 15. junuara 2009. godine.

Svetozar Marović, potpredsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore (Foto: Vijesti)

Na šalterima Banke prodat je samo dio od oko 66.000 karata, koliko je pušteno u prodaju. U izvještaju Centralne banke se navodi da je Banka po tom osnovu zaradila 50.000 eura ili 5 posto od svake prodane karte. Cijene karata su se kretale od 35 do 200 eura.

Međutim, početkom septembra Banka je zapala u tešku krizu likvidnosti. Trebalo je hitno nabaviti novac.

Dogovor je postignut. Prema izvještaju Centralne banke, 15. septembra 2008. godine TOB CO, čiji je osnivač Turistička organizacija Opštine Budva, i Prva banka su sklopili ugovor o kratkoročnom kreditu u iznosu od 3,8 miliona eura. Kontrolori Centralne banke su kasnije zaključili da je Banka na taj način pokušala vratiti uložena sredstva. Kao namjena kredita navedena je organizacija Madonninog koncerta.

Istog dana, privatna kompanija “Zavala invest” uplatila je 1 milion eura na ime sponzorstva.

Četiri dana kasnije, Prvoj banci je sa računa državnog trezora uplaćeno 500.000 eura. U izvještaju kontrolora Centralne banke se navodi da je Banka na ovaj način naplatila dio uloženih sredstava. Na konferenciji za novinare, održanoj tri dana prije koncerta, organizatori su objavili da je dio novca za koncert izdvojila i Vlada. Vladin Biro za odnose sa javnošću je za dnevne novine “Vijesti” potvrdio da je novac uplaćen na zahtjev Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Ni to nije pomoglo. Na dan Madonninog koncerta Banka je samo po osnovu neizvršenih naloga klijenata imala 14 miliona eura obaveza.

Tri sedmice kasnije Centralna banka je započela kontrolu. Kako bi ispitali zašto je Banka izvršila uplate na račun Madonninog agenta, konrolori su zatražili uvid u dokumentaciju. Prva banka nije dostavila sve tražene informacije.

Zaključak kontrolora Centralne banke je bio da je ‘Banka inicijalno finansirala projekt koncerta pjevačice Madonne, bez unaprijed ugovorene finansijske konstrukcije i obaveza svih učesnika u ovom projektu’.

Da se Banka nalazi u kritičnom stanju postalo je očigledno 26. novembra, kada se Banka obratila Ministarstvu finansija sa molbom da joj hitno odobri kratkoročni kredit u iznosu od 44 miliona eura novca poreskih obveznika.

Banka nije bila u stanju da izvršava tekuće obaveze jer joj je u tom trenutku nedostajalo 33,2 miliona eura, samo da bi izvšila isplate sa računa svojih klijenata.

Banka je od TOB CO-a zatražila povrat cjelokupnog iznosa kredita.

Aco Đukanović, brat bivšeg premijera Crne Gore i nekadašnji koncertni promoter (Foto: Vijesti)

Dva mjeseca nakon koncerta, 4. decembra 2008. godine, TOB CO, HTP Budvanska rivijera, Turistička organizacija Opštine Budva i Opština Budva sklopile su sporazum kojim je dogovoreno da će HTP Budvanska rivijera otplatiti dug koji je TOB CO imao po osnovu kredita u Prvoj banci. TOB CO se kasnije obavezao da će vratiti dug Budvanskoj rivijeri. Zaključno sa februarom 2012. godine, dug nije u potpunosti vraćen. Odborom direktora Budvanske rivijere predsjedava Svetozar Marović.

Kontrolori Centralne banke zatražili su od Banke da dostavi informacije o depozitu i stanje na računima, naloge za transfere te ostalu dokumentaciju za TOB CO, Budvansku rivijeru i ostale učesnike u transferu. U izvještaju se navodi da Prva banka nije dostavila traženu dokumentaciju.

‘Kontrola preporučuje Banci da se ubuduće ne upušta u projekte koji nijesu unaprijed definisani ugovorima i sa jasnim motivom i finansijskom konstrukcijom.’

Također, nije poznato gdje je završio novac od prodaje karata i zašto je Budvanska rivijera, preduzeće u većinski državnom vlasništvu koje nije bilo jedan od organizatora koncerta, platilo dug u iznosu od 3,8 miliona eura.

Klijenti na čekanju

Na dan kada je izvršena uplata na račun Madonninog agenta, kao i u narednih 10 dana, više od 200 naloga klijenata za transfer sa računa nije realizovano jer Banka u tim danima nije imala dovoljno novca.

Jedan od slučajeva je detaljno opisan u izvještaju iz augusta 2008. godine. Klijent Banke, preduzeće iz Podgorice je izdalo nalog za plaćanje koji nije izvršen, iako je firma imala dovoljno novca na računu. Preduzeće je izdalo nalog da se 12. juna sa njihovog računa prebaci 16.500 eura na račun firme u Sloveniji. Međutim, transakcija je izvršena tek 26. juna. Kontrolori Centralne banke su utvrdili da je Banka promijenila nalog za plaćanje tako što je stavljen datum na koji je transakcija izvršena. Ovakvim činom Banka je prekršila Odluku o platnom prometu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.