Podignuta optužnica protiv dvoje službenika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je danas podiglo optužnicu protiv Nehre Joldić (49) iz Tuzle i Mevludina Đerzića (35) iz Živinica koji su tražili i uzeli mito od Elvisa Mulavdića, vlasnika preduzeća „Media Sky“ iz Živinica.

Kako se navodi u informaciji iz Državnog tužilaštva, optuženi su, radeći kao stručni saradnik i viši stručni saradnik za reviziju i kontrolu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Regionalnom centru Tuzla, prilikom kontrole Media Sky-a od vlasnika tražili dar od 3.000 KM i jedan laptop. Dogovor je bio da oni u zapisnik o kontroli poslovanja firme na osnovu poreza na dodatnu vrijednost, iznos od 26.000 KM umanje na iznos od oko 4.000 KM. Ova firma se, inače, bavi prodajom i servisom računara i računarske opreme te ostalim djelatnostima iz IT branše.

Mulavdić je fiktivno pristao na dogovor, prethodno obavijestivši službenike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Po Prijedlogu Tužilaštva BiH i Naredbi Suda BiH, SIPA je zajedno sa Mulavdićem simulirala davanje potkupnine, gdje je on Joldićevoj predao sumu od 3.000 KM. Ona i kolega su uhapšeni, po primitku novca, 16.3.2012. godine.

Ratko Kovačević, direktor Odsjeka za komunikacije u UIO-u, rekao je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da je direktor odmah po informaciji da su službenici uhapšeni donio odluku i suspendovao ih sa radnih mjesta. Potpisano je i Rješenje o pokretanju disciplinskog postupka u kojem će se zatražiti prekid radnog odnosa.

Kovačević kaže da je od dolaska na čelo Uprave direktor Miro Džakula pokrenuo 190 disciplinskih postupaka, na osnovu kojih je sedam osoba ostalo bez posla, dvije osobe su degradirane na niže radno mjesto, a nekoliko njih je dobilo umanjenje plaće.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN